Команда Milk Bar, мережі «Привітів» і Музей Гончара відтворили обрядове різдвяне печиво, відоме на території Полтавської, Сумської та Харківської областей — «Панянка».
Про це розповідає пресслужба команди у коментарі AIN.
Дівчатам на Різдво дарували панянок, а хлопчикам — вершників чи коників. Найближчих родичів пригощали великими пряниками, а колядників — меншими. Тісто було часто пісним, але солодким і фарбувалося у рожевий колір соком буряка.
Фото: MilkBar
Традиція зберігається досі у родині Дорошенків на Полтавщині. Готують за рецептом бабусі Ганни і використовують саморобні форми діда Івана.
«За замальовками з Музею Івана Гончара ми створили репліки форм для власних панянок і вершників, а прикрасили їх — традиційними візерунками від етнографинь Світлани та Вікторії Щербань. У коробці — набір для створення випічки, з яким ви зможете продовжити традицію», — розповідають у пресслужбі команди.
Виручені кошти з продажів передадуть на фонд «Gen.Ukrainian», який займається психологічною реабілітацією дітей, що зазнали травм війни.
Читайте також: Середній чек українців, які планують витрати у період свят, коливається від 1 тис. до 5 тис. грн — дослідження