Український айтівець через суд зобов’язав Apple пояснити співпрацю з білоруссю

Український айтівець і активіст Святослав Літинський подав позов до Печерського районного суду Києва на Apple Ukraine і виграв справу. Тепер компанія зобов’язана пояснити, чому вона співпрацює з Asbis, яка має звʼязок з білоруссю. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Святослав Літинський двічі звертався до українського представництва Apple, але не отримав від них жодної відповіді. Активіст хотів дізнатися, чому компанія «досі ввозить свою продукцію через Asbis, співвласники якої є громадянами білорусі та які досі працюють у росії». А також просив розірвати зв’язки з ними та співпрацювати з компаніями, що не обходять санкції. 

Не отримавши відповіді, айтівець звернувся до суду та отримав рішення, яке зобов’язує Apple Ukraine відповісти Літинському на запити та сплатити понад 7 тисяч грн за судові витрати та правову допомогу.

Зображення з фейсбук-сторінки Святослава Літинського

У коментарі до свого допису Літинський нагадав, що у 2022 році звертався до Apple Ukraine щодо маркування клавіатури в Україні (символи російського рубля та літери «ё»), а також можливості «Сірі» надавати інформацію українською. Але знову ж таки був проігнорований.

Що відомо

  • У квітні 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав наказ РНБО про санкції. Серед компаній у списку опинилося російське представництво міжнародної Asbis (ООО «Асбис» з офісом у Москві).
  • Asbis — міжнародна компанія Asbis займається дистрибуцією техніки та софту від таких брендів, як Apple, Intel, Nvidia, Samsung, AMD та інших.
  • Редакція AIN.UA кілька місяців вивчала роботу міжнародної Asbis і навела факти, що можуть вказувати на продовження присутності компанії у рф, а також на паралельний імпорт продукції, які до сусідніх з рф країн возить Asbis. Саму компанію, що цікаво, заснував виходець з білорусі, який значиться серед акціонерів і української юрособи.
  • Пізніше стало відомо, що у жовтні 2023 року завершили вихід із росії 12 міжнародних компаній, серед яких і Asbis. Ця ж інформація міститься у звіті для інвесторів, який отримала в розпорядження редакція.
Related Post