Як переїхати до Польщі та почати вести бізнес. Інтерв’ю з Дмитром Демченком

Читати на RU

Шість місяців тому на AIN.UA було опубліковано інтерв’ю з Дмитром Демченком, який розповів, як переїхати до Польщі та почати будувати там свій бізнес. За цей короткий час стаття зібрала понад 20 000 переглядів і під сотню коментарів! Через півроку Дмитро розповів про свої успіхи, життя і ведення бізнесу в Польщі.


Как переехать в Польшу-1

Я так само живу в Польщі (Краків), мені подобається ця країна і це місто і мені досить комфортно тут. Найближчим часом, щонайменше, до отримання ПМП міняти не збираюся, а там дружина націлена на Іспанію – життя на пляжі тощо:)

Поки живемо і працюємо тут: переїхали в просторішу квартиру (у Польщі всі метражі дуже маленькі, і стандартом для 3-кімнатної квартири буде площа в 55-60 м2 – прим. Дмитра). Купив доньці хом’яка «Кузю», сама ж донька пішла в перший клас звичайної державної польської школи, де дуже тішить і приємно дивує підхід до освіти і самих дітей, наявність у розкладі відвідування басейну. Якщо говорити про себе, то встиг продати одну і купити іншу машину, ось планую знову продати і поміняти – аж надто приємні тут ціни… а може, до літа куплю моторолер:) Тут набагато безпечніше на дорогах і з повагою ставляться до всіх, навіть до велосипедистів 😉

Що змінилося в Польщі за останні півроку?

Ви знаєте, Польща стабільна і красива. Якщо говорити саме про країну, то для мене, як для бізнесмена, важливими є такі показники, як зростання мінімальної зарплати, рівень якої становив близько 475$ (не будемо перекладати на грн, оскільки це болюча тема). Це важливо враховувати, переймаючись питанням, як переїхати до Польщі. Та й, згідно з геополітичними прогнозами Stratfor, Польщі пророкують велике майбутнє, аж до зайняття провідних позицій у Європі замість Німеччини, що особисто мене дуже тішить і надихає.

Як переїхати до Польщі: ставлення поляків до українців

Як на мене, якихось проблем для українця в Польщі немає. Коли вони бачать, що погано розмовляю польською, вони завжди посміхаються, може про себе і думають щось, але вголос не говорять, і знаходять «спільну мову”:) Єдине, що, так, останнім часом стало складніше українцям винайняти житло, тому що поляки думають, що це можуть бути біженці, і не хочуть мати складнощів із тим, що орендарі раптово з’їдуть або здаватимуть у суборенду ще кільком людям. Але з тими, кого «перевозила» наша компанія, все вирішувалося дуже спокійно, десь по-людськи просто пояснювали, що це бізнес-іммігранти.

Як переїхати до Польщі: як провести вільний час

Відверто кажучи, за останні півроку я лише двічі виїхав на відпочинок покататися на лижах, і то на 7 днів, і на вікенд до Відня, решту часу я перебуваю в активному режимі та працюю по 12-15 годин на день, тому що треба розв’язувати питання як з українським, так і з польським бізнесами.

Как переехать в Польшу-2

Потрапивши тиждень тому на сейл у торговельний центр, подумав, що за прикол – все до -70%, а потім зрозумів, що я просто випав із життя і забув про сейли як такі. Сподіваюся, що з приїздом до Польщі нових знайомих, партнерів, друзів виберемося машинами кудись і проїдемося Європою: за 500 км зоні від Кракова розташовані Відень, Будапешт, Прага, Братислава, а за ще 100 км – Берлін. Дуже сподіваюся, що ті, хто переїхали або переїдуть, позитивно вплинуть, і ми будемо часто організовувати спільний відпочинок:)

Про відкриття бізнесу

В Україні зараз звичайно нелегко, але ми продовжуємо розвивати нашу мережу інтернет-магазинів. Так, 15 січня стартапили, незважаючи на економічну ситуацію в країні, новий інтернет-магазин наручних годинників GlobalWatch.com.ua. А на початку березня запускаємо вузькоспеціалізований магазин із дитячих візків (ніша, яка для нас донині цікава і буде актуальна для аудиторії завжди).

Якщо говорити про вже існуючі проєкти, то вони пройшли невелику реорганізацію під режим економії і, ясна річ, переживають складні часи, оскільки кому, наприклад, зараз потрібна реклама в тих обсягах, які були раніше? Ну зрозуміло, АІН поза конкуренцією 🙂

Готуємо свою SEO-студію Gorde.net до активного виходу на європейський ринок, так як в Україні з таким курсом нашим клієнтам стало працювати дуже і дуже складно, плюс вже зараз є успішний досвід нехай і не в належному обсязі, але вже в Західному сегменті. Думаю, що ближче до Дня народження студії ми зробимо ребрендинг і працюватимемо з великим акцентом на європейський ринок, а не навпаки, як було раніше.

Wedding.ua проводить 8 квітня в Києві Бал відкриття весільного сезону 2015, який став уже щорічною традицією. Тим самим хочемо підтримати весільну індустрію і з оптимізмом, вірою почати активний для них сезон.

У зв’язку з ситуацією в Україні ми дуже кардинально переглянули свою присутність на польському ринку, почали його більш активно розвивати і ставити на нього пріоритет. Щоправда, це нелегко, бо все, що ми будували протягом 7 років в Україні, сьогодні стало мало затребуваним – і це засмучує.

Ми продовжуємо надавати послуги з бізнес-імміграції до Польщі. Не буду приховувати, що пік інтересу збігся і з першим інтерв’ю, і з проведенням безоплатної першої Всеукраїнської конференції, звіт якої можна подивитися за посиланням, і, звісно, все це ще збіглося з погіршенням становища в нашій країні. Ми вирішили сконцентруватися на цьому бізнесі як на основному в Польщі. Після конференції усвідомили, що настав час стати компанією номер 1 у сегменті бізнес-імміграції. При цьому нам ніколи не було цікаво грати заради грошей, а навіть більше заради амбіцій, коли ти думаєш, не як заробити один раз, а як зробити так, щоб про тебе говорили всі, хто хоче виїхати до Польщі. Щоб усі знали, що мають звернутися до Дмитра Демченка як до експерта в цьому питанні.

Как переехать в Польшу-3

Проводячи конференцію, я озвучив ідею активної допомоги і створення спільноти в Польщі, ця ідея дуже і дуже сподобалася, і практичний кожен, з ким ми спілкувалися, зацікавлений у цьому. Суть ідеї – це створити спільноту (вона вже існує у вигляді закритої групи – прим. Дмитра), де всі, хто переїхав, знайомляться, спілкуються і діляться досвідом свого життя в Польщі (як побутовими, так і діловими питаннями). Це дуже круте рішення, бо люди перестали боятися переїжджати і думати, що вони будуть самі. Адже якщо брати тільки Краків, то думаю, що до кінця травня у нас тут уже під 50 сімей, які житимуть в одному районі. Ми вже сьогодні ходимо один до одного в гості, спілкуємося, діти подружилися. Тож відчуття, що хтось один і живе в іншій чужій країні, немає – і це дуже важливо. Ми просто живемо з комфортом і посмішками в очах і на обличчі. Я багато можу розповідати про це, але тоді ваші читачі втомляться мене читати 🙂 Тому переходжу до того, що ми створили унікальний сервіс, а точніше повний комплекс, який допомагає розв’язати такі питання при переїзді як:

  • Реєстрація компанії (отримання ВНЖ, отримання дозволів, ліцензій, юридичні адреси та багато іншого);
  • Бухгалтерський супровід, при цьому при виборі партнерів ми відмовилися від бухгалтерів, які абсолютно не розуміють російською або українською. Ми зупинилися на одному з найбільших польських гравців з офісами у Варшаві та Кракові, Ржешові, на обслуговуванні яких понад 1500 компаній; вони спеціально для наших клієнтів виділяють бухгалтерів зі знанням російської мови;
  • Пошук, купівля або оренда житлової та комерційної нерухомості, безпосередньо співпрацюючи з самими великими девелоперами, надаємо можливість кожному знайти собі житло і офіс. При цьому наші клієнти після приїзду до Польщі відразу їдуть на перегляди за узгодженим заздалегідь списком об’єктів, і того самого дня – максимум у період 1-3 днів – заселяються і починають облаштовувати свій побут.
  • Потім ми пішли далі й почали думати, що ще потрібно нашим бізнес-іммігрантам, щоб їм було максимально комфортно. І придумали: на початку березня ми запускаємо новий проєкт – Gorde Language Center – мовний центр, що дасть змогу всім нашим клієнтам, а також їхнім сім’ям (дружинам і дітям) максимально швидко й ефективно подолати мовний бар’єр. Плануємо запустити мережу мовних центрів у всіх великих містах Польщі;
  • Ми вирішили йти ще ширше і відкрити свій салон краси. Жарти жартами, а тут реально з цим є проблеми, оскільки:

а) не всі майстри розмовляють англійською (а уточню, що дуже мала кількість українців приїжджає з хоча б базовим знанням польської мови)

б) не зовсім комфортно порозумітися польською з майстром, що саме тобі потрібно і як коротко або навпаки тобі потрібно підстригтися…

в) у них тут своєрідна мода використовувати велику кількість гелю, а я під неї не потрапляю.

Тому з партнером відкриваємо свій салон краси «MIA» і запросили з України всіх своїх професійних майстрів. Тим самим дамо можливість нашим бізнес-іммігрантам із комфортом і на високому рівні стежити й доглядати за собою;

  • Якщо раніше йшлося не зовсім про IT-бізнеси, то зараз згадаємо і про цей напрямок. Окрім розвитку нашого європейського офісу студії Інтернет-маркетингу, ми на початку квітня плануємо відкрити невеличкий коворкінг. Знову ж таки, як для своїх цілей, так і для наших клієнтів, яким буде цікаво розвивати інтернет-проекти в Польщі, і в той же час спілкуватися, ділитися досвідом, та й просто круто проводити час. Думаю, що запустимо 2-3-4 інтернет-магазини, оскільки в Україні нам дуже подобається продавати, і в нас це добре виходить. Дуже хотілося б це перенести і в Польщу )

Надалі плануємо для нашої спільноти створення цілої низки об’єктів інфраструктури, що дадуть змогу отримувати повний спектр не тільки бізнес-, а й «побутових» послуг, але про ці моменти поки що зарано говорити, про це за півроку в третьому ексклюзивному інтерв’ю для ain.ua Вам і розповімо 🙂

Підсумок такого великого тексту в тому, що багато людей однією з найважливіших перепон для себе в будь-якому переїзді бачать те, що вони абсолютно не знають, чим займатимуться в цій країні – у мене були і є бізнеси, які діють в Україні, але, приїхавши в Польщу, ми довго шукали свою нішу і як розвивати й масштабувати свою діяльність далі, але життя саме підштовхнуло зайнятися зовсім новими для нас напрямками, як-от: бізнес-імміграція, нерухомість, мовна школа, салон краси, саме співтовариство. І на даний момент ми просто знайшли себе тут і вже чітко знаємо і бачимо, як і куди будемо рухатися найближчих 3-4 роки!

Як переїхати до Польщі: чи варто їхати?

Я вже наводив свої аргументи в першому інтерв’ю і не відмовлюся від цих слів, не бачу сенсу чекати чогось, коли все це є за 900 км від Києва. Особисто я хочу динаміки і можливостей для своєї сім’ї та бізнесу, а це сьогодні може дати тільки Європа. При цьому і вихід на неї досить простий і зрозумілий – Польща. До речі, можливо, серед Ваших читачів є ті, хто також вважає і планує переїзд – вони можуть приєднатися до відкритої групи «Життя в Польщі«, і стежити за тим, чим і як живе Польща.

Как переехать в Польшу-4

Хочу сказати «спасибі» АІН за хороший проєкт! Передати всім привіт із Кракова, а також нагадати, що жити потрібно вже сьогодні, і не залишати нічого на завтра. Їдучи до Польщі, я досить добре почувався, міг узагалі не ходити на роботу і весь час проводити в подорожах. Але життя і ситуація в Україні мене навчила, що нічого не вічне, як і ми самі, тому потрібно жити вже сьогодні. Якщо є можливість і бажання переїжджайте в Польщу або будь-яку іншу країну, і живіть зовсім іншим життям вже через місяць!

Якщо у Вас є питання до мене, Ви можете не соромитися і писати мені у Facebook.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук