Які бувають робочі візи в США і як їх отримати

Читати на RU

Тяжке становище української економіки все частіше змушує наших співвітчизників шукати роботу за кордоном. І якщо жителі західної України воліють підробляти в географічно близьких Польщі, Словаччині чи Угорщині, то IT-фахівці затребувані в усьому світі, зокрема й у США. Журналісти західного видання Entrepreneur склали базовий посібник для тих, хто збирається шукати роботу в США – він розповідає, які бувають типи робочих віз і як їх отримати. Цей текст не дає вичерпних відповідей на всі запитання, але вся додаткова інформація на цю тему легко доступна в інтернеті, зокрема й на сайті американського консульства. AIN.UA вибрав основне про те, які бувають робочі візи в США і як їх отримати.

рабочие визы в США-1
« class=

Робочі візи в США

Іноземні фахівці, які хочуть працювати в США, мають три варіанти для отримання візи. Найпопулярнішою є H-1B віза, для отримання якої працівнику необхідно мати освіту на рівні бакалавра або вище. Американські компанії часто використовують цей тип віз для запрошення співробітників з-за кордону, наприклад вчених, інженерів або програмістів. Кількість цих віз обмежена 65 000 на рік, ще 20 000 отримують фахівці зі званням магістра або вище.

Другий варіант – це L-1 віза. Цей тип візи можуть отримати співробітники філії американської компанії за кордоном, якщо їх переводять на роботу в головний офіс. Управлінці та керівний персонал можуть претендувати на візу під кодовою назвою L-1A, пересічні співробітники мають право просити L-1B візу. Щоправда, для отримання L-1B візи необхідно хоча б рік пропрацювати в закордонній філії американської компанії.

Нарешті, візи Е-1 або Е-2 дають змогу наймати іноземних керівників, менеджерів та інших необхідних співробітників. Підприємці, які ведуть торговельну діяльність з американськими компаніями, можуть претендувати на візу Е-1, а інвестори, своєю чергою, на E-2.

рабочие визы в США-2

H-1B та її обмеження

Вище ми вже писали, що H-1B віза найбільш популярна серед компаній, які шукають найманих працівників за кордоном. Ця віза видається на спеціальних умовах і її здобувач повинен документально підтвердити свої знання та навички, а також мати диплом хоча б бакалавра. Кількість віз, що видаються, обмежена і тому з кожним роком отримувати їх стає дедалі складніше. На сьогодні в США зареєстровано близько 100 000 компаній, які займаються розробкою ПЗ та інформаційними технологіями. Не дивно, що в 2013 році ліміт на H-1B візи було вичерпано в перший же день подання заяв.

Процес отримання H-1B візи не дуже складний – необхідно заповнити візову анкету, заплатити відповідні збори і пройти співбесіду в консульстві. Цей процес займає від двох до шести місяців і обійдеться заявнику від $2500 до $6000. Дедлайн на подання заяв на цей тип візи призначено на квітень.

Нагадаємо, що торік в уанеті запрацював сервіс Visareq.com, який може істотно полегшити життя українцям, білорусам і росіянам, які хочуть подорожувати світом, але не знають, що для цього потрібно. Програміст із Харкова вирішив допомогти своїм співвітчизникам із розв’язанням цієї проблеми та об’єднав усю доступну інформацію про візи та умови для мандрівників від різних країн на одному сайті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук