Податок на посилки з-за кордону: товари, дорожчі за 150 євро, будуть оподатковуватися

Читати на RU

Українцям стане складніше купувати дорогі товари в закордонних інтернет-магазинах, оскільки посилки доведеться розмитнювати. 27 березня 2014 року Верховна Рада ухвалила антикризовий законопроект № 4576 «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Серед іншого, депутати запропонували внести зміни до 196-ї статті Податкового кодексу «Операції, що не є об’єктом оподаткування» і знизити податок на посилки, що доставляються з-за кордону, удвічі. За відповідне рішення проголосували 246 народних обранців.

З 1 липня 2019 року набули чинності нові зміни до Податкового кодексу, які ввели новий ліміт на безмитне ввезення посилок з-за кордону. Товари вартістю понад €100 оподатковуються: 20% ПДВ і 10% мита. Податок на посилки сплачується в національній валюті. Щоб правильно розрахувати суму, яку слід заплатити, необхідно дивитися на курс НБУ на день подання митної декларації. Примітно, що сума доставки не входить у вартість товару і податком не обкладається. Про це розповіло видання finance.ua. Зміни до кодексу також не стосуються правил особистого ввезення товарів, загальна вартість яких не перевищує €500 (€1000 в аеропортах).

Раніше оподаткуванню підлягали товари вартістю понад 300 євро, які ввозяться з-за кордону поштою або експрес-доставкою. Однак тепер держмито стягуватимуть з міжнародних поштових посилок, вартість вмісту яких перевищує 150 євро.

З огляду на те, що на сьогоднішній день кожен четвертий інтернет-користувач в Україні купує товари в зарубіжних онлайн-магазинах, це може позначитися на користувачах – тепер замовляти дорогі товари в зарубіжних інтернет-магазинах їм буде накладно, адже їх доведеться розмитнювати. Також зміни можуть вдарити по представниках малого бізнесу, які ввозять товари з-за кордону невеликими партіями, щоб потім реалізовувати їх в Україні.

Не в захваті від нововведень і оператори поштової логістики. Зокрема «Укрпошта» побоюється, що кількість доставок з-за кордону різко скоротиться. «Це може сильно вдарити по доходах компанії», – повідомив AIN.UA заступник генерального директора «Укрпошти» Павло Богданов.

Раніше Міністерство доходів і зборів розробило поправки до Митного кодексу, згідно з якими поріг вартості ввезених з-за кордону товарів, з яких не сплачується мито, було знижено з 500 до 300 євро.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук