Інтернет-тарифи – що пропонують оператори в Україні

Читати на RU

Тільки сліпий може не помітити повсюдного поширення смартфонів у наші дні. Їхні продажі вже перевищили продажі простих мобільних телефонів, але справді вони можуть бути корисними лише за наявності мобільного інтернету. Інтернет-тарифи – розповідаємо, що пропонують оператори в Україні.

В Україні левова частка ринку належить операторам, що надають послуги в стандарті GSM, а CDMA-оператори займають лише незначну частину, тому йтиметься лише про перших. З аналогічної причини про пропозиції, орієнтовані на користувачів передплаченого зв’язку (препейд), ми розповімо детальніше, ніж про пропозиції для контрактних абонентів. Крім цього, замість сухого перерахування вартості мегабайта, ми постараємося знайти у кожного оператора найбільш оптимальні способи використання мобільного інтернету для різних типів користувачів.

Їх ми розділили на три категорії. Назвемо їх умовно: MIN, AVG і MAX. До групи MIN, ми включили людей, які використовують до 10 МБ мобільного інтернету на день. Такого обсягу цілком достатньо для читання електронної пошти, Twitter, текстового листування через який-небудь сервіс обміну миттєвими повідомленнями тощо. До групи AVG ми віднесли тих користувачів, які щодня споживають від 10 до 50 МБ мобільного трафіку на день. Цього обсягу вистачить для досить активного використання інтернету на смартфоні. Категорія MAX об’єднала в собі користувачів, які не звикли обмежувати себе у використанні мобільного інтернету. Щоденне споживання трафіку в цій групі перевищує 50 МБ.

интернет-тарифы-1
Інтернет-тарифи

Закінчивши з вступними, тепер перейдемо безпосередньо до тарифних планів. Ні для кого не секрет, що в більшості випадків мобільний інтернет досить дорогий. Для того, щоб знизити витрати, користувачі можуть або вибирати тарифні плани, орієнтовані на використання мобільного інтернету, або замовляти пакетні послуги.

Інтернет-тарифи

интернет-тарифы-2
Інтернет-тарифи

Інтернет-тарифи від Київстар

Оператор Київстар наразі має дві пропозиції для користувачів мобільного інтернету: «Інтернет без кордонів« і «День онлайн«. Перша являє собою «безліміт» на місяць, а друга «безліміт» на день. Слово безліміт тут у лапках, бо після того, як ви завантажите 50 МБ за день, оператор обмежить швидкість до 32 Кбіт/с, на якій ви зможете хіба що завантажувати текстові сторінки.

Вартість послуги «Інтернет без кордонів» становить 1,25 грн. на день, але можна внести передоплату за 30 днів у розмірі 27 грн. і таким чином знизити до 0,90 грн. на день. При цьому важливо пам’ятати, що перше підключення послуги безплатне, а друге і всі наступні підключення коштують 10,00 грн.

Послуга «День онлайн» коштує 2,50 грн. на день. Її підключення здійснюється безкоштовно.

Для контрактних абонентів умови тарифних планів «Інтернет без кордонів» і «День онлайн» аналогічні до попереднього, з тією лише різницею, що щоденна абонплата в «Інтернет без кордонів» становить 1 грн.

Стосовно наших типів користувачів можна сказати, що тарифи на мобільний інтернет у оператора Київстар підходять для груп MIN і AVG. Категорії MAX вони не так цікаві через моторошне обмеження швидкості, яке настає після 50 МБ.

Інтернет-тарифи від МТС

Оператор МТС має досить великий асортимент, що включає різні інтернет-тарифи, які розраховані для задоволення потреб найрізноманітніших категорій користувачів.

интернет-тарифы-3
Інтернет-тарифи

Для тих, хто потребує мобільного інтернету нерегулярно, оператор МТС пропонує послугу «Безлімітний Інтернет з Opera Mini«. У неї є кілька різновидів, які відрізняються терміном дії і, відповідно, вартістю: «Безлімітний Інтернет з Opera Mini на день» за 2,5 грн., «Безлімітний Інтернет з Opera Mini на тиждень» за 7 грн. і «Безлімітний Інтернет з Opera Mini на місяць» за 30 грн.

У послузі «Безлімітний Інтернет з Opera Mini» немає обмежень за швидкістю або інтернет-тарифи, але для її використання вам доведеться завантажити спеціальну версію веб-браузера Opera Mini. Крім цього ви не зможете завантажувати файли розміром більше 15 МБ, файли форматів jar або jad, а також дивитися потокове відео.

Тим користувачам, яких не влаштовує виняткове використання веб-браузера Opera Mini, оператор МТС пропонує такі інтернет-пакети: Інтернет 20 – 20 МБ за 10 грн., Інтернет 100 – за 35 грн. та Інтернет 1000 – 1000 МБ за 65 грн. Термін дії цих пакетів становить 30 днів. На додаток до них у МТС є повний безліміт за 135 грн. на місяць і нічний безліміт за 49 грн. на місяць, у рамках якого можна завантажувати до 5 ГБ у проміжок часу з 00:00 до 08:00.

Оператор МТС має ще низку послуг мобільного інтернету, але вони доволі архаїчні й наразі не становлять інтересу, за винятком послуги Гіпер.NET, у рамках якої ви можете отримати безлімітний інтернет на один день за 7 грн.

Що стосується контрактних користувачів, то оператор МТС не пропонує їм жодних спеціальних тарифів на мобільний інтернет. Єдина відмінність від препейда полягає в оплаті послуг.

Повертаючись до наших абстрактних користувачів, можна зазначити, що групі MIN найвигідніше буде замовити кілька невеликих пакетів інтернету, група AVG може скористатися більшими інтернет пакетами, а групі MAX варто вибрати пакет «Інтернет безлімітний».

Интернет-тарифы-3
Інтернет-тарифи

Що пропонує Life 🙂

Оператор мобільного зв’язку life 🙂 має кілька тарифних планів і кілька послуг, орієнтованих на користувачів мобільного інтернету. Почнемо з тарифних планів. У тарифі «life:) Шалений день« користувач отримує інтернет-тарифи з 40 МБ мобільного інтернету щодня. Вартість пакета становитиме 1,41 грн. при щоденній оплаті та 1,10 грн. при оплаті за 30 днів одразу. Після перевищення щоденного ліміту перші три мегабайти коштуватимуть по 5 грн., а всі інші будуть безкоштовні до кінця доби.

У тарифному плані «life:) online« користувач отримує можливість користуватися мобільним інтернетом за ціною 1 коп/МБ. Згідно з умовами даного тарифу, сплачуючи 30 грн (з ПДВ і ПФ) кожні 30 днів, ви будете отримувати 3000 МБ, частинами по 100 МБ щодня. У разі використання щоденних 100 МБ вартість кожного наступного 1 МБ до кінця доби становитиме 0,01 грн. У разі несплати 30 грн (з ПДВ і ПФ) 3000 МБ надаватися не будуть, вартість 1 МБ складе 0,50 грн.

Ще один непоганий тарифний план для користувачів мобільного інтернету в оператора life 🙂 називається «life:) communicator«. За щомісячну абонплату в розмірі 50 грн. ви отримаєте 1000 МБ трафіку.

Для користувачів, які використовують мобільний інтернет (і не тільки його) на всю котушку, life 🙂 пропонує тарифний план «Все включено«. За 80 грн. на місяць ви отримаєте безлімітний мобільний інтернет з однією невеличкою вадою – абонентам, які використовують понад 250 МБ/день, можливе обмеження швидкості до 16 Кбіт/сек терміном до 3 днів.

Крім орієнтованих на комфортне використання мобільного інтернету тарифних планів оператор life 🙂 пропонує низку пакетів і послуг, розрахованих на людей, які користуються інтернетом нерегулярно. Коротенько опишемо кожну з них:

Описані вище тарифні плани недоступні для контрактних абонентів. Підключитися до них можна лише на умовах передоплати. Якщо ж ви вже є контрактним абонентом оператора life:), то вам залишається лише користуватися інтернет-послугами.

Оператор life :), як і МТС, пропонує інтернет-тарифи та велику кількість варіантів для користувачів мобільного інтернету. Для групи MIN найвигіднішим буде використання послуги «Інтернет 200», група AVG може вибрати послугу «Інтернет 1000» або ж перейти на один з вищеописаних тарифних планів. Групі MAX найкраще перейти на тариф «life:) online» або «Все включено».

Інтернет-тарифи

ТриМоб

Окремо від Київстар, МТС і life 🙂 стоїть оператор мобільного зв’язку ТриМоб, раніше відомий під ім’ям Utel. Від інших його відрізняє наявність ліцензії на надання послуг у стандарті UMTS/W-CDMA. Мережа ТриМоб належить до третього покоління і за швидкістю передавання даних значно перевершує швидкості в мережах операторів Київстар, МТС і life :). Однак покриття ТриМоб залишає бажати кращого, у багатьох місцях нашої країни його просто немає. Як видно з карти покриття високошвидкісний інтернет доступний лише жителям великих міст. Проте поза зоною покриття ТриМоб ви не залишитеся без зв’язку. Телефон буде обслуговуватися в роумінгу в оператора Київстар, але в цьому випадку ви отримаєте звичайний 2G-інтернет.

В арсеналі оператора ТриМоб для припейд-абонентів присутні інтернет-тарифи, до яких можна підключитися без укладення договору. Це «ОГО!Мобільний Старт», «ОГО!Мобільний Легкий» і «ОГО!Мобільний Стандарт». Ці тарифи однакові за своєю суттю і відрізняються між собою абонплатою, обсягом одержуваних послуг і кількістю мегабайт, які можна витратити в національному роумінгу.

У тарифному плані «ОГО!Мобільний Старт» ви отримаєте 550 МБ за 30 грн. на 30 днів. У національному роумінгу ці мегабайти витрачати не можна. Тарифний план «ОГО!Мобільний Легкий» обійдеться в 60 грн. на місяць. За ці гроші ви отримаєте 1536 МБ, з яких 350 може бути витрачено в нацроумінгу. Найдорожчий тарифний план «ОГО!Мобільний Стандарт». Заплативши 120 грн. ви отримаєте пакет з 8192 МБ на 30 днів, з яких 5120 МБ можна витратити в мережі оператора Київстар. За межами пакетного трафіку вартість одного мегабайта в мережі ТриМоб обійдеться в 10 коп, а в національному роумінгу – 40 коп.

Для абонентів, які надають перевагу укладенню договору перед переходом, оператор ТриМоб пропонує тарифні плани: «Смарт 64», «ОГО!Мобільний стандарт», «ОГО!Мобільний необмежений» і «ОГО!Мобільний ультра». Підключатися до них великого сенсу немає: ви отримаєте трохи більше пакетних мегабайт, що і на препейді, а решта умов будуть такими самими. Наприклад, у контрактному тарифі «ОГО!Мобільний стандарт» за 120 грн. ви отримаєте 10 ГБ інтернету, а не 8 ГБ, як на препейдному аналогу.

Як бачимо, в оператора ТриМоб невелика кількість тарифних пропозицій, але всі вони досить збалансовані та орієнтовані на певні категорії користувачів. Користувачеві з групи MIN буде достатньо тарифу «ОГО!Мобільний Старт», групу AVG задовольнить тариф «ОГО!Мобільний Легкий», а групі MAX залишається тариф «ОГО!Мобільний Стандарт».

Висновок

Як ви вже зрозуміли, українські оператори мобільного зв’язку пропонують безліч різноманітних варіантів використання мобільного інтернету на смартфоні або планшетному комп’ютері. Пакети та послуги розраховані на користувачів з різним рівнем доходу і різними потребами, тому абонент кожного оператора може знайти для себе оптимальне рішення.

Якщо у вас вже є SIM-картка якогось оператора і ви хочете використовувати її для мобільного інтернету, то найпростіший спосіб зробити це – підібрати для себе відповідний інтернет-пакет або тарифний план. Врахуйте, що в деякі тарифні плани перехід не можливий. Підключитися до них можна тільки придбавши новий стартовий пакет. На такі хитрощі оператори мобільного зв’язку йдуть для збільшення абонбази.

У разі, якщо ви плануєте використовувати для мобільного інтернету нову SIM-карту, то тут ви практично нічим не обмежені. Оцініть свої потреби в мобільному інтернеті, а потім виберіть з таблиці найбільш підходящий для вас варіант. Крім фінансової сторони питання також вивчіть, як йдуть справи з якістю покриття в обраного вами оператора в місцях, де ви плануєте найчастіше користуватися мобільним інтернетом. Річ у тім, що швидкість передавання даних у мобільних мережах залежить від кількості перешкод, що трапляються на шляху сигналу між вашим телефоном і базовою станцією, і від кількості абонентів, яких обслуговує ця базова станція.

Залишається додати, що якщо вас приваблюють тарифи іншого оператора, але ви не можете перейти до нього, оскільки прив’язані до свого номера мобільного телефону, то запасіться терпінням. Наприкінці поточного року буде впроваджено послугу з перенесення мобільного номера (MNP). Відповідне положення, розроблене Національною комісією з регулювання зв’язку (НКРЗ), вже зареєстровано в Міністерстві юстиції. Якщо все піде так, як заплановано, то послуга MNP буде запущена 20 грудня 2013 року.

Оператор

Тарифний план/пакетна пропозиція

Термін дії пакета/ послуги (днів)

Кількість пакетних МБ

Вартість одного МБ (грн.)

Вартість одного дня використання (грн.)

Вартість підключення послуги/пакета (грн)

У межах ліміту

За межами ліміту

Київстар

Інтернет без обмежень

30

Необмеж.НемаєНемає1,25 або 0,90 у випадку предплати

10

День онлайн

1

Необмеж.НемаєНемає2,5

0

МТС

Безлім. Інтернет з Opera Mini

1, 7 або 7

Необмеж.НемаєНемає2,5 за день, 7 за 7 дней і 30 за 30 днів

0

Інтернет 20

30

200,50100,3

10

Інтернет 100

30

1000,35101,16

35

Інтернет 1000

30

10000,065102,16

65

Інтернет безлімітний

30

Необмеж.НемаєНемає4,5

135

Безлімітний нічний інтернет

30

5000НемаєНемає1,63

49

Інтернет за копійку

30

1600 (по 20 в день)0,005100,26

8

Гіпер.NET

1

Необмеж.НемаєНемає7

0

life 🙂

life:) Божевільний день

1

400,0355 за перший 3 МБ1,41 або 1,1 при оплаті за 30 днів

0

life:) online

30

3000 (по 100 в день)Немає0,011

0

life:) communicator

30

1000Немає121,67

50

Все включено

30

Необмеж.НемаєНемає2,67

80

Інтернет тиждень

7

500,10За тарифом0,71

5

Інтернет 200

30

2000,095За тарифом0,63

19

Інтернет 1000

30

10000,049За тарифом1,63

49

Безлімітний інтернет тиждень

7

Необмеж.НемаєЗа тарифом4,14

29

Інтернет на день

1

Необмеж.НемаєНемає7

7

Нічний интернет

30

10 ГБ0,0049За тарифом1,63

49

ТриМоб

ОГО!Мобільний Старт

30

5500,050,101

30

ОГО!Мобільний Легкий

30

15360,0390,102

60

ОГО!Мобільний Стандарт

30

81920,0140,104

120

Ціни вказані з ПДВ без 7,5% у ПФ.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук