У чому різниця між 4G та LTE? І що буде в Україні?

Читати на RU

В Украине скоро заработает связь нового поколения. Мы уже объясняли, как определить совместимость смартфона с 4G, а также рассказывали о семи нюансах работы технологии в Украине. Теперь редакция AIN.UA объясняет, в чем разница между 4G и LTE.

В Україні незабаром почне працювати зв’язок нового покоління. Ми вже пояснювали, як визначити сумісність смартфона з 4G, а також розповідали про сім нюансів роботи технології в Україні. Тепер редакція AIN.UA пояснює, у чому різниця між 4G та LTE.

#1. Що таке 4G?

4G — це четверте покоління мобільного зв’язку. Формальною датою появи 4G став 2008 рік, коли Міжнародна спілка електрозв’язку встановила для неї стандарти. Згідно з цими стандартами, швидкість зв’язку для рухомих об’єктів (смартфони, планшети) має становити не менше 100 Мбіт/с, а для статичних (точки доступу) — не менше 1 Гбіт/с.

У 2008 році такі показники були недосяжними для телеком-компаній. Стандарти 4G стали умовною метою, точкою в майбутньому, до якої мали прагнути технології.

#2. Що таке LTE?

Протягом наступних кількох років компанії працювали над тим, щоб наблизитися до цих швидкостей. Так з’явився LTE (Long Term EVOlution — «довгострокова еволюція») — новий стандарт зв’язку, який спочатку позиціювали як покращений 3G.

Утім, Міжнародна спілка електрозв’язку вирішила, що стандарт LTE можна позначати як 4G, якщо він пропонує суттєві поліпшення в порівнянні з минулим поколінням зв’язку. Компанії одразу почали рекламувати свій зв’язок як 4G LTE, використовуючи маркетинговий прийом, завдяки якому вони могли говорити про «нове покоління», хоча так і не досягли його стандартів.

Якщо перефразувати, уявіть, що Ілон Маск оголосив про висадку на Марсі, хоча насправді лише наблизився до нього більш просунутому космічному кораблі.

Тому LTE — це лише покращений 3G. Цей стандарт відповідає лише деяким вимогам 4G, тому може називатися зв’язком четвертого покоління.

#3. Є ще LTE-A

Стандарт, який можна вважати справжнім 4G, називається LTE Advanced (LTE-A). 2012 року це офіційно визнав той самий Міжнародний союз електрозв’язку. LTE Advanced відповідає всім вимогам 4G, зокрема показникам швидкості.

Утім, важливо відзначити, що зв’язок у пристроях, підключених до LTE-A, може лише теоретично досягати необхідних 100 Мбіт/с та 1 Гбіт/с. За словами телеком-експерта Романа Хіміча, таких швидкостей смартфон із LTE-A може досягати лише в лабораторних умовах. «Насправді канальний ресурс ділиться між безліччю абонентів, тому фактичні швидкості передачі даних зовсім інші», — зазначає Хіміч. Але це не скасовує того факту, що LTE-A формально виступає стандартом четвертого покоління.

Відмінностей між LTE та LTE Advanced небагато — значно менше, ніж між ними та 3G. Головна особливість «просунутого» LTE — агрегація частот, тобто використання кількох частот одночасно. Це дає змогу, зокрема, збільшити швидкість передавання.

#4. Що буде в Україні?

Представники Київстар розповіли редакції AIN.UA, що для запуску 4G зв’язку в Україні компанія використовуватиме технологію LTE Advanced. У Vodafone зазначили, що параметри якості та швидкості мережі оператора «будуть дуже близькі» до LTE-A. Раніше в lifecell також розповідали, що мережу розгортатимуть на стандарті LTE Advanced. У телеком-оператора цей стандарт називають 4.5G, але насправді це звичайний 4G.

Важливо розуміти, що стандарт LTE Advanced підтримують лише смартфони з показником LTE Cat 6 та вище. Такими є не всі телефони на ринку. Наприклад, LTE Cat 6 та вище не підтримують iPhone до моделі 6S.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук