Стажування для фахівців-початківців від Google, Microsoft та українських компаній

Читати на RU

Для випускника вишу немає нічого важчого за пошук першого місця роботи. Упевненість у своїх силах і кваліфікації – це добре, але роботодавці шукають людей із досвідом. А як його отримати, якщо без нього не беруть? Замкнуте коло. Єдиний вірний спосіб – стажування. Часто воно неоплачуване, але з цим можна змиритися, враховуючи, що навчання не теорією, а практикою, проводиться безкоштовно. Спеціально для фахівців, які починають свій шлях в IT- і телеком-галузях, AIN.UA зібрав добірку програм найрейтинговіших українських компаній, які готові навчити студента або випускника, а потім, можливо, взяти його на роботу.

Стажування в телекомі

Усі чотири найбільші телеком-компанії в Україні час від часу набирають інтернів. Наприклад, у «МТС Україна« з 2006 року існує програма підтримки студентів «Професіонали майбутнього», у рамках якої учасники навіть отримують стипендії. У програмі беруть участь 11 вишів із різних міст України, по п’ять осіб від кожного. Вони не тільки вчаться, а й працюють над науковими проектами на умовах змагання, а переможці (кожен із п’яти членів команди) отримують гранти в розмірі 25 000 грн.

стажировки-1

З 2008 року схожа програма є і у life:), а називається вона «Стрибок у життя:)». Новий набір уже стартував. У рамках програми учасники відвідують професійні тренінги та, залежно від спеціалізації (телекомунікації, фінанси, маркетинг), беруть участь у щоденній роботі різних команд компанії. Протягом курсу кожен учасник проводить 128 годин у life:), а за результатами стажування отримає сертифікат, рекомендації від HR і, можливо, місце в компанії. Партнером life:) цього року стала компанія Huawei, яка також запропонує роботу найкращим інтернам. Цього року програма охопила студентів з Києва, Харкова, Одеси, Львова та Дніпропетровська.

Цього року таку програму запустив і «Укртелеком«. У рамках проєкту «Кращі з Укртелекомом» 25 інтернів пройдуть 5-ти тижневий безоплатний освітній курс, працюватимуть над реальними проєктами і, як обіцяють у компанії, зможуть здобути не лише теоретичні знання, а й практичні навички розв’язання бізнес-завдань. У програмі передбачені майстер-класи від топ-менеджерів і внутрішніх тренерів «Укртелекому». Після захисту бізнес-проектів учасники пройдуть стажування з перспективою подальшого працевлаштування в компанії. Програма орієнтована на студентів останніх курсів і випускників київських вишів у галузі телекомунікацій, IT, фінансів, продажів, менеджменту (HR, PR тощо). Набір ще триває – заявки можна подати до 7 березня 2015 року.

Глобальна програма стажування була запущена в «Київстар« у 2013 році. Першим пілотним проектом був проект IT-стажування, в рамках якого шестеро студентів навчалися протягом року. У результаті двоє фіналістів отримали пропозицію стати стажистами в департаменті управління відносинами з клієнтами. «Зазвичай стажування в компанії оплачується, але може бути і на безоплатній основі, залежно від можливостей і потреб обох сторін. У стажера є можливість узгодити індивідуальний графік відвідування. У нас немає квот на прийом стажерів так само, як і немає обмежень студентів яких вишів ми можемо брати, а яких ні. Для нас дуже важливий потенціал, здібності та бажання рости і розвиватися», – розповіла AIN.UA фахівець відділу підбору персоналу «Київстар» Ольга Косяк.

Є така програма і у «Волі« з березня 2014 року. «Завдяки цій ініціативі, у студентів з’явилася можливість спробувати свої сили під час проходження тримісячної практики в технічному, фінансовому, маркетинговому, а також HR- і PR-підрозділах компанії. Наразі програмою вже скористалися понад 25 учасників, серед яких зазвичай студенти київських профільних вишів, а також Одеської академії зв’язку ім. Попова». Попова», – розповіла AIN.UA Оксана Олійник, директор з персоналу «Воля». Зараз компанія працює над регіональним розширенням програми. Щоб стати учасником програми, кандидату необхідно пройти конкурсний відбір, після чого він починає індивідуально працювати з наставником – чинним співробітником компанії. Найкращі кандидати можуть розраховувати на роботу в компанії, якщо є відкриті вакансії.

Стажування в утсорсингу

Одна з найбільших аутсорсингових компаній в Україні Luxoft також проводить набір у програму стажування для студентів і випускників. Найближчим часом програма стартує в Одесі, але загалом охоплює всі міста в Україні, де є офіси компанії (Київ, Дніпропетровськ). Програма охоплює роботу над проєктом у команді IT-фахівців і спеціалізовані тренінги від експертів-практиків Luxoft. Залежно від обраної спеціалізації (Java, C++, Oracle, QA), учасники зможуть вивчитися програмування або тестування ПЗ. Старшокурсники можуть поєднувати роботу і навчання, приділяючи 30 годин на тиждень стажуванню в Luxoft. А після успішного закінчення стажування найкращі студенти отримають оффер на позицію молодшого спеціаліста.

