Українські IT-компанії у світі: про кого говорять? Grammarly, AirSlate, Terrasoft

Читати на RU

У світі Україну знають не тільки як батьківщину футболіста Андрія Шевченка, братів Кличків і зону бойових дій. Крім спортивних талантів і корумпованих політиків, у нашій країні є безліч IT-підприємців, які в різний час заснували відомі в усьому світі IT-компанії. Прибуток цих компаній вимірюється мільйонами доларів, а їхніми послугами користуються мільйони людей по всьому світу. Найвпливовіший діяч уанету минулого року Євген Сисоєв зібрав на конференції IDCEE представників шести великих IT-компаній, заснованих вихідцями з України, і попросив їх розповісти про себе. AIN.UA пропонує познайомитися з ними ближче: Українські IT-компанії у світі.


У 2021 році редакція AIN.UA оновила цей текст. З моменту його виходу 2021 року, список всесвітньо відомих IT-компаній, створених в Україні, став більшим. Розповідаємо, про які фірми йдеться.


Українські IT-компанії у світі

Украинские IT-компании в мире-1
Українські IT-компанії у світі

AirSlate

Засновники: 2007 року AirSlate заснували Вадим Ясиновський, Борис Шахнович і Семен Дукач.

Досягнення: За підрахунками Forbes, AirSlate оцінили приблизно в $1,5 млрд. Виручка airSlate за 2020 рік збільшилася на 65%, до $100 млн.

Украинские IT-компании в мире-2
Українські IT-компанії у світі

Українська продуктова компанія, яка працює над сервісом автоматизації документообігу. До серпня 2019 року компанія називалася PDFfiller. У 2017 pdfFiller підняв перший раунд у $40 млн компанія від венчурного фонду General Catalyst. У січні 2021 року компанія залучила новий раунд у $40 млн від Morgan Stanley, а в лютому отримала ще $50 млн від Silicon Valley Bank. Компанія стала єдинорогом.

SoftServe

Засновники: SoftServe заснована 1993 року у Львові Тарасом Кіцмей і Ярославом Любинцем.

Досягнення: річний виторг у 2019 за оцінкою AIN.UA – близько $350 млн.

Украинские IT-компании в мире-3
Українські IT-компанії у світі

Українська атусорс-компанія з офісами у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Рівному, Чернівцях, Івано-Франківську, а також у Польщі та Болгарії. У 2021 році входить до топ-50 IT-компаній в Україні. У 2019 році у компанії 7000 співробітників в Україні.

GitLab

Засновники: Дмитро Запорожець, Сід Сібранджі.

Досягнення: на 2021 рік загальна сума залучених коштів – понад $420 млн. У 2019 році GitLab оцінювали у $2,7 млрд.

Украинские IT-компании в мире-4
Українські IT-компанії у світі

З 2011 року над GitLab працював харків’янин Дмитро Запорожець. У 2013 році до стартапу приєднався другий фаундер – нідерландський підприємець Сід Сібранджі. Компанія розробляє веб-інструмент життєвого циклу DevOps з відкритим вихідним кодом, що представляє систему управління репозиторіями програмного коду для Git. Незважаючи на те, що у компанії немає жодного офісу, кількість співробітників перевищує 1300 осіб по всьому світу. GitLab планує побудувати платформу «все в одному», яка задовольнить усі потреби розробників і позбавить їх необхідності інтегрувати різні сервіси на кшталт Jira, GitHub, New Relic і BlackDuck.

Ajax Systems

Засновник: Олександр Конотопський

Досягнення: 2015 року компанія отримала $1 млн від українського венчурного фонду SMRK, а 2019-го – $10 млн від фонду Horizon Capital на 2019 рік. У 2021-му Ajax Systems заявила про плани виходу на IPO.

Украинские IT-компании в мире-5
Українські IT-компанії у світі

Продуктова hardware компанія, що розробляє бездротові системи безпеки. У 2011 році Ajax Systems заснував Олександр Конотопський, відтоді компанія зросла у 100 разів. Станом на 2021 рік в Ajax працює понад 1800 співробітників, а продуктами користуються понад 850 000 осіб у 120+ країнах світу. Девайси виробляють на двох заводах у Києві, водночас R&D-офіси розташовані в столиці, Харкові та Вінниці.

Paymentwall

Співзасновник: Володимир Ковальов

Досягнення: у 2013 році дохід компанії склав близько $50 млн.

Paymentwall була заснована у квітні 2010 року американцем Онором Гандеєм і українцем Володимиром Ковальовим. Успіх прийшов до них не відразу – до Paymentwall їх кілька разів переслідували невдачі. Турецьку соціальну мережу Zurna закрили за рішенням суду, рекламна платформа для онлайн-ігор Boomerang Networks розвалилася через розбіжності з інвестором, а віртуальний стартап-акселератор ОutСubator просто «не зайшов». Зате платіжний сервіс Paymentwall, який був запущений за $200, почав приносити прибуток уже через кілька місяців після запуску. Минулого року оборот компанії склав близько $50 млн.

Украинские IT-компании в мире-6
Володимир Ковальов та Онор Гандей © Expertorama

Основними клієнтами компанії були і залишаються власники онлайн-ігор і веб-порталів з платними опціями, наприклад сайти знайомств, хмарні інтернет-сервіси та онлайн-ігри. Paymentwall дає змогу користувачам по всьому світу купувати цифровий контент, використовуючи будь-яку з 85+ локальних платіжних систем, включно з різними видами оплати, як-от кредитні картки, мобільні телефони, банкомати, термінали та багато іншого. За інформацією Ковальова, послугами Paymentwall вже користуються 30 000 клієнтів – від юних розробників ігор, за яких договір підписують батьки, до транснаціональних корпорацій.

Рішення компанії доступні більш ніж 20 мовами в більш ніж у 200 країнах. Офіси Paymentwall розташовані в 10 країнах світу, зокрема в Берліні, Сан-Франциско, Стамбулі, Манілі та Києві.

Українські IT-компанії у світі: Grammarly

Засновники: Олексій Шевченко та Максим Литвин

Досягнення: понад 7 млн користувачів, 4,1 млн підписників у Facebook і контракти з 550 провідними світовими університетами

Grammarly було засновано двома киянами – Олексієм Шевченком і Максимом Литвином. Дивно, але про сервіс, який знають і люблять мільйони людей з усього світу, в самій Україні майже ніхто не чув. Grammarly являє собою програмний продукт, який дає змогу створювати тексти за всіма правилами англійської мови. Програма в режимі реального часу вміє відстежувати граматичні та синтаксичні помилки, а також неправильно побудовані мовні звороти. Крім цього, програма пояснює, чому цей зворот краще не використовувати і рекомендує більш правильний варіант. Сервіс також вміє перевіряти тексти на плагіат. У компанії два офіси – у Сан-Франциско та Києві.

Украинские IT-компании в мире-7

Продукти Grammarly дуже просто використовувати за передплатою: потрібно лише скопіювати будь-який уривок англійського тексту в онлайн-додаток Grammarly або встановити плагін Grammarly для Microsoft Office. Після чого алгоритм виокремить потенційні помилки в тексті та запропонує виправлення, щоб користувачі могли зробити усвідомлений вибір – чи виправляти помилку і як саме.

Grammarly також надає вільні ресурси для англомовних письменників, зокрема, онлайн-спільноту для запитань-відповідей з англійської мови, онлайн-гід з англійської мови, контекстуальний онлайн-тезаурус і спільноту Grammarly у Facebook, яка пропонує своїм передплатникам розважальні граматичні підказки та дискусії.

Terrasoft

Засновники: Катерина Костерева та Олександр Попов

Досягнення: провідний постачальник CRM-систем на території СНД

Компанія Terrasoft насамперед відома як виробник систем класу CRM і Service Desk. Спочатку Terrasoft CRM була розрахована на роботу в середніх і малих компаніях, проте з часом компанія зосередилася на створенні систем для великих корпорацій. Зараз система автоматизації Terrasoft надає набір інструментів, які допоможуть підприємству вирішити завдання управління маркетингом, ведення клієнтської бази, планування, управління продажами, сервісним обслуговуванням тощо.

Украинские IT-компании в мире-8

Сьогодні Terrasoft – одна з найбільших українських продуктових IT-компаній. Вона є провідним постачальником CRM-рішень на ринку СНД, офіси компанії відкрито в п’яти країнах (Україна, Росія, Латвія, США і Великобританія), а клієнтами є понад 6000 підприємств. Крім розробки програмних продуктів компанія займається IT-консалтингом, впровадженням CRM-стратегій і автоматизацією підприємств.

Українські IT-компанії у світі: InvisibleCRM

Засновник: Влад Воскресенський

Досягнення: Оціночний оборот компанії за 2012 рік склав понад 30 млн грн.

InvisibleCRM називають найбільшою продуктовою компанією України. Ідея InvisibleCRM народилася з проблеми, яку потрібно було вирішувати в першій компанії – складної автоматизації бізнес-процесів. Компанія займається розробкою технологій як продукту, ліцензує їх і продає світовим вендорам на кшталт Microsoft або Oracle. А вони, своєю чергою, вішають на ці продукти свої лейбли і продають як власні технології. Словом, «не особливо помітній на карті IT-компанії» є чим пишатися, адже її розробками вихваляються із залитих софітами сцен світові IT-гіганти.

voskr2
Влад Воскресенський. Фото — Happy Farm

У липні 2006-го InvisibleCRM залучила $1,5 млн інвестицій, частину з яких вклали у відкриття офісу в США. Зараз в українському офісі компанії здебільшого працюють розробники та команда підтримки, а в американському офісі зосереджені фахівці з продажу, підтримки та розвитку.

Depositphotos

Засновник: Дмитро Сергєєв

Досягнення: 25 млн фотографій, $6 млн доходу в 2012 році

У 2008 році підприємець Дмитро Сергєєв продав свій сайт DepositFiles за кілька мільйонів доларів. Практично відразу він заснував нову компанію – фотобанк DepositPhotos. За словами Сергєєва, на запуск проекту було витрачено понад мільйон доларів. Але ці витрати окупилися з лишком – через три роки після запуску фотобанк уже коштував $70-100 млн і приносив близько $6 млн доходу.

Украинские IT-компании в мире-9
Jooble, Depositphotos, Grammarly і ще три компанії, якими може пишатися країна

Depositphotos це міжнародний фотобанк, який є посередником між авторами зображень та їхніми покупцями. На сьогодні сервіс пропонує понад 25 мільйонів фотографій, векторних зображень і відеороликів за ліцензією royalty-free. Компанія надає послуги клієнтам з усього світу, надаючи їм підтримку 14 мовами. Depositphotos заробляє на тому, що продає зображення за так звані кредити або підписку. Вартість купівлі зображення за кредити починається від $0,75, вартість підписки стартує від $49 на місяць. Depositphotos приймає платежі за кредитними картками, за допомогою PayPal, Skrill, Webmoney, Яндекс.Деньги та інших регіональних платіжних систем. Раніше на AIN.UA публікувалася історія DepositPhotos.

Українські IT-компанії у світі: Jooble

Засновники: Роман Прокоф’єв та Євген Собакарев

Досягнення: 160 млн користувачів, робота в 64 країнах світу

Jooble з’явився 2006 року – свого роду Google для пошуку роботи. Завдання ресурсу – агрегувати пропозиції про вакансії з сайтів з працевлаштування, дощок оголошень, сайтів компаній і надавати користувачеві до них доступ через єдиний інтерфейс. Коли Прокоф’єв і Собакарев заснували Jooble, в Україні ще не було венчурних фондів, які вкладають гроші в перспективні стартапи. Тому компанію друзі робили повністю на свої гроші. До виходу в точку беззбитковості, який стався відносно швидко – за півроку – Роман і Євген вклали в проєкт близько $100 000. Сьогодні українська компанія працює в 64 країнах світу і входить до трійки найбільших у світі пошуковиків за вакансіями.

Jooble, Depositphotos, Grammarly і ще три компанії, якими може пишатися країна

Цікавий факт – якщо всіх користувачів Jooble за останні 12 місяців поселити на одній території, то вийде восьма за чисельністю населення країна у світі – більша за Бангладеш, але менша за Нігерію. Історія Jooble раніше публікувалася на AIN.UA.

Днями Євген Сисоєв виклав на Slideshare презентації проектів, з якими вони виступали на IDCEE. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Нагадаємо, що раніше на AIN.UA публікувався рейтинг 10 успішних керівників українських IT-компаній «до 35 років». Порівняно з минулою редакцією, у ньому з’явилися нові учасники-керівники IT-компаній: Володимир Боровик з MEGOGO.net, Юлія Марищук з української Allegro Group і Сергій Марищук, Aukro.ua.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук