«Дія» стала open source — код застосунку відкрили

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що код застосунку «Дія» відкрили. Ще в лютому цього року Уряд ухвалив постанову, яка дозволила це зробити.

«Відтепер країни, які цікавляться українським досвідом цифровізації, зможуть зрозуміти логіку Дії, імпортувати код і запустити власні державні сервіси. Сподіваюся, що наш досвід допоможе іншим урядам побудувати свої держави в смартфоні», – пише Федоров.

  • Завдяки відкритому коду можна буде створити аналог «Дії», або інший схожий застосунок. Для цього необхідно приєднатися до публічної ліцензії.
  • Знайти відкритий код та доєднатися до ліцензії можна на окремому сайті.
  • Окрім загального коду серверної і мобільної частини застосунку також додали документ Посвідчення водія та послугу Витяг про несудимість як приклади логіки роботи застосунку з даними. Із часом послуг та документів буде більше.
  • Кожен айті-фахівець зможе проаналізувати код і запропонувати, як покращити Дію.

Федоров додає, що дані українців у повній безпеці. У коді немає доступу до реєстрів. Якщо айтівець захоче зробити «запит у реєстр», то спеціально для цього в тестове середовище завантажили видуманих користувачів із вигаданими даними. На цих користувачах можна перевірити логіку роботи з інформацією.

Відкритий код — це одна з популярних світових практик. За таким підходом робили європейські ковід-сертифікати та Європейський гаманець цифрової ідентифікації, а також так працюють компанії Linux, Android та MySQL.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук