Що запитують на співбесіді: як відповісти на всі запитання

Читати на RU

Рекрутери на співбесідах часто ставлять запитання, які претенденти на роботу вважають банальними, дурними, а іноді й недоречними. Проте вони ставлять їх не просто так, а з підтекстом, і розраховують отримати підтвердження інформації, яку дізналися від вас раніше. Правильна відповідь на таке запитання може розвіяти побоювання рекрутера і підтвердити його точку зору щодо вас. А ось неправильна відповідь, що не враховує підтексту, може відвести вас від заповітної вакансії. Тому важливо вчасно зрозуміти – запитання просте чи з підтекстом – і правильно на нього відповісти. Аналітики порталу з працевлаштування Rabota.ua підготували матеріал на тему того, що запитують на співбесіді і як правильно відповісти на ці запитання.

  1. Ким ви бачите себе через 3-5 років?

Одне з найбільш ненависних питань на співбесіді. Більша частина претендентів злиться, оскільки, перебуваючи в активному пошуку роботи, вони не можуть передбачити, в якій із компаній-роботодавців їм скажуть «так», не кажучи вже про більш далекі перспективи. Тому відповіді бувають найрізноманітніші – від банального «не знаю» до «хочу стати партнером фірми-директором через 3-5-10 років».

А що ж хоче почути рекрутер?

Крім того, що він дійсно хоче розуміти, чи плануєте ви ваше життя (якщо за роботою вам потрібен такий навик), є ще й підтекст, який свідчить: чи надовго ви плануєте залишитися в цій компанії і на яких умовах. Тобто, чи встигнете ви окупити вкладені в вас кошти і чи збігається бажана вами швидкість кар’єрного зростання з можливостями компанії.

Отже, якщо в описі вакансії компанії є горезвісна фраза про динамічний розвиток, то про кар’єрне зростання говорити можна. Але при цьому важливо підкреслити, що місце керівника (особливо якщо він вас співбесідує) ви займати не плануєте. Не обов’язково це робити «в лоб», але натякнути потрібно. Якщо описана «стабільна робота в стабільній компанії», безпечніше говорити про професійне зростання і готовність працювати на компанію у віддаленій перспективі.

что спрашивают на собеседовании-1
  1. Назвіть свої сильні та слабкі сторони. Чому ми маємо взяти саме вас?

Нікому не хочеться вивертатися навиворіт перед малознайомою людиною. Більшість претендентів і не підозрюють, що підтекст цього, на перший погляд, підступного запитання – досить банальний. Рекрутер шукає співробітника в команду, що вже працює, і йому важливий фахівець, який знає, де він найефективніший. Тому не потрібно розповідати все, як на сповіді – наприклад, «я постійно запізнювалася на першу роботу, а на другій сварилася з керівницею, але зараз у мене все добре». І надто солоденькі чи нещирі відповіді «у мене немає слабких сторін, я їх не знаю» – теж відповідь не на вашу користь.

Набагато краще розповісти, які ваші риси особистості допомагають бути успішним. Наприклад, «я не пасую перед труднощами, але не люблю рутинних завдань» (це, наприклад, для активного менеджера без особливо нудної звітності). Щоб якості були адекватними вакансії, почитайте вимоги до особистісних характеристик та обов’язки. Подумайте, що у вашому характері може вирішити їх успішно, і розкажіть про це. А недоліки візьміть із минулих досвідів, але вже подолані. Наприклад, «раніше я неохоче вів звітність, але поступово усвідомив, скільки корисної інформації можу з неї почерпнути».

  1. Що ви знаєте про нашу компанію? Чому ви надіслали резюме саме в нашу компанію?

Чому він не подобається претендентам – тому що багато хто з них розсилає резюме на вакансії і навіть не запам’ятовує назви компаній, де ці вакансії є. Менеджери з персоналу, своєю чергою, хочуть бачити на співбесідах кандидатів, мотивованих працювати саме в них. Тому відповідь на це запитання не має бути «ніякою» – «у вас була підходяща вакансія, ось я і надіслала резюме». Не потрібно наголошувати на тому, що приваблюють виключно гроші (високий оклад) або близькість офісу до дому. Оптимальна відповідь коротко описує ту діяльність компанії, яка цікава кандидату, і підкреслює, у чому саме він зацікавлений. Наприклад, «я знайшла в інтернеті інформацію про те, що ваш сайт – перший у сфері працевлаштування і найбільший. Компанія активно розвивається, у неї іноземні власники, які допомагають працювати за західними бізнес-стандартами. Оскільки я маю досвід роботи в іноземній компанії та у сфері інтернет-послуг, гадаю, що зможу бути корисною вам і отримати новий професійний досвід».

Отже, важливо дати зрозуміти рекрутеру, що ваш вибір компанії – усвідомлений і що ви маєте серйозний інтерес і мотивацію працювати саме в цій компанії.

что спрашивают на собеседовании-2
  1. Які якості вашого боса вам подобалися, а які дратували? Що може стати причиною розбіжностей із керівництвом?

Відповідаючи на такі запитання, вам потрібно розвіяти такі побоювання рекрутера:

  • Ви не скандаліст і склочник і можете оцінювати керівництво логічно, без емоцій і виважено. При відповіді на каверзні запитання можете обійти «гострі кути».
  • Відповідальність за свої проступки або конфлікти з вашої вини ви здатні взяти на себе.
  • Рубати «з плеча правду-матку» – останнє, що від вас очікують. Якщо вам вдасться зберегти баланс позитиву і негативу у відповіді, рекрутер оцінить вашу тактовність.
  1. Що вам подобалося і не подобалося на попередніх роботах? або Чого вам не вистачало на минулій роботі, що ви шукаєте у своїй бажаній посаді?

Це запитання спрямоване на те, щоб зрозуміти, з якої причини ви йдете з попередньої роботи або що визначать ваші критерії пошуку нової роботи. Наприклад, якщо ви говорите про те, що не мали достатнього доступу до керівника, що ускладнювало розв’язання робочих питань, інтерв’юер уточнить – коли і як вам довелося вирішувати питання самостійно через неможливість порадитися з керівником. Тоді ваша відповідь окреслить коло питань, за які ви готові нести відповідальність.

Відповідаючи на це запитання, постарайтеся не переборщити з позитивом. Не потрібно розповідати, що всі роботи були просто ідеальними. Але й виймати «скелети з шаф» теж не варто. Найпродуктивнішим буде варіант, що поєднує і позитивний, і негативний досвід, але залишає враження щирої і загалом позитивної відповіді.

Як правило, всі запитання, що запитують на співбесіді – з підтекстом чи без, спрямовані на отримання відповідей за трьома важливими пунктами. Рекрутер має розуміти, чи зможете ви виконувати дану роботу якісно і вчасно, чи будете ви це робити і чи зможете без шкоди для себе і колег вписатися в колектив. Щоб отримати чесні та повні відповіді, вам ставитимуть запитання прямі та з підтекстом. Усе це робиться, щоб пізнати вас якнайкраще і прийняти правильне рішення. Тому ваше завдання – чесно і розгорнуто відповідати на всі запитання. Але не поспішати з відповідями. Важливо уважно вислухати запитання, перепитати, якщо необхідно конкретизувати його зміст. І тільки тоді відповідати, ретельно обдумавши відповідь. Адже ваші необережні слова або застереження можуть сказати наймачеві набагато більше, ніж ви думаєте.

Нещодавно на AIN.UA публікувалася добірка з найбезглуздіших, найсмішніших і найабсурдніших запитань, які гіпотетично могли б прозвучати на «нетрадиційній» IT-співбесіді.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук