Як міліція розважається під час обшуків в українських IT-компаніях (відео)

Читати на RU

Редакція AIN.UA продовжує з’ясовувати подробиці обшуку в приміщенні міжнародної хостинг-компанії AdvancedHosters. До нас до рук потрапив відеозапис, на якому видно, як співробітники Дарницького РВВС і відділу по боротьбі з кіберзлочинністю розважаються під час обшуку. Камери зафіксували, як співробітники міліції в перерві між слідчими діями займаються на спортивних тренажерах, що належать AdvancedHosters, і намагаються розібратися, як грати в настільний футбол. Крім того, ми зв’язалися зі співробітниками компанії, зокрема і з хлопцем, якого поклали обличчям у підлогу. Він розповів про деталі, як пройшов обшук AdvancedHosters.

Відео з нарізкою моментів обшуку ми публікували раніше, а ось запис із кімнати з тренажерами отримали буквально кілька днів тому. Там є на що подивитися – якщо підтягуватися міліціонери все ж уміють, то розібратися, як грати в настільний футбол, у них вийшло не відразу.

Обшук AdvancedHosters почався з того, що «У кімнату забіг чувак у цивільному, крикнув «Міліція!» і завалив мене на підлогу. Я навіть не намагався чинити опір, але він все ж таки скрутив мене, заламав руку за спину і поклав на підлогу посередині кімнати», – згадує один зі співробітників компанії Віталій. При цьому правоохоронець відмовився показувати будь-які документи і пояснювати, що відбувається. «Через якийсь час до кімнати зайшов слідчий, показав посвідчення і запитав, навіщо я лежу на підлозі. Мій «спостерігач» сказав, що я чинив опір і він змушений був застосувати силу», – розповідає Віталій. Після цього йому дозволили піднятися і почали перевіряти його комп’ютер та особисті речі. Неофіційно в міліції кажуть, що людину, яка застосувала силу, звільнено з органів, але перевірити цю інформацію не представляється можливим.

«Нас у кімнаті було 4 людини – я, vizl, fiery, gray. Дуже несподівано залетіла людина в шкіряній куртці, показала якусь ксиву і почала кричати: всі швидко до стіни – буду стріляти, пістолет водночас був у кобурі на поясі», – згадує ще один співробітник компанії, який із міркувань особистої безпеки не захотів називати своє справжнє ім’я.

Після цього в міліції зажадали від співробітників назвати паролі до комп’ютерів і почали шукати порнографію. «Я навіть не буду з вами торгуватися. Або ви вводите пароль, або ночуєте у нас у відділенні», – заявили співробітникам. Один із них згадує, що міліція дуже зраділа слову Adult, знайденому в тексті одного з листів, і після цього почала посилено фотографувати монітор. Після обшуку всіх, хто перебував у приміщенні, відвезли на допит у відділення МВС на вул. Бориспільській. Хлопцям і дівчатам погрожували, що в разі відмови ті проведуть ніч у «мавпятнику» і можуть забути про свої особисті телефони.

Обыск AdvancedHosters1
Обшук AdvancedHosters

Чим займалися правоохоронці під час обшуку, видно на відео вище. «Ще вони курили в туалеті, провоняли весь коридор і жерли цукерки на кухні. Усе це тривало години дві з половиною. Після цього обшукали наші особисті речі, конфіскували мобілки і сказали, що забирають на допит», – каже співробітниця компанії на ім’я Ірина. «На мою відповідь, що я нікуди не поїду, почали кричати і погрожувати, мовляв, що ми тут випендрюємося, справа серйозна і нема чого тут виступати», – розповідає Ірина. Під час обшуку їй все ж вдалося переписати імена та прізвища двох оперативних співробітників: ними виявилися Василь Гузій та Андрій Шевчук.

«По приїзду до відділку я відмовилася давати свідчення без адвоката. Коли прийшов якийсь інший чувак, то завів мене на кухню з матрацом, закрив двері. Я страшенно перелякалася. Сказав, що в нього немає часу на моїх адвокатів, і що в моїх інтересах швидше «опитатися». Оскільки вже кілька годин я просиділа у відділку, розуміючи, що мені ніхто не дасть зателефонувати, то погодилася давати свідчення», – згадує дівчина процедуру свого допиту.

У розпорядженні AIN.UA є письмові свідчення всіх співробітників AdvancedHosters і заяви про протиправні дії міліціонерів. Через кілька тижнів ми обов’язково розповімо, чим закінчилася ця історія, і опублікуємо коментарі власників ресурсу, які одразу ж після обшуку покинули країну.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук