Відмова у візі: 5 причин, через які українцям можуть не дати візу

Читати на RU

Кожен український уряд вважає своїм святим обов’язком пообіцяти українцям безвізовий режим з Євросоюзом. Ця епопея триває не менше, ніж впровадження 3G, причому рівень популізму і малоймовірних обіцянок переходить усі розумні межі. Тому під час кожної поїздки на захід нашим співвітчизникам доводиться, скриплячи зубами, збирати необхідний пакет документів і доводити консульству мету свого візиту. Незважаючи на відносно невеликий відсоток відмов, багато українців стикаються з проблемами під час перетину кордонів шенгенської зони та отримання віз. Здебільшого це спричинено недостатнім знанням візових правил і купівлею «липових» бізнес-запрошень через третіх осіб. У колонці для AIN.UA я постарався описати основні складнощі, з якими можуть зіткнутися українці під час поїздки в країни Євросоюзу і США. Відмова у візі: 5 причин, через які українцям можуть не дати візу

Купівля «бізнес-візи» та використання її для туризму

В Україні існує безліч компаній, які пропонують свої послуги з оформлення шенгенських «бізнес-віз» на рік і більше. Вартість їхніх послуг варіюється від кількох сотень до тисяч доларів, залежно від терміну дії візи. Віза оформляється на підставі запрошення від зарубіжної компанії відвідати їхню країну з метою налагодження ділових зв’язків або пошуку клієнтів. Виглядає воно приблизно так:

отказ в визе
Відмова у візі: 5 причин, через які українцям можуть не дати візу

Таке запрошення практично гарантує отримання довгострокової бізнес-візи, але якщо мета візиту – туризм і відвідування інших країн, то в «євротуриста» можуть виникнути проблеми на кордоні та з місцевими органами правопорядку. Наприклад, польські прикордонники останніми кількома місяцями досить ретельно перевіряють справжність таких запрошень, аж до дзвінка до місцевої компанії та розпитувань про мету візиту і рід бізнесу, яким займається мандрівник. У разі найменших невідповідностей, туриста відправляють назад додому із забороною на в’їзд до країн ЄС на кілька місяців. Візу також можуть анулювати і при проходженні кордонів інших країн – наприклад, посадці в німецькому аеропорту з польською бізнес-візою і непереконливих відповідях про мету подорожі.

Прикладів таких випадків безліч. Автор цього допису особисто бачив, як з автобуса Київ-Варшава висадили чоловіка з бізнес-візою, фірма якого не змогла підтвердити надсилання запрошення йому. З того ж автобуса ледь не висадили двох вірменських проповідників, але їх врятували розмови про бога і повне незнання всіх мов світу, окрім російської та вірменської. Одержувач запрошення, яке наведено на скріншоті вище, нещодавно удостоївся виклику в польську поліцію і детальних розпитувань про мету його візиту. Той чесно розповів, що за освітою він сантехнік-механік і займається тим, що добре проводить час у Польщі. У результаті польській компанії виписали останнє «китайське попередження» і пообіцяли перевірити всі їхні запрошення. За словами колишнього головного редактора blog.imena.ua Ані Ніколенко, яка нині мешкає в Польщі, проти деяких директорів місцевих компаній, помічених у продажі запрошень, наразі порушено кримінальні справи, і їм загрожує до двох років в’язниці. Своєю чергою, люди, які фігурують у цих запрошеннях, занесені до чорного списку польської імміграційної служби.

Отримання візи однієї країни і поїздка в іншу

Існує поширена помилка, що шенгенська віза дає право відвідувати всі європейські країни без будь-яких обмежень. Але при цьому багато хто забуває, що при отриманні одноразової візи дуже бажано безпосередньо в’їхати в країну, яка її видала, а володарі мультивізи мають здійснити в цю країну більшу частину своїх візитів. Звісно, якщо їхати автомобілем з німецькою візою через Польщу, то проблем не виникне. Або якщо відвідати Італію з польською візою, вже маючи в паспорті штампи польської прикордонної служби. В інших випадках можуть виникнути проблеми.

отказ в визе
Відмова у візі: 5 причин, через які українцям можуть не дати візу

Например, сооснователя популярного украинского техноблога gagadget.com Сергея Митяева, более известного как Технослав Бергамот, депортировали из Финляндии, где у него была пересадка на самолет в Берлин. Основанием для депортации стала финская виза и конечная цель полета – Германия. Объяснения о том, что приглашение выдала финская компания Nokia и он журналист, не смягчили сердца пограничников и, спустя сутки, его в сопровождении стражей правопорядка доставили на борт самолета «Хельсинки-Киев», а виза была аннулирована.

Также это может быть причиной для отказа при получении следующей визы. Например, киевлянке Ольге Яцыне отказали в бельгийской визе, потому что в прошлый раз она по аналогичной визе ездила в Италию. Но при этом у голландского консульства, куда она пошла с точно таким же набором документов, вопросов не возникло.

3. Порушення візових правил

Тут усе ще простіше, ніж у попередніх пунктах. За кордоном дуже не люблять, коли мандрівники з туристичною візою намагаються вести комерційну діяльність, працювати або навчатися в місцевих вишах. Абсолютно епічна історія подібного роду описана на Facebook одеситом Денисом Рибальченком. Її суть у тому, що Денис разом зі своєю сім’єю отримав туристичну візу в США під приводом тритижневої поїздки в «Діснейленд». Але справжньою метою візиту було залишитися в цій країні, і одразу після приїзду він відкрив компанію, купив автомобіль, віддав дітей до школи і почав жити життям типового американця.

European Union passport, dollars and US visa
Відмова у візі: 5 причин, через які українцям можуть не дати візу

Але через кілька місяців його сім’я вирішила відвідати Багамські острови, а для повернення в США потрібно було повторно пройти прикордонний контроль. На запитання, звідки у нього гроші, Денис розповів американцям, що у нього в США бізнес і він чесно заробляє собі на життя. У результаті, його депортували за обман консульства і порушення візових правил – через кілька годин він уже летів у літаку в напрямку Європи. На Facebook ця історія описала набагато детальніше і ми дуже рекомендуємо прочитати її в повному викладі.

У Європі також дуже не люблять перевищення терміну перебування за візою. Результат такого порушення – депортація і заборона на в’їзд.

  1. Відмова у візі через порушення законів

Найпростіший спосіб отримати депортацію і заборону на в’їзд до країн ЄС і США – щось порушити. Це не стосується дрібних адміністративних правопорушень, таких як куріння або розпивання алкоголю в громадських місцях. Але абсолютно пересічні з точки зору українця речі можуть спричинити тяжкі наслідки. Наприклад, автор цієї замітки знайомий з людиною, яка справила малу нужду в під’їзді берлінського будинку, за що відсиділа кілька діб у місцевій в’язниці, після чого примусово була відправлена на батьківщину. Це ж стосується п’яних бійок, спроб довести свою правоту правоохоронцям, несплати штрафів та інших подібних речей.

Business concepts. money with calculator

5. Відмова у візі через ПМС у консульства в день подачі документів

Існують незрозумілі ситуації, коли українцям відмовляють в отриманні візи з абсолютно незрозумілих причин. Наприклад, киянин Руслан Хаврюта отримав відмову в отриманні голландської візи через те, що забронював квиток на літак, замість того, щоб його купити. «Як транспорт був букінг квитка на літак, але за кілька днів із візового центру зателефонували і попросили надати вже куплений квиток. Бронь тоді вже знялася і я подав уже придбані квитки на літак плюс на потяг, але через тиждень отримав відмову. Уже в посольстві сказали, що з мого боку була спроба фальсифікації документів і я тепер у якомусь там списку. Наступного дня я подав той самий набір документів, ще раз заплатив і через чотири дні отримав візу»,- пише Руслан.

Ще одну дивну історію розповіла екс-заступниця шеф-редактора Forbes.ua Ніна Міщенко. Їй особисто зателефонував консул Угорщини і сказав, що для мультивізи потрібно показати бронювання другої поїздки, хоча на сайті про це не було ні слова. Він пояснив це якоюсь внутрішньою інструкцією. «Це моє право давати або не давати мультивізи. А я не хочу»,- заявив він. У підсумку Ніна отримала одноразову візу.

Depositphotos_1183682_s

Безумовно найкращу історію в цій рубриці розповів відомий київський стартапер Аладдін Праведно-Щасливий. Підприємець ледве не отримав довічну заборону на в’їзд до США й анулювання візи, бо він «підозрілий чувак, який двічі міняв прізвище», а його мама нібито виїхала до США, залишилася там жити, протермінувала візу й улаштувала скандал, а тата загорнули на кордоні під час спроби нелегальної еміграції. Що було причиною такого рішення американців – невідомо, але довести свою непричетність коштувало Аладдіну чимало нервових клітин і сивого волосся. Повністю ця історія описана тут.

Само собою, цей список не вичерпний. Відмови у візі та заборону на в’їзд до країни можна отримати і з більш прозаїчних причин – наприклад, непереконливі докази платоспроможності та прив’язки до України. Або ж відсутність страховки, готівки, фотографії в паспорті, оригіналу запрошення та інших необхідних речей під час проходження прикордонного контролю. У будь-якому разі, щоб не потрапити в халепу, потрібно уважно читати правила подачі документів і перетину кордону – таким чином, більшість описаних вище проблем буде просто виключено.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук