Засновника Binance Чанпена Чжао засудили на чотири місяці ув’язнення

Засновник і колишній гендиректор біржі криптовалют Binance Чанпен Чжао отримав чотири місяці ув’язнення у справі про відмивання грошей. Засідання відбулося в Сіетлі в США 29 квітня, пише Coindesk.

  • До цього в листопаді Чжао визнав себе винним за одним пунктом звинувачення. А саме в порушенні Закону про банківську таємницю. За це зазвичай дають до десяти років ув’язнення, але засновник Binance пішов на співпрацю з правоохоронцями, що дозволило зменшити термін.
  • Попри цю угоду, Мін’юст США просив федерального суддю засудити Чжао до трьох років покарання. Прокурор заявив, що положення Закону про банківську таємницю занадто м’які, вказуючи на величезний розмір Binance як на доказ того, що Чжао повинен провести «значну» кількість часу у в’язниці, якщо не три роки.
  • Натомість адвокати просили не тюремного ув’язнення, а умовний термін. Посилаючись на співпрацю Чжао з Міністерством юстиції та визнанням провини.
  • Суддя Річард Джонс скептично поставився до аргументів Міністерства юстиції щодо багаторічного ув’язнення. Він сказав, що «немає жодних доказів того, що відповідач був коли-небудь поінформований» про незаконну діяльність у Binance.

Що цьому передувало

Торік у листопаді Чанпен Чжао погодився піти у відставку в межах розслідування Мін’юсту США щодо його криптобіржі, яке стосується відмивання грошей і порушення санкційного режиму. Компанія Чжао мала виплатити штраф у понад $4 млрд.

Мін’юст США підозрює Binance в тому, що платформа сприяла обходу американських санкцій проти росії. Крім того, відомство перевіряє біржу стосовно проведення транзакцій, вкладених у фінансування терористичних організацій на Близькому Сході, пише Bloomberg.

Однак це не перші позови проти криптобіржі. У березні один з американських регуляторів — Комісія з торгівлі товарними фʼючерсами (CFTC) — подала позов проти Binance та її засновника й гендиректора Чанпена Чжао через те, що біржа начебто не боролась із відмиванням коштів і за останній рік не подала жодного звіту про підозрілі операції.

У червні Комісія США із цінних паперів і бірж висунула Binance та її засновнику звинувачення в роботі незареєстрованої біржі та введенні інвесторів в оману за допомогою швейцарського фонду Sigma Chain, який також належав Чжао, для збільшення обсягу торгів на американській платформі.

Related Post