9 фільмів про геймерів, гіків і хакерів для геймерів, гіків і хакерів

Читати на RU

Інформаційні технології пробралися у світ мистецтва і все більше закріплюються в ньому. Поки глядачі продовжують цікавитися долею чергового фільму про Джобса, з якого пішов Крістіан Бейл, легендарний комедійний режисер Вуді Аллен погодився знімати серіал для Amazon, а інтернет-гігант Alibaba оголосив, що теж займеться кіновиробництвом. Ми зібрали фільми про геймерів, гіків і хакерів – документальні й не дуже, які має подивитися на вихідних кожен, хто має стосунок до IT.

фильмы про геймеров-1
Зображення: «Планета Кіно

У 2021 році, редакція AIN.UA оновила цей текст. Ми розширили добірку фільмів про геймерів, гіків і хакерів, які сподобаються шанувальникам жанру.


Фільми про геймерів – список

Free to Play (“Вільний грати”)

Цей повнометражний документальний фільм, створений компанією Valve, розповідає історію трьох гравців у Dota 2, які беруть участь у кіберспортивному турнірі з призовим фондом у мільйон доларів. Його ми згадали першим не просто так. Річ у тім, що один із головних героїв – львів’янин. Це 25-річний Данило «Dendi» Ішутін, який грає за український кіберспортивний клуб Na’vi. Крім Данила, у фільмі також розповідають свої історії сінгапурець Бенедикт «hyhy» Лім та американець Клінтон «Fear» Льюміс.

Фільм на великі екрани в Україні не потрапить, проте його можна переглянути в інтернеті, зокрема й на YouTube. Картина не перекладена з англійської, але можна знайти варіант із російськими субтитрами. Нагадаємо, команда українського кіберспортивного клубу Natus Vinсerе не раз перемагала в різних ігрових дисциплінах на міжнародних турнірах. Раніше на AIN.UA виходило інтерв’ю з професійними гравцями з Na’Vi.

«Гра в імітацію»

Цей фільм розповідає драматичну історію про британського криптографа воєнного часу Алана Тьюринга (англійський математик, логік, криптограф, який справив істотний вплив на розвиток інформатики), який зламав код Енігми Третього рейху під час Другої світової війни, і пізніше його притягнуто до кримінальної відповідальності за свою гомосексуальність.

У ролі Тюрінга знявся Бенедикт Камбербетч, і хоча картина, судячи з трейлера, вийшла радше художньою, ніж документальною, фільм заснований на реальних подіях і гідний того, щоб йому приділили увагу. В Україні «Гра в імітацію» ще не вийшла на великі екрани. Прем’єра запланована на 5 лютого 2015 року.

Фільми про геймерів – «Стартап»

Згідно з початковим задумом, фільм знімався як історія компанії «Яндекс«. Прототипами головних героїв послужили засновники компанії Аркадій Волож та Ілля Сегалович, однак російська прем’єра, яка відбулася 3 квітня 2014 року, показала, що на виході «Стартап» явив собою щось інше, ніж планувалося на вході. Картину розкритикували за недостовірність і надмірну «художність”: «На жаль досвідчених глядачів, прем’єра не виправдала надій. «Стартап» – про все що завгодно, але не «Яндекс», і з «Соціальною мережею» Девіда Фінчера його порівнювати просто некоректно».

В Україні фільм у кінотеатрах не показували, але його можна подивитися в інтернеті. Щоправда, відштовхуючись від користувацьких оцінок на сайтах на кшталт fs.to, задоволення від перегляду отримав досить незначний відсоток тих, хто ознайомився.

«Джобс: Імперія спокуси»

Фільм «Джобс: імперія спокуси» вийшов на екрани 2013 року, головну роль у ньому зіграв знаменитий актор Ештон Кутчер. Незважаючи на його разючу зовнішню схожість зі Стівом Джобсом, картина отримала суперечливі відгуки, зокрема й від співзасновника Apple Стіва Возняка, який сказав, що фільм хороший, але в ньому багато недостовірностей. Тим часом багато шанувальників Стіва Джобса вважають, що фільм вийшов непоганий.

Цікавий факт: Ештон Кутчер здійснив низку технологічних інвестицій. Він – співзасновник фонду A-Grade Investments, який працював із такими стартапами, як Airbnb, Foursquare, Spotify і Uber. У рейтингу ангельських інвесторів він обганяє навіть Макса Левчина, засновника PayPal.

Фільми про геймерів – «Стажери»

Фільм про двох бовдурів, які замахнулися на роботу мрії в Google, вийшов на екрани 2013 року. Ролі двох комівояжерів, яких звільняють через те, що весь світ тепер комп’ютеризований, зіграли комедійні актори Вінс Вон і Оуен Вілсон. Фільм вийшов досить динамічним, сповненим цікавих фактів про звички і спосіб життя «гуглерів», але, що найголовніше, у ньому кілька разів з’являється справжній Сергій Брін – щоправда, проїздом (ви зрозумієте, що це значить, коли подивитеся картину).

«П’ята Влада»

І знову Бенедикт Камбербетч з’являється в головній ролі у фільмі про технології. Цього разу йдеться про американсько-бельгійську картину, присвячену скандальному проекту WikiLeaks, який оприлюднив величезну кількість секретних урядових матеріалів. Камбербетч зіграв засновника, головного редактора і директора WikiLeaks – опального Джуліана Ассанджа.

У світовий прокат цей гостросюжетний фільм вийшов у 2013 році. До речі, в Україні віднедавна є свій «вікілікс» – у лютому минулого року журналісти запустили проект YanukovychLeaks, де опублікували знайдені в Межигір’ї документи. Завдяки проєкту з’ясувалося, що постачання і монтаж мармуру в одному із санвузлів у резиденції Віктора Януковича обійшлися державі в 488 000 гривень…

«Away From Keyboard»

«The Pirate Bay – Away From Keyboard» – це документальний фільм шведського режисера Саймона Клозе, що розповідає історію найбільшого у світі торрент-трекера The Pirate Bay та його творців – Готфріда Свартхольма, Фредеріка Нея та Петера Сунде. Він був знятий на гроші інтернет-користувачів і з’явився у вільному доступі в мережі в день прем’єри. Його можна було подивитися онлайн або безплатно завантажити – що логічно, з огляду на те, якій компанії присвячений фільм.

Цікавий факт: під час збору коштів на фільм на сайті групових інвестицій Kickstarter 2010 року, отримана сума вдвічі перевищила запитувану за перші три дні. При тому, що на стрічку хотіли зібрати $25 000, від користувачів надійшло $51 420.

«Мережевий торчок»

Цей документальний фільм покликаний показати одну з темних сторін інтернету, частиною якого є і відеоігри. Автори вели зйомку в одному з реабілітаційних центрів Китаю, що працює в суворому режимі, подібному до військового. Вони спостерігали за пацієнтами, їхніми сім’ями та за роботою спеціалістів, які намагаються вилікувати молодих людей від цієї недуги. Саме в Піднебесній інтернет-залежність уперше визнали клінічним розладом. Уперше картину представили на кінофестивалі Санденс у 2013 році.

«Хакер»

Фільм у жанрі детективного трилера з Крісом Гемсуортом у головній ролі нещодавно вийшов в український прокат, і на нього можна сходити в кіно вже сьогодні. Він трохи вибивається з нашої добірки, оскільки не має реальних подій в основі. Та все ж любителям гостросюжетного кіно «Хакер» може припасти до смаку. Слоган фільму: «Наступним Перл-Гарбором, який чекає на людство, цілком може бути кібератака». І з ним, на жаль, не посперечаєшся.

«Екзистенція»

Фільм хоч і вийшов у 1999 році, він також заслуговує бути в цій добірці. У ньому режисер Девід Кроненберг розповідає про ігри, вплив яких зріс настільки, що вони підпорядковують собі тіла і уми гравців. У головних ролях – Джуд Лоу та Дженніфер Джейсон Лі.

Фільми про геймерів – «Персонаж»

Фільм Шона Леві 2021 року випуску. У головних ролях – Раян Рейнольдс і Джоді Комер. Сюжет досить комедійний. Співробітник банку, який веде спокійне і розмірене життя, ніколи не наважувався заговорити з людьми в окулярах. Як виявляється пізніше – це геймери, а він, насправді, – персонаж у грі. Одягнувши окуляри, він пізнає новий світ і допомагає людям у реальному житті досягти своєї мети.

Раніше на AIN.UA виходила добірка 10 фільмів, які варто побачити кожному підприємцю. Серед інших, у ній згадується також оскароносна картина Фінчера «Соціальна мережа», яка розповідає суперечливу історію створення Facebook тоді ще студентом Гарварду Марком Цукербергом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук