«Оренда приміщення на рік – більше 10 млн грн». Як відкрити заклад в Дубаї: досвід українського ресторану YOY

30 серпня, 2023, 12:00 337
«Оренда приміщення на рік – більше 10 млн грн». Як відкрити заклад в Дубаї: досвід українського ресторану YOY

Ресторан сучасної української кухні YOY у Дубаї відкрився 25 листопада 2022 року. Засновники називають заклад хабом для українців, які проживають не лише в ОАЕ, а й у сусідніх країнах. Водночас вони прагнуть через гастродипломатію знайомити світ з українською культурою.

Журналістка AIN.Business поспілкувалася з амбасадоркою ресторану Василісою Фроловою про те, як з’явилася ідея і які є особливості будівництва та відкриття в Дубаї. Також співзасновник YOY Павло Мороз поділився з нами ексклюзивним коментарем про те, скільки коштує відкрити там заклад.

Хто засновники

Ресторан української кухні YOY у Дубаї відкрила харківська компанія Moderza, яка свого часу запустила мережу ресторанів Argentina Grill в Україні. А 6 років тому компанія відкрила перший Argentina Grill в Дубаї.

Ідея відкрити ресторан української кухні YOY у Дубаї з’явилася три роки тому в трьох людей: інвестора і підприємця Миколи Сушко, Павла Мороза, який за сумісництвом є бренд-шефом закладу, а також CEO керуючої компанії Moderza Георгія Піонова.

Фото в матеріалі: ресторан сучасної української кухні YOY

Про будівництво

Будівництво закладу YOY розпочалося більш ніж за пів року до повномасштабного вторгнення.

Володимир Непийвода та його дизайн-студія YOD розробили дизайн-проект для закладу: світлі стіни, масивні дерев’яні меблі та переосмислені традиційні образи. Дизайнери обрали декілька ключових: хату-мазанку, піч, глечик і лелече гніздо.

Амбасадорка Василіса Фролова зазначає, що для будівництва закладу було завезено більш ніж 4 тонни будівельних матеріалів з України. Наприклад було доставлено 4000 кахлів, котрі створила українська художниця Оксана Чепурна. Вони оздобили дров’яну піч на відкритій кухні ресторану.

У ресторані більшість працівників — українці. З початком повномасштабного вторгнення компанія Moderza перевезла сюди сорок своїх співробітників.

  • Інвестиції в проект складають приблизно $1 500 000.
  • Оренда приміщення на рік — 1 000 000 AED, це трохи більше 10 000 000 грн.
  • Ресторан знаходиться у найбільш популярному районі Дубаї — на Palm Jumeirah, The Pointe – остання ресторанна лінія.
  • Розмір закладу — близько 250 кв. м, також є тераса з виглядом на готель Atlantis.

Про документи та дозволи

Офіційне відкриття відбулося 25 листопада 2022 року, хоча сам заклад був готовий приймати гостей ще в серпні. Затримало запуск отримання деяких дозволів та ліцензій.

«Це країна з абсолютно іншими законами. Тут все працює дуже чітко: потрібно оформлювати і затверджувати на папері кожну дію. Тут немає корупції чи можливості про щось “домовитися”. За порушення правил дуже великі штрафи», — зазначила Василіса.

У Дубаї кожна ідея і навіть новорічний декор потребують спеціального дозволу від забудовника, якому належить це приміщення, зізнається Василіса. Навіть стенд для фотографій, який стоїть всередині закладу, потребував окремого дозволу.

Серед найважливіших аспектів для відкриття було важливо:

  • Знайти приміщення, де можна продавати алкоголь. Оскільки це мусульманська країна, у більшості місць продавати алкоголь заборонено. Дозволено це робити лише в готелях, або спеціально визначених зонах.
  • Кожен процес будівництва та роботи закладу повинен відповідати законодавству та мати відповідний дозвіл, який надає забудовник. Забудовником району Palm Jumeirah є компанія Nakheel.
  • Якщо ресторан хоче готувати щось зі свинини, у нього повинна бути окрема кухня з окремим входом. Ресторан YOY не міг дозволити відкрити окрему кухню, тому вони відмовилися від свинини.
  • Окрім дозволу на якийсь процес в ресторані, потрібно ще купити для цього ліцензію. Наприклад ліцензія на виступ артиста або діджея коштує 2000 AED, це 20 000 грн.

Павло Мороз додає, що найважче отримати всю дозвільну документацію на будівництво, а після цього потрібно отримати ще дуже багато документації, щоб здати об’єкт.

Також Василіса зазначає, що у Дубаї все дуже швидко змінюються. Так, навесні 2024 року заклад маж переїхати в інше приміщення. Це спричинене швидкими змінами і постійними перебудовами, які відбуваються в місті. Водночас забудовник за цей переїзд пропонує повернути ресторану до 80% вкладених коштів у приміщення, а також запропонувати інші локації на вибір, куди можна переїхати.

Про меню

YOY — це ресторан сучасної української кухні. Тому в меню старовинні рецепти переплітаються із сучасними трендами. Меню розробляли Павло Мороз і Михайло Береговий. 

Наприклад, через те, що у ресторані не дозволено готувати свинину, вони придумали закуску, яку роблять з кокосової м’якоті, і маринують таким чином, що на смак воно нічим не відрізняється від справжнього сала.

Є сезонні та основні страви:

  • Холодник — холодний буряковий суп на основі кефіру;
  • Грибне морозиво з джемом із шишок;
  • Січеники;
  • Закарпатське ягня з овочами;
  • Налисники з домашнім яблучним повидлом;
  • Київський торт.

У меню також є домашні наливки:

  • смородина з листями лайму;
  • хріновуха;
  • перцівка;
  • лимонівка;
  • вишня і кава.

Аудиторія закладу — 80% українці. 

«Ви повинні розуміти, наш ресторан — це єдине українське місце не лише в Дубаї, а й серед усіх країн Близького Сходу. Тому всі українці, що проживають на тій території, знають, що це місце зустрічі», — розповіла Василіса.

Скільки коштує відкрити заклад в Дубаї

В YOY систематично проводяться зустрічі з українцями у справах бізнесу чи оформлення документі для життя. Павло Мороз прожив в Дубаї багато років, і став першим українцем, який побудував тут ресторан. Тому багато хто звертається до нього за порадою.

Павло зізнається, що відкривати бізнес у Дубаї складно, тут багато підводних каменів, а підприємцю потрібно розуміти всі закони та правила, які встановлені не лише в країні, але й у конкретному районі та від забудовника обраної території.

  • За його словами, якщо в Україні можна побудувати хороший великий заклад за $500 000, то в Дубаї такий заклад буде коштувати мінімум $1 500 000.
  • Звичайна кав’ярня з типовим дизайном може обійтися тут в 1 000 000 AED, це 10 000 000 грн.
Читати більше