Олімпійські ігри-2024 відкриваютьсся ввечері 26 липня. І хоч загалом в Іграх беруть участь 10500 учасників з 206 країн, в олійпійському селищі проживатиме значно більше людей, до 15000 в піковий час. Окрім стандартного харчування збірні різних країн беруть їжу з собою. Видання Eater опублікувало кілька матеріалів про те, як цього року харчуються олімпійські спортсмени та їхні команди на змаганнях. Переказуємо основне.

Що подають в олімпійському селищі

За даними Eater, організатори урахували факт, що спортсмени мають власні кулінарні традиції. Одна команда шеф-кухарів готує такі страви, як мюслі з кіноа, поммада з нуту та ньоккі в курячому соусі, щоб продемонструвати сучасну французьку кухню. Іншій команді  доручено готувати все, що знадобиться спортсменам, як до, так і після змагань.

Для спортсменів створено окремий застосунок, щоб кожна делегація могла заздалегідь визначитись із раціоном та в якій саме локації Олімпійського селища можна харчуватись. Сама їдальня — це масивна будівля, в якій зібрані шість різних ресторанів. Там є французька кухня, азійська кухня тощо. П’ять ресторанів працюють з пʼятої ранку до першої години ночі, а один з них працює цілодобово. Також у багатьох командах є дієтологи, які кожного дня доповідають спортсменам, що їм їсти та де це знайти.

Фото — Benoit Tessier/Reuters

За словами Естель Ламотт, директорки Олімпійського селища Sodexo в передмісті Парижа, олімпійські спортсмени збираються з’їсти близько 3 мільйонів бананів під час ігор.

«У час пік в одному місці проживатиме 15 тисяч людей. Тож це означає, що на день, у годину-пік, ми збираємо до 40 тисяч прийомів їжі. Наприкінці змагань це понад 1,2 мільйона страв», — розповіла Ламотт. Також у селищах є багети, круасани, лимонні тарти, шоколадний хліп та фокачу. На базах спортсменам навіть пропонуватимуть уроки випічки. Однак делегації привезли їжу з собою через індивідуальність в тому числі кожної культури.

Фото — Rebecca Blackwell/AP

Що привезли з собою країни

США: протеїнові коктейлі, кренделі, попкорн, в’ялене м’ясо, енергетичні батончики та арахісове масло.

Ірландія: вівсяні пластівці.

Кенія: чай ​​Kericho Gold і угалі — основна страва раціону африканської етнічної групи Календжин. Це круто зварена каша або пюре на основі кукурудзяного борошна. 

Австралія: кава та власний бариста, пшеничний сніданок, паста Vegemite (традиційна австралійська намазанка із залишків пивних дріжджів з додатками), шоколадне молоко Milo, мʼясні пироги та сальса.

Ямайка: приправи, напої з алое вера.

Японія: суп місо, рисові кульки та бульйон дасі.

За словами Естель Ламотт, «є декілька тенісистів», які приїжджають у Париж разом зі своїми шеф-кухарями та винаймають окреме житло. Тоді організаторам доводиться спілкуватись із цими кухарями з метою уніфікувати раціон спортсмена.