Хто рано встає: як підйом о 5:30 ранку змінив моє життя

Читати на RU

Мабуть, усім знайома ситуація, коли хочеться проігнорувати будильник і глибше загорнутися в ковдру. Рано вставати не подобається нікому, просто «жайворонки», на відміну від «сов», до цього звикли. Рідкісним щасливчикам за родом діяльності ранній підйом не обов’язковий, і вони цілком легітимно сплять до полудня. Серійний підприємець Брендон Тернер був одним із них, поки одного разу не вирішив встати раніше заради експерименту. Забігаючи наперед, скажемо, що відтоді він обожнює свій будильник. Хто рано встає: як підйом о 5:30 ранку змінив життя Брендона – у перекладі його колонки на AIN.UA.


«Я прокидаюся від гавкоту собаки і від того, що ранкове сонце так яскраво світить у мої вікна. Я так злий на цю собаку.

-Чому б її господареві не змусити її заткнутися? А, так це ж мій собака. Але я так не виспався… Мабуть, посплю ще трохи.

Минає двадцять хвилин.

Хто-небудь, нарешті, заткне цього собаку? Де мій телефон? Треба перевірити Facebook. О, дивіться-но, цим снідатиме моя мама. Виглядає апетитно. Новинний сюжет, який мене мало хвилює. Почитаю. Втомився.

Минає ще двадцять хвилин.

-Я почуваюся таким стомленим. Час вставати. Але спершу перевірю, що нового у Twitter. Одним оком. Ох, треба витягнути себе з ліжка просто зараз.

Минає ще двадцять хвилин.

-Окей, я встав. Але ще не прокинувся.

Хто рано встає: міф про жайворонка

Я роками твердив усім навколо: «Я не рання пташка». Саме через свою животрепетну ненависть до звуків будильника я вирішив стати підприємцем. Я впевнений у цьому. Мені просто хотілося поспати. Моя теорія була проста: купити якомога більше нерухомості, надходжень від здачі якої в оренду вистачало б мені на життя. І тоді мені не довелося б рано вставати. Я міг би щодня спати стільки, скільки мені хочеться, і вставати свіжим і бадьорим.

Кто рано встает-1

Звучить знайомо? Але є в цій системі слабка ланка. Насправді, підйом не за будильником аж ніяк не гарантує свіжість і бадьорість. Натомість усе відбувається приблизно за сценарієм, описаним в епіграфі до цієї статті. Роками я заперечував сам факт існування будильника і радів можливості вставати, коли мені завгодно. Я підприємець – роблю, що хочу.

Але все змінилося, коли я прочитав книжку Хола Елрода про те, хто рано встає: «Чарівний ранок: Неочевидні секрети, які гарантовано змінять ваше життя (до 8 ранку)». Як стає зрозуміло з назви, книга розповідає про позитивний вплив раннього підйому на життя людини. Ця книга повністю суперечила моєму уявленню про ранковий режим, але після прочитання я подумав: «Якого біса, треба спробувати!» Я поставив будильник на 5:30 і пішов спати.

Хто рано встає: мій перший ранній ранок

Мої очі відчинилися при звуках будильника, і я опинився на ногах ще до того, як усвідомив це. Процес супроводжувало дещо більш неймовірне – я посміхався. Не стану брехати, я почувався не виспаним. Моє тіло опиралося тому, що відбувається, але вже протягом хвилини (порівняно з годинами, як це бувало раніше) я почувався бадьорим і насолоджувався своїм чарівним ранком, до якого входили читання, медитація і легкий набір вправ у тиші та спокої.

Кто рано встает-2

Потім я сів за роботу над одним зі своїх онлайн-проєктів, ідею створення якого я довго виношував, але досі так за неї жодного разу й не засів. Дві години я натхненно кодив. Проєкт, нарешті, почав набувати форми!

До 8:30 (зазвичай у цей час я все ще валявся в ліжку) я прочитав кілька розділів хорошої бізнес-книжки, прослухав половину подкасту, помолився, позаймався йогою і попрацював над стороннім проєктом, на який вічно не вистачало часу. Уже в перший день я зрозумів, що моє життя ніколи не стане колишнім. Навіть робота над моїм основним проєктом BiggerPockets цього дня йшла більш гладко, ніж зазвичай, і я встиг зробити набагато більше, ніж у будь-який інший день.

За три тижні ранніх підйомів я не проспав жодного ранку. Я став втричі більше читати. Я став регулярно працювати над тим, на що мені ніколи не вистачало часу і сил. Я став стрімкими темпами розвивати сторонні проєкти і поліпшив практично кожен аспект свого життя в персональному, професійному та підприємницькому сенсах. І я почуваюся щасливішим, ніж будь-коли.

Щоранку я прокидаюся в настрої, ніби щойно повернувся із захопливої відпустки – сповнений натхнення, енергії та сил. Для мене ключем до ранніх підйомів стала зміна способу мислення. Мислення – наше все. Коли я вірив, що не зможу виспатися, якщо рано встану – так і було. Але зі зміною своєї думки з цього приводу, змінився і реальний стан речей.

Свобода з дзвінком будильника

Ви можете бути підприємцем і вважати, що маєте право спати довго. І я впевнений, ви дійсно його маєте. Але я сподіваюся, ви зрозумієте те, що я для себе відкрив: дзвінок будильника – це не рабство, а навпаки, свобода. Він звільнить вас, і ви зможете взяти нові вершини у своєму бізнесі, у своєму житті, побачити місця, про які й мріяти не могли, і швидше, ніж могли собі уявити.

Перестаньте дивитися на будильник, як на ворога, і почніть розцінювати його, як свого найближчого союзника».

Раніше на AIN.UA ми писали також про досвід португальського стартапера Філіпе Кастро Матос, який вирішив радикально перекроїти свій робочий день і став вставати о 4:30 ранку. Такі історії переконують, що багато спати не завжди добре для бізнесу. Наприклад, творець WordPress Метт Мулленвег впевнений, що саме завдяки нетрадиційним практикам сну він зміг побудувати компанію вартістю $1 млрд.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук