Парламент ухвалив у другому читанні та в цілому за законопроєкт №5148 про підвищення якості харчових продуктів.

Про це повідомляє пресслужба Парламенту. 

Законопроєкт серед іншого передбачає: 

  • встановити максимальний вміст трансжирних кислот — не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів;
  • заборонити пальмову олію у традиційних молочних продуктах;
  • заборонити гідрогенізовану пальмову олію у дитячому харчуванні;
  • заборонити гідрогенізовану пальмову олію у кондитерських виробах, шоколаді, морозиві тощо;
  • зобов'язати надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у продуктах;
  • визначити маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Пальмова олія — найпопулярніша рослинна олія у світі, адже її виробництво дуже ліквідне. На ній смажать у промислових масштабах, бо вона довго не згорає.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує скорочувати вживання пальмової олії, адже в ній є відносно багато насичених жирних кислот — як наприклад, у гхі та смальці. Натомість ВООЗ пропонує використовувати в побуті менш насичені, наприклад, оливкові, соняшникові чи кукурудзяні олії. Щодо гідрогенізованої пальмовї або будь-якої іншої олії – то це жир, насичений воднем, що є основою маргаринів і спредів. Побічний ефект такого процесу – утворення трансжирів. Їх ВООЗ також радить позбуватися

Читайте також: Ніяких трансжирів. В Україні хочуть заборонити пальмову олію