стажировки-2

Також набирає студентів на стажування компанія EPAM Systems. Наприклад, зараз у Києві стартував відбір на практичний курс веб-додатків Java. Курс триває 120 годин по 4 години тричі на тиждень. Програму курсу вже можна завантажити на сайті. Набори в програму в різний час проводяться також у Львові та Харкові. Вибір дисциплін великий – PHP, .Net, веб і frontend-розробка тощо. За умови успішного проходження навчання та стажування студенту можуть запропонувати роботу в компанії.

Аналогічна програма є і в компанії SoftServe – називається вона IT-Academy. Навчання відбувається на базі представництв компанії у Львові, Дніпропетровську, Рівному, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві. Ми також раніше писали про ініціативу Global Logic у співпраці з найбільшими вишами України: GL BaseCamp передбачає безкоштовне навчання талановитих програмістів-початківців і тестувальників, щоб згодом запропонувати їм співпрацю з компанією GlobalLogic. Курс триває близько трьох місяців і завершується проходженням тесту або презентацією власного технічного проекту. Навчання проводиться за додатковою (не університетською) програмою в спеціальному приміщенні університету.

Міжнародні IT- та гейм-компанії

Найамбітніші та найвпевненіші в собі можуть замахнутися на «Корпорацію мрії» і спробувати потрапити в Google. «Компанія була заснована студентами, тому в нас особливе ставлення до молодого покоління і дуже багато програм для студентів по всьому світу. Що стосується українського офісу, зараз у нас проходять стажування три інтерни безпосередньо в Києві, і є позиції для українських проєктів у Польщі», – розповіла AIN.UA прес-секретар Марина Тарасова. Відстежувати вакансії для студентів можна на google.com або в спеціалізованому блозі. На жаль, зараз усі позиції для України вже зайняті, але влітку відкриється нове вікно можливостей.

стажировки-3
Традиційна гіковська гра в квідич. З фільму «Стажери»

Минулого року компанія Ericsson запустила в Україні щорічну програму Young Professionals, яка спрямована на розвиток молодих фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Стажування розраховане на випускників технічних вишів, які навчаються на профільних спеціальностях, і молодих спеціалістів із досвідом роботи до трьох років. Курс триває 18 місяців і включає навчальні модулі, освітні комплекси розвитку лідерських якостей та активну проєктну роботу. Характерною особливістю цієї програми є підтримка жінок, які обрали технічну професію – більше половини місць у конкурсі надається представницям жіночої статі.

У «Майкрософт Україна«, так само як і в інших офісах Microsoft у світі, працює програма MACH (Microsoft Academy for College Hires). Це дворічна програма для найкращих випускників українських вишів за напрямами маркетинг, продажі та технічний консалтинг. Програма включає тренінги та різні форми наставництва (менторинг, коучинг та ін.). А головне – реальний досвід роботи та спілкування з клієнтами. «Учасником програми може стати будь-який випускник українського вишу без досвіду роботи або з досвідом роботи не більше 36 місяців. Обов’язкова умова – відмінне знання англійської мови та чинний закордонний паспорт. Також студенти 3-4 курсів можуть пройти дво- або тримісячне стажування в компанії», – розповіла AIN.UA прессекретарка «Майкрософт Україна» Тетяна Плєшивцева.

стажировки-4
Таким був Білл Гейтс дуже-дуже давно

Стажування пропонують і в IBM. Вибір спеціальностей найрізноманітніший, починаючи від розробки ПЗ і закінчуючи продажами. Умов участі та структури відвідувань компанія не афішує. Щоб їх дізнатися, потрібно для початку надіслати заявку.

І наостанок гарна новина для тих, хто мріє займатися розробкою комп’ютерних ігор: цьогоріч київська студія компанії Ubisoft уперше приєдналася до міжнародної програми Ubisoft Graduate із працевлаштування випускників. У рамках дворічної програми стажери працюватимуть пліч-о-пліч із командою розробників геймстудії, а тим, хто успішно пройде всі етапи відбору, компанія запропонує річний контракт на роботу. На жаль, набір цього року вже закінчено, але у тих, хто твердо хоче увірватися в команду творців Assasins Creed, є цілий рік, щоб як слід підготуватися до нового раунду.

Раніше AIN.UA нарахував шість безкоштовних офлайн-курсів для тих, хто не може навчатися в інтернеті. Серед тих, хто готовий навчати українців безкоштовно, аутсорсингові компанії та громадські організації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук