В Україні стартує біржа фрілансу Proffstore

Читати на RU

Біржа Proffstore покликана стати сполучною ланкою між українськими фрілансерами і замовниками, як усередині країни, так і з-за кордону. AIN.UA розповідає, як вона працює.

У квітні 2015 року відбудеться запуск створеної в Україні міжнародної біржі фрілансу Proffstore.com. Старт такого ресурсу сьогодні особливо актуальний: через кризу в країні чимало фахівців залишається без офіційної роботи або не отримує за свою працю належної оплати. З іншого боку, український бізнес зараз як ніколи націлений на оптимізацію витрат. Робота з фрілансерами замість найму постійних співробітників або звернення до спеціалізованих агентств може стати виходом зі складної ситуації для багатьох компаній.

Незважаючи на всі вигоди роботи з віддаленими фахівцями, співпраця з фрілансерами має свої ризики. Вирішити пов’язані з цим проблеми і покликані біржі фрілансу. При цьому український бізнес вочевидь волів би працювати з біржею, створеною в Україні, співробітники якої знають вітчизняний ринок, орієнтуються в місцевих реаліях, та й просто розмовляють тією ж мовою. Саме цю нішу займе Proffstore.

За словами засновника біржі Владислава Кривешка, «мета Proffstore – створити вітчизняний інтернет-ресурс, здатний задовольнити потреби локальних фрілансерів і роботодