Як у Дрогобичі проводять цифрову трансформацію міста — колонка Станіслава Гайдера

3586

Дрогобич, що на Львівщині, вже три роки впроваджує цифрову трансформацію в управлінні містом. Станіслав Гайдер, радник міського голови та керівник відділу Інформаційних технологій та аналізу, написав для AIN.UA колонку про те, як та навіщо впроваджують електронні сервіси.

Для чого будувати Smart City навколо даних

Муніципалітет не має власних коштів, є кошти платників податків. Теж саме стосується інформації, якою володіє місто. Влада зобов’язана виконувати законодавство та публікувати публічну інформацію для громадськості. Також влада зобов’язана навчитись збирати та аналізувати дані для формування сталого розвитку в громаді. 

В Дрогобичі функціонує портал відкритих даних. На сайті у відкритому доступі розпорядники публікують структуровані дані для ознайомлення громадськості. Головні розділи порталу: 

  • дані щодо будівництва; 
  • фінанси та бюджет;
  • земельні відносини, 
  • безпека, охорона здоров’я, освіта та ін. 

Самі ж відкриті дані — це структурована інформація, яка демонструє стан справ у міста за різними показниками.

Дрогобич розміщує у відкритий доступ навіть ті дані, які не є обов’язкові для опублікування. Наприклад, дані про кількість підписаних декларацій лікаря з пацієнтом. Так громадяни можуть швидше обрати найкращого сімейного лікаря на цей момент. 

Саме завдяки політики відкритості у муніципалітеті за три роки в 2,5 рази зменшилася кількість запитів на публічну інформацію:

  • 2016 рік — 475 запитів;
  • 2017 рік — 275 запитів; 
  • 2018 рік — 220 запит.
  • 2019 за 9 місяців — 141 запит.

Тобто актив міста отримує інформацію у відкритому доступі. І це має стати фундаментом й для інших муніципалітетів. Адже як правило, більшість таємниць не варті тих зусиль, які ми витрачаємо на їхнє зберігання.

Ми збираємо навіть аналітику щодо поведінки користувачів на міських порталах, щоб зробити сайт більше клієнтоорієнтованим.

Окрім публікації даних, у Дрогобичі налагоджена робота з візуалізації важливих показників міста. Якщо громаду цікавить, який стан із захворюваністю, то місто надає ці дані у зручній формі. Аналогічна ситуація і з освітою міста, фінансовими звітами комунальних установ, заборгованість населення та інше. 

Наприклад, всі показники освітніх закладів міста у відкритому доступі, а отже громада свідома того, якщо ми залишаємо школу в якій навчається, наприклад, 70 дітей, то ми вчергове забираємо 1 млн. грн. з інфраструктури.

Ключ політики відкритості міста — це роз’яснювати громаді важливі і складні рішення. Адже важкі проблеми, вимагають важких рішень.

Саме завдяки цій політиці у 2019 році вперше змогли закрити школу, яку не вдавалось ліквідувати десятки років.  

Ба більше, місто Дрогобич одне з небагатьох в Україні, де вся діяльність депутатів візуалізована та легко сприймається. Наприклад, можна перевірити депутата за тим, як він голосує проти лінії своєї фракції, з ким синхронно голосує та з’єднати всі голосування в єдину «політику» і побачити тенденції. В першу чергу, це потрібно для зменшення маніпуляцій з обох сторін. 

Як місто спілкується з жителями

У Дрогобичі працює декілька майданчиків для збору думок та пропозицій громадян. Перший проект — електронні консультації. 

Наприклад, місто має суспільно важливий проект рішення. Щоб не отримувати шквал пропозицій чи критики, після прийняття рішення та думати, як його переробити, спершу ми розміщуємо документ у відкритий доступ для збору пропозицій від громадян. Далі після 14 днів обговорення, пропозиції передаються розробнику рішення. Тобто громадяни, спільно з владою формують порядок денний в місті. 

Інший приклад — петиції громадян. У нас, щоб петиція потрапила до міської ради, потрібно зібрати всього 65 голосів із 65 000 виборців.

Чому так мало? А для чого боятися рекомендації громадян? За допомогою петицій наші містяни з владою заборонили цирк з тваринами у місті, встановили на важливій розвилці світлофор, заборонили облаштування МАФів у центральній частині міста та нищення пам’яток архітектури. 

Так, звичайно, як і будь-яке місто ми маємо перемоги і поразки. Деякі петиції спершу не голосуються, але під тиском громади, повертаються на розгляд. Це і є справжня демократія, коли влада і громада вчаться чути один одного, а не звинувачувати. Адже усе на світі існує лише у зв’язку з чимось іншим. 

У місті працює кабінет мешканця за допомогою якого можна записатись на прийом до голови міста чи посадовця, отримати адміністративні послуги онлайн, або розпочати процес отримання послуги онлайн. І це важливий етап у розвитку Smart City — економія часу громадян. Муніципалітет перетворюється на сервіс для громадян, а не структуру, яка ставить перепони.

Які сервіси для співпраці з громадою працюють у Дрогобичі        

Співпраця це коли влада і громада починають не тільки спілкуватись, але й спільно робити місто кращим. Один з найкращих прикладів, це сервіс «Відкрита реклама міста». Всі дані про власників зовнішньої реклами міст ми відкрили та візуалізували для громадськості. 

Окрім цього, громадяни можуть і повідомляти про незаконні конструкції. Як вони про них дізнаються? Все дуже просто. Ви живете на вулиці А і бачите на мапі два великих білборди, але виглянувши у вікно на вулиці по факту — три. Ось вам і одна незаконна конструкція. Ви фотографуєте і служба має вирішити це питання, або демонтувати, або заставити власники оформити угоду. Місто ж має сотні різних конструкцій, які проходять погодження, це і сітілайти і банерна реклама. А тепер уявіть, які суми коштів у тіні? 

У 2016 році (коли такого сервісу не було) місто отримувало щорічно 176 000 грн. Після впровадження сервісу — 2017 рік бюджет від реклами збільшився у два рази — 350 000 грн., а у 2018 і всі 420 000 грн. Влада відкриває дані та спільно з громадою робить місто кращим.  

У 2017 році ми розпочали розбудовувати проект «Е-медицина». Це стосувалось попереднього запису до лікаря, кабінета пацієнта з історією відвідин та медичним паспортом. Але після старту медичної реформи, зробили декілька унікальних речей. 

Спершу в травні 2018 запустили можливість розпочати віддалено процес підписання декларації лікаря з пацієнтом. Чому людина має йти в поліклініку щоб заповнити дані з лікарем? Відтак, більше 10% пацієнтів скористались цією послугою, а це близько 7 000 громадян. Ще один унікальний проект в медицині — аналітика підписаних декларацій. 

Наприклад, лікар має 1600 декларацій і потенційно може ще підписати близько 400. Як йому швидше прийняти рішення щодо пошуку пацієнтів? Ми це питання вирішили — і винесли данні на мапу. Відтак, лікар бачить де живуть його пацієнти, а де він може віднайти нових пацієнтів.  

Одна з чорних дір, будь-якого бюджету — оплата за використання енергії комунальними установами міста (школи, садочки, лікарні і т.д.). У Дрогобичі щоденно збираються дані про використання енергоресурсів усіма комунальними установами міста та визначаються відповідні класи енергоефективності. Якщо школа за класом енергоефективності «Е» зробить запит на придбання мультимедійного класу, їй буде відмовлено — спершу треба провести енергозберігаючі заходи. 

Робота з даними у цій сфері допомогло в місто залучити інвесторів. Як? Дуже просто. В Україні працює програми ЕСКО-договорів, це коли інвестор приходить в заклади та за свої кошти проводить енергозберігаючі заходи, а кошти отримує виключно з економії до моменту коли завершиться дія угоди.

В сухому залишку заклад без вкладання жодної гривні отримає і тепло, і економію і обладнання, яке передається їм після завершення договору. На жаль, міста не розуміють суті роботи з даними і це виглядає для них як шум.

Як розповідати про сервіси громадянам

Окрім інформаційно-комунікаційних технологій та IoT, у Дрогобичі функціонує школа розумного громадянина. Спільно з керівником КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимиром Кондзьолкою ми проводимо зустрічі з школярами, студентами та працівниками різними сфер міста.

Головна мета — навчити громадян, які сервіси надає місто, як можна контролювати владу та головне, як навчитись аналізувати елементарні речі.

Адже, 95% людей не знають депутатів по своєму окрузі, хто приймає рішення, а який бюджет міста — взагалі вища математика. І це молодь, яка за рік чи два прийде (напевно) вперше на дільницю для голосування. То кого ж вона обере? Чи не схибить вона? Чи знову будемо обирати тих хто гарно говорить? На жаль, чим менше люди довіряють один одному, тим легше ними маніпулювати. Відтак, розумний та проінформований громадянин — це розумна громада.

Репутація біжить попереду людини. Теж саме можна констатувати і про місто. На фондовій біржі сьогоднішня ціна компанії, це наслідок того, як вона працювала вчора. Три роки у Дрогобичі ми будували цифрову інфраструктуру та формували соціальний капітал. 

Як наслідок, до міста повертаються великі інвестори такі, як «Епіцентр». Відновлено роботу «Дрогобицький завод автомобільних кранів», «Дрогобицький бетонний завод» та ін. Міжнародні організації на роки оселились в нашому місті для реалізації спільних проектів, а об’єкти, які десятки років не відновлювались (міський басейн, футбольні майданчики) — отримують фінансування з області чи держави. 

Наше місто — єдине в Україні, яке за останні три роки зібрало всі можливі нагороди в проектах цифрової трансформації:

  • 2017 — Open Data Charter — приєднано місто Дрогобич до Міжнародної Хартії відкритих даних
  • 2017 — Мінрегіон та Рада Європи — 1 місце, як краща практика місцевого самоврядування в Україні
  • 2018 — Transparent International Ukraine — 1 місце в рейтингу прозорості серед 100 найбільших міст України за 2017 рік (Поточний стан)
  • 2018 — Open Data Award — Перемога в номінації «Open Data City Award».
  • 2018 — Kyiv Smart City — Перемога в номінації «Відкрите місто року».
  • 2018 — Мінрегіон та Рада Європи — 1 місце, як краща практика місцевого самоврядування в Україні
  • 2019 — Рейтинг бюджетної прозорості «Кришталь року» — 1 місце (3 нагороди та 8 номінацій), а саме:
    • Головна нагорода — «Кришталь року»;
    • Основна нагорода — Найбільш інноваційні практики бюджетної прозорості в місті;
    • Спеціальна нагорода — Найбільш бюджетно-інформативний сайт.
  • 2019 — Transparent International Ukraine — 1 місце в рейтингу прозорості серед 100 найбільших міст України за 2018 рік.

Які ще проекти розвивають у Дрогобичі

Зараз у нас проходить тестування проекту «Картка містянина», де спільно з VISA Україна ми розробляємо прозорі перевезення в місті. Крім цього, картка містянина надаватиме знижки в закладах культурних міста та дисконти. 

Вже майже рік ми оцифровуємо архів рішень міської ради — поки на порталі документів завантажили 1990 та 1991 рік. Історики відзначають, що такі архіви допоможуть їм швидше опрацьовувати матеріали, а громадяни дізнаються, як формувалась політика міста в перші роки Незалежності України. 

Оновлюємо мобільний застосунок, який ще з 2017 року працює на платформах iOS/Android та допомагає комунікувати з громадянами. Зокрема, змінюємо його алгоритм роботи та підводимо під новий бренд міста. 

Впроваджуються нові сервіси по роботі з зеленими насадженнями. Всі знають, як комунальні служби займаються кронуванням та «вбивають» дерева. Завдяки цьому сервісу, місто продемонструє всі роботи, які будуть виконуватись службами міста та надасть можливість громадянам самостійно замовляти висадження саджанців. 

Також працюємо над занесенням усіх даних в геоінформаційну систему, створюємо муніципальний реєстр, спільно з партнерами інтегруємо чат-бот та багато іншого. І будь-яким з цих проектів ми готові поділитись і ділимось з іншими громадами в проектах Центру розвитку інновацій.

Адже на сьогодні горизонтальні зв’язки — це м’язи. Чим більше їх, тим сильнішими вони стають.

Автор: Станіслав Гайдер, радник міського голови Дрогобича та керівник відділу Інформаційних технологій та аналізу

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск