20 найдавніших сайтів, які й досі онлайн

Читати на RU

Старі веб-сайти, які дійшли до наших днів у тому вигляді, в якому вони запускалися в далеких 90-х, сьогодні мають дивний, дикий і водночас дивовижний вигляд. Знайти їх – ці живі свідчення сходу епохи інтернету – можна на сервісі Тіма Катліка 404PageFound. Тут є сторінки, датовані 1993 роком, і вони досі працюють! Нижче ви знайдете добірку з 20 найстаріших і найтиповіших сайтів, які досі онлайн попри те, що їхній дизайн і функціонал можна виставляти в музеї.

«Я був вражений видом Web 1.0 і тим, як швидко вона працює, особливо з огляду на те, який сьогодні вигляд мають сучасні сайти. З іншого боку, старий інтернет не так уже й сильно відрізняється: як і зараз, тоді люди просто намагалися бути почутими», – розповів Катлік виданню Business Insider. У 2009 році на його сервісі можна було знайти 583 стародавні сайти, але відтоді 118 з них пішли в небуття. Тім пояснив, що це відбувається, коли закривають сервер, з якого працював сайт.

TinyTim

Найдавніша у світі багатокористувацька онлайн-гра. У мережі з 1993 року.

Ласкаво просимо в Netscape

Виявляється, він ще живий. У мережі з 1994 року.

Ложковилконіж

Фан-сторінка незвичайних столових приборів. У мережі з 1995 року.

Галерея фракталів Шпротта

Щоденний альманах фракталів. Не питайте, навіщо – це було давно. У мережі з 1995 року.

Web-майстерність

Онлайн-рекомендації та поради веб-майстрам-початківцям зразка 90-х років. У мережі з 1994 року.

Головна сторінка CNN з новиною про суд над О. Джей Сімпсоном

Легендарна справа досі онлайн очима тих, хто спостерігав за подіями в реальному часі. У мережі з 1995 року.

Виставка радянських архівів

Онлайн-виставка історичного надбання Радянського Союзу. У мережі з 1995 року.

Світ зайчика Флаффі

Колекція зображень та історій. У мережі з 1994 року.

Promote-It!

Один із перших сервісів інтернет-маркетингу. У мережі з 1995 року.

Космічна одісея

Ігри для юних астронавтів. У мережі з 1996 року.

Щось

Просто сторінка з кодом <html><head><title>Something.</title></head><body>Something.</body></html>. В мережі з 1995 року. Останній раз оновлювалася 25 жовтня 1999.

Пошук їжі вночі Late Night Food

Супер-рання версія Yelp – сервісу для пошуку на місцевому ринку послуг, як-от ресторанів чи перукарень, з можливістю додавати та переглядати рейтинги й огляди цих послуг. У мережі приблизно з 1994 року.

Шари для бізнесу

Ця сторінка не діє на aero.com майже 13 років. Тут можна знайти GIF-зображення на 150 кілобайт, які вантажилися доволі довго в 1995 році, коли було запущено сайт.

Фан-сторінка Барні

У мережі з 1994 року, оновлений у 2004 році. За цей час сайт відвідали мільйони людей.

МcSpotlight

«Найбільший, найгучніший, найчервоніший сайт анти-McDonald’s чтива, який коли-небудь бачив світ». У мережі з 1996 року.

Відстій

Дуже вузький сайт, присвячений запуску потокової трансляції програмою QuickTime новорічних свят 1996 року в інтернеті. Зрозуміло, Apple не вдалося забезпечити достатню пропускну здатність для безперебійної роботи нової функції QuickTime VR. У мережі з 1996 року.

Задні двері

Дуже дивний сайт, наповнений безліччю неприємної інформації з кулуарів (і фотографіями оголених дуп), яка нікого не цікавить. У мережі з 1996 року.

Кінець інтернету

Сайт проголошує себе останнім свідченням існування інтернету на останньому у світі робочому сервері. Ну ось і все… У мережі з 1997 року.

Будь ласка Аманду!

Дитячий телеканал Nickelodeon так і не змінив сторінку «Шоу Аманди» відтоді, як воно пішло з ефіру 2002 року. У мережі з 1999 року.

Астрономія в картинках

Чудові зображення Всесвіту розміром 6400*6400 пікселів, які на початку 2000-х вантажилися нескінченно довго і поглинали всю оперативну пам’ять. У мережі з 2000 року.

А тепер пропонуємо згадати, який вигляд мали найпопулярніші на сьогодні зарубіжні та українські сайти на зорі свого існування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук