Обличчям у підлогу: як силовики проводять обшуки в українських IT-компаніях (відео)

Читати на RU

У розпорядженні AIN.UA опинилися відеозаписи з камер спостереження, на яких видно, як проходив обшук у київському офісі міжнародної хостинг-компанії AdvancedHosters.com. Загальна тривалість відеозаписів становить кілька годин, запис вели в більшості кімнат, де були присутні співробітники міліції. Обшук проходив із застосуванням сили – на одному із записів видно, як чоловіка зіштовхують з робочого місця, після чого заламують руки, кладуть обличчям у підлогу, розсовують ноги і змушують лежати в такому положенні кілька хвилин. Розповідаємо, як проводять обшуки в IT.

Щоб не втомлювати читачів переглядом усіх відеозаписів, ми підготували десятихвилинну нарізку з найцікавіших фрагментів обшуку. У ролику можна побачити, як міліціонери заходять у кімнату, представляються, після чого починають усний допит співробітників AdvancedHosters і особистий обшук. Наприкінці обшуку працівників компанії завели в одну кімнату, де ті сиділи впродовж кількох годин, поки вилучали обладнання і складали протоколи. На жаль, самого вилучення техніки на відео не видно – у певний момент силовики заклеїли всі камери спостереження непрозорою жовтою стрічкою. Приблизно так проходять обшуки в IT.

«За мірками українських реалій, обшук був досить жорсткий. Людей у буквальному сенсі пакували, клали обличчям у підлогу, після чого вилучали техніку» ,- розповів адвокат АО «Юскутум» Денис Овчаров. За його словами, крім техніки, силовики вилучили монітори, каву, апельсини, мандарини і гроші, які підготували співробітники на новий рік. Також під час обшуку працівникам компанії заборонили користуватися мобільними телефонами.

«Понад 30 людей залишилися без роботи, діяльність компанії зупинено, натомість правоохоронні органи доповідають громадськості, що виявили транснаціональну компанію з розповсюдження порнографії», – каже правознавець.

Advancedhosters.com – досить відомий хостинг-провайдер. Серед його клієнтів – відомі українські та зарубіжні компанії, такі як Jooble.ua, depositfiles.com, alawar.ru, amadeus.com та багато інших. Дані клієнтів не постраждали, оскільки зберігалися на серверах за кордоном, а київський офіс компанії займався віддаленим адмініструванням серверів зарубіжних клієнтів і їхньою технічною підтримкою. Головний офіс компанії розташований у Лондоні.

обыски в IT
Фото: Depositphotos

Нагадаємо, що під аналогічним приводом у 2013 році співробітники української міліції вилучили київське обладнання «ВКонтакте» вартістю $500 тис. Спочатку обладнання забрали під приводом того, що там можуть зберігатися фінансові документи якоїсь української фірми, що ухиляється від податків. Пізніше, соціальну мережу звинуватили в поширенні дитячої порнографії. Сервера так і не повернули, а Павло Дуров тоді писав, що за їхнє повернення в міліції вимагали хабар у розмірі $100 000.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук