Ой, у вас тут гроші прилипли. Як грабують через банкомат

12423

Знайомтеся, це Петро Наївний. От вже десять років він намагається назбирати гроші на нову машину. Але щось постійно йде не так! То він вкладе всі свої заощадження в фейковий бізнес, то скине дані паспорта шахраям, то його пограбують через банкомат. А все тому, що Петро надто довірливий. Щоб наші читачі не припускались помилок Петра Наївного, AIN.UA у спецпроекті з ПУМБ розповідають про найпопулярніші способи обману і методи захисту від них.


Щодня Петро обідає в їдальні поряд з роботою. Тьотя Рая продає там чудові котлети по-київськи. Але в їдальні можна платити лише готівкою. Тому Петро пішов до банкомату, щоб зняти гроші з картки. Але він не помітив, що до відсіку видачі грошей на банкоматі була приклеєна накладка, яка затримувала гроші всередині. Петро подумав, що в банкоматі закінчилася готівка, повернувся в їдальню і сказав тьоті Раї, що за котлети заплатить завтра. Та готівка у банкоматі була, пізніше грабіжник прийшов і її забрав. 

Що сталося насправді:

Це був кеш-треппінг (англ. cash trapping — захоплення готівки) — поширений в Україні вид шахрайства з банкоматами, коли грабіжник встановлює накладку на відсік видачі готівки такого ж кольору, як сам банкомат. Клієнт банку отримує сповіщення, що гроші списані, а сама готівка залишається в банкоматі на липкій стрічці, що наклеєна на шахрайській накладці. 



Як виявити банкомат з шахрайськими пристроями:

  • Вам чутно звук відрахування готівки, але банкомат її не видає;
  • Вам прийшло SMS-сповіщення про списання, але кошти ви не отримали; 
  • На відсіку видачі грошей банкомату були помітні сторонні предмети чи приклеєні накладки.

Що робити, аби вберегти свої кошти:

  • Знімайте готівку лише з перевірених банкоматів, в людних місцях або відділеннях банків;
  • Перевіряйте відсік видачі готівки на наявність сторонніх предметів чи накладок.

Що робити, якщо банкомат не видав ваші гроші:

  • Зателефонуйте до вашого банку та повідомте про цей випадок;
  • Перевірте відсік для видачі готівки – ваші гроші можуть бути за шахрайською накладкою. Можна підковирнути відсік видачі гострим предметом, наприклад, ключем чи манікюрними ножицями;
  • Залишайтеся біля банкомату, поки не отримаєте свої гроші та чекайте на  рекомендації вашого банку.

АТ «ПУМБ». Банківська ліцензія НБУ №8 від 06.10.2011 р

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук