«Знайти час. Як щодня фокусуватися на тому, що справді важливо» — уривок з книги Джейка Кнаппа та Джона Зерацкі

3509

У видавництва Yakaboo виходить український переклад книги Джейка Кнаппа та Джона Зерацкі «Знайти час. Як щодня ФОКУСуватися на тому, що справді важливо».

Автори подають 80 детальних тактик та порад, які допоможуть знаходити більше часу на все, що важливо для людини: час із сім’єю, вивчення мов, додатковий заробіток, написання роману, волонтерство, читання книжок тощо.

AIN.UA публікує уривок із розділу «Як працює система «Знайти час»».

«Знайти час»: лише чотири однакові кроки щодня

На чотири щоденні кроки системи «Знайти час» нас надихнув досвід, який ми здобули під час проведення дизайн-спринтів, власних експериментів, а також надихнули відгуки читачів, що випробували нашу систему й поділилися результатами. Ось загальний вигляд кожного дня:

Перший крок — це обрати Основне завдання на сьогодні. Далі потрібно застосувати конкретні тактики, щоб підтримувати Гостру увагу на його виконанні. Ми запропонуємо вам цілий список фокусів, як відбиватися від відволікаючих чинників сучасного інформаційного світу.

Протягом дня ви накопичуватимете Енергію, щоб контролювати свій час та увагу. І насамкінець підіб’єте Підсумки дня кількома реченнями. Розгляньмо ці чотири кроки детальніше.

Основне завдання: починайте день із пошуку головної справи

Перший крок системи «Знайти час» — це рішення про те, на що саме ви хочете знайти час. Щодня ви обиратимете одне завдання, важливе для вас, на яке має бути час у календарі. Це або завдання на роботі, наприклад завершити презентацію, або якась домашня справа — приготувати вечерю чи попрацювати в саду.

Основним завданням може бути щось таке, що не конче виконувати, але вам хочеться, як-от побавитися з дітьми чи почитати книжку. Основне завдання може складатися з кількох кроків. Приміром, завершення презентації — це написати прикінцеві зауваги, доробити слайди і попрактикувати виступ.

Обравши завдання «Завершити презентацію» як основне на сьогодні, ви зобов’язуєтеся виконати всі необхідні для нього дії. Ясна річ, Основне завдання — не єдина ваша справа на цей день. Але вона для вас у пріоритеті.

Запитання «Яке в мене Основне завдання сьогодні?» є гарантією, що ви витратите час на те, що важливо саме вам, а не реагуватимете цілий день на пріоритети інших людей.

Вибір Основного завдання формує позитивний і проактивний спосіб мислення. Щоб допомогти вам, ми розповімо про свої тактики вибору Основного завдання на день і пошуку часу на його виконання. Проте вам також доведеться переосмислити свою реакцію на відволікаючі чинники, які можуть стати на заваді, й саме для цього — наступний крок.

Гостра увага: долайте відволікаючі чинники, щоб знайти час на Основне завдання

Відволікаючі чинники, як-от електронна пошта, соцмережі й сенсаційні новини, знаходять нас усюди і не збираються відступати. Неможливо переїхати жити в печеру, викинути всі пристрої й повністю відмовитися від технологій. Проте можна змінити способи використання технологій, щоб зупинити це відволікання.

Ми покажемо вам, як користуватися технологіями так, щоб увійти в режим Гострої уваги. Навіть прості зміни — вийти із застосунків соцмереж чи запланувати час на перевірку електронної пошти — можуть дати грандіозні результати. Ми поділимося конкретними тактиками, які допомагають зосередитися.

Енергія: заряджайте мозок за допомогою тіла

Щоб підтримувати увагу й знаходити час на важливі справи, ваш мозок потребує енергії. Вона з’являється, коли ви дбаєте про своє тіло. Саме тому третій компонент системи «Знайти час» — це заряджання батарей від фізичних вправ, їжі, сну, тиші та особистих зустрічей. Це не так складно, як може здатися.

Спосіб життя, прийнятий за замовчуванням у XXI ст., ігнорує нашу еволюцію й позбавляє нас енергії. Утім кілька невеликих змін — і ви оновите налаштування й отримаєте більше енергії. У розділі про Енергію описано чимало тактик, серед них ви зможете уподобати будь-які, як-от короткий сон удень, чи стратегічне вживання кофеїну.

Ми не проситимемо вас стати майстром спорту чи сісти на шалену дієту. Натомість запропонуємо прості зміни, які допоможуть вам краще подбати про своє тіло, яке винагородить вас вищим рівнем Енергії на те, чим ви хочете зайнятися.

Підсумки: коригуйте й поліпшуйте свою систему

Насамкінець, перш ніж лягти спати, ви напишете кілька нотаток у записнику. Це дуже просто: ви вирішуєте, якими тактиками користуватиметеся й далі, а які хочете вдосконалити або відкинути.

Також проаналізуєте свій рівень Енергії: чи вдалося знайти час на Основне завдання і що цього дня принесло вам радість. Згодом ви створите власну щоденну систему, яка точно відповідатиме вашим унікальним звичкам, вашим унікальним мозку й тілу, а також вашим унікальним цілям і пріоритетам.

Тактика «Знайти час»: оберіть, протестуйте, повторіть

У цій книжці подано десятки тактик для практичного втілення системи «Знайти час». Одні тактики для вас прийнятні, інші — ні (а деякі взагалі здаються божевіллям). Це як із книгою рецептів: неможливо приготувати все одразу, але й не потрібно цього робити. Натомість оберіть одну, протестуйте її, повторіть.

Звертайте увагу на тактики, які вам хочеться спробувати. Загніть кутик відповідної сторінки чи складіть список на аркуші паперу. Шукайте тактики, які здаються простими, але дещо ускладненими, — і звертайте особливу увагу на ті, що здаються вам прикольними.

У перший день використання системи «Знайти час» спробуйте по одній тактиці на кожен крок.

Тобто одну нову тактику, яка допоможе знайти час на Основне завдання, одну для підтримки Гострої уваги та коригування реакції на відволікаючі чинники й одну для накопичення Енергії — разом три.

Не обов’язково щодня пробувати щось нове. Якщо тактика працює, продовжуйте в тому ж дусі! Якщо не працює або ви очікували кращі результати, експериментуйте. Ваша версія «Знайти час» буде абсолютно вашою, особистою, і оскільки ви самі її створите, то будете їй довіряти, і вона впишеться у звиклий вам спосіб життя.

Не треба прагнути ідеалу

Працюючи над системою «Знайти час», ми занурилися в книжки, блоги, журнали та наукові дослідження. Чимало з прочитаного злякало нас. З тих сторінок на нас дивилися сотні ідеально вилизаних життів: легкі до організації директори компаній, просвітлені глибокодумні йоги, письменник з ідеально налаштованим процесом писання, безтурботний кухар, який однією рукою фарширує гриби, а другою підпалює крем-брюле.

Трохи стресово, чи не так? Ми не можемо постійно ідеально харчуватися, мати ідеальну продуктивність, ідеальну свідомість та бути ідеально відпочилими. Ми не можемо встигнути завершити всі п’ятдесят сім справ до п’ятої години ранку, як радять нам блогери. Навіть якби могли, то не варто.

Прагнення до ідеалу відволікає — це ще один блискучий предмет, що викрадає вашу увагу, яку можна було приділити істинним пріоритетам.

Працюючи із системою «Знайти час», забудьте, будь ласка, про ідеалізацію. Навіть не намагайтеся втілити її ідеально — так не буває! І зіпсувати її геть чисто вам теж не вдасться. І починати заново не доведеться, якщо щось не так, бо кожен день — це чистий аркуш.

Пам’ятайте, що жоден із авторів цієї книжки не використовує всі описані в ній тактики з дня в день. Ми застосовуємо деякі тактики увесь час, інші — інколи, а ще інші — ніколи. Є такі, що підходять Джей Зі, але не підходять Джейкові, і навпаки.

У кожного з нас є своя недосконала формула, і вона може змінюватися залежно від обставин. Коли Джейк подорожує, він тимчасово встановлює в телефоні застосунок електронної пошти, а Джей Зі інколи «залипає» на каналі Netflix: серіал «Дивні дива» — це щось із чимось! Не треба давати чернечих обітниць — просто удоцільніть собі робочий і гнучкий набір звичок.

«Щоденний» спосіб мислення

Якщо прочитати «Знайти час» від А до Я, може з’явитися відчуття, ніби це титанічна праця. Та навіть якщо просто погортати книжку (ми заохочуємо так і вчинити), то це може здатися збіса титанічною працею. Тож замість сприймати ці тактики як додаткові навантаження, подумайте, як зробити їх частиною звиклого життя.

Саме тому ми пропонуємо, наприклад, ходити на роботу пішки та робити зарядку вдома, а не купувати дорогий абонемент у спортзал чи планувати годинне тренування на щоранок.

Найліпші тактики — ті, що вписуються у ваш день. Вам не треба змушувати себе їх виконувати — ви просто дотримуйтеся їх та й усе. Здебільшого вам навіть захочеться їх утілити.

Ми переконані, що система «Знайти час» допоможе вам упорядкувати простір у своєму житті для того всього, що важить для вас найбільше. Щойно стартуєте, ви побачите, що тактики «Знайти час» самі себе підсилюють.

Можете почати з однієї незначної зміни. Що далі вперед, то більше накопичуватимуться позитивні результати, і ви зможете братися за вищі й складніші цілі. Навіть якщо ви вже магістр ефективності, система «Знайти час» допоможе вам зосередитися й отримувати задоволення від того, що вже працює.

Ми не зможемо врятувати вас від кожної безглуздої наради чи чарівним способом налаштувати вашу поштову скриньку, щоб там постійно було нуль непрочитаних листів, як і не намагатимемося перетворити вас на майстра дзену. Але ми зможемо допомогти вам трохи знизити темп, стишити шум сучасного світу й знаходити більше радості в кожному дні.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск