Microsoft представили нове сімейство ШІ-моделей Phi-3

Microsoft представила три менші моделі штучного інтелекту «сімейства» Phi-3: mini, small і medium. Найменша з них зможе працювати на звичайних комп’ютерних чипах, але так само добре, як і GPT-3.5. Про це пише The New York Times.

Найменш потужна модель Phi-3-mini буде доступна вже сьогодні, 23 квітня. Її можна буде знайти в каталозі ШІ-моделей хмарного сервісу Microsoft Azure, платформі моделей машинного навчання Hugging Face та фреймворку для запуску моделей на локальному комп’ютері Ollama.

  • Як стверджує Microsoft, для Phi-3-mini не потрібні потужні чипи Nvidia. Модель може працювати на звичайних комп’ютерних чипах. Або поміститися на телефон, який не під’єднаний до інтернету.
  • Оскільки менші моделі потребують менше обробки, їхнє використання буде дешевшим для приватних компаній. Тобто в Microsoft з’явиться більше клієнтів, які хотіли б залучити ШІ у свою роботу, але вважали це занадто дорогим. Однак поки не зрозуміло, скільки вони коштуватимуть.
  • Менша потужність означає й те, що моделі будуть не такі точні. Phi-3 не підійдуть для медиків чи податківців, але допоможуть у виконанні простіших завдань. Наприклад, для таргетування реклами чи узагальнення відгуків в інтернеті, сказав виконавчий директор Microsoft Ерік Бойд.
  • Коли з’являться моделі small і medium, наразі не зрозуміло. Але остання буде потужнішою та дорожчою.

У грудні компанія випустила Phi-2, працює так само добре, як Mistral або llama 2 від Meta. А Phi-3 працює краще, ніж попередня версія. 

Конкуренти Microsoft також мають власні невеликі моделі штучного інтелекту, більшість з яких націлені на простіші завдання, такі як узагальнення документів або допомога в кодуванні. Gemma 2B і 7B від Google добре підходять для простих чатботів і роботи, пов’язаної з мовою. Claude 3 Haiku від Anthropic може читати щільні дослідницькі роботи з графіками та швидко їх узагальнювати, а нещодавно випущений Llama 3 8B від Meta можна використовувати для деяких чатботів і для допомоги в кодуванні, пише The Verge.

Related Post