Бережи очі змолоду: 5 інструментів, які допоможуть зберегти зір під час роботи за комп’ютером

Читати на RU

Вівторок, початок робочого тижня, робоче місце, монітор. Букви «пливуть» перед очима, а біле тло документів і веб-сайтів неприємно ріже погляд із самого ранку. Знайома ситуація? Тоді ми йдемо до вас. AIN.UA зібрав програми для зору, доповнення та налаштування, які допоможуть зберегти здоров’я очей.

Звичайно, самі по собі додатки зору краще не зроблять. Але потрібно розуміти, що є кілька чинників під час роботи за комп’ютером, які суттєво впливають на ваші очі: яскравість, розмір шрифту, та й сам шрифт, фон і контрастність. Тому до сьогоднішньої добірки включено і звичайні, доступні всім користувачам Windows налаштування.

  1. ClearType

Стандартний засіб від Microsoft – дає змогу налаштувати шрифт на екрані під свій зір. Опція, за словами розробника, робить букви на екрані схожими на надруковані на папері.

Щоб налаштувати ClearType, відкриваємо на комп’ютерах під управлінням Windows 7 і 8 Панель управління → Персоналізація → Екран.

Программы для зрения-1
Вікно налаштування ClearType

Там же можна буде налаштувати розміри будь-яких елементів на екрані. Налаштування ClearType розташовані в лівій бічній колонці і полягають у виборі більш читабельного для вас тексту (дія відбувається в 6 кроків). Час налаштування займе 2-3 хвилини.

2 Браузер Chrome: High Contrast і теми

Досить прості речі. Уже доведено, що білий шрифт на чорному екрані не так стомлює очі, тож займемося тепер цим питанням. Здебільшого, з білим фоном ми зустрічаємося під час серфінгу інтернету. Отже, налаштовувати будемо свій браузер – у моєму випадку Google Chrome.

Для початку встановимо чудове доповнення High Contrast. Воно дає змогу зберегти налаштування для кожного відвідуваного сайту і має 6 режимів:

  • Нормальний
  • Висококонтрастний
  • Сірі тони
  • Інвертований
  • Інвертований (+сірі тони)
  • Жовтим по чорному (чорний фон + жовті написи)
Программы для зрения-2
Так виглядає AIN.ua під High Contrast

Для мене неприємністю став той факт, що, крім тексту, розширення інвертує і картинки, але якщо це питання не критичне, можна поставити інвертований режим у сірих тонах, а за гарячою комбінацією клавіш SHIFT+F11 вимкнути доповнення на деякий час – щоб переглянути зображення. Крім High Contrast, раджу також скористатися темною темою самого браузера – благо, їх вистачає.

  1. Розширення-нагадування

Існує кілька розширень, завдання яких – нагадувати користувачеві відпочити від роботи. Більшість засновані на правилі 20-20-20: кожні 20 хвилин робити 20-секундну перерву і дивитися на об’єкт, віддалений на 20 футів (близько 6 метрів). Деякі можна налаштувати. Вибирайте на свій смак:

4. f.lux

Чудова програма, до якої, щоправда, доведеться трохи звикнути. Доступна для Windows, Mac, Linux, і навіть iPhone/iPad. Під час першого налаштування ви обираєте тип освітлення у себе на робочому місці та вказуєте країну проживання. Тепер протягом дня ваші налаштування яскравості/контрастності будуть підлаштовуватися під освітлення в приміщенні. Є можливість вимкнути застосунок на годину (якщо ви виконуєте роботу, в якій важливе правильне відображення кольорів).

Программы для зрения-3
Віконце налаштувань – кольори скріншотом не передаси

Крім того, програма вибере тепліші тони монітора. Особисто для мене саме цей пункт був найбільш незвичним. Але спробувати варто однозначно!

  1. Workrave

Нехитра програма (працює на Linux і Windows – завантажити можна тут), яка подбає про те, щоб ви не забули про відпочинок і перерви під час роботи. Налаштувати можна три основні параметри: як часто вам нагадувати, що пора потягнути ручки і дати відпочити очам, як часто ви хочете бачити нагадування про каву, а також загальний таймер часу роботи. Після закінчення виставленого часу програма виведе в кутку екрана повідомлення.

Программы для зрения-4
Повідомлення (праворуч угорі) про те, що час відпочити

Крім того, Workrave має невелику базу простих вправ, якими можна зайнятися під час відпочинку просто на робочому місці. І при цьому не бентежити колег.

Нагадаємо, що нещодавно AIN.UA публікував добірку красивих, але непотрібних додатків для Google Chrome.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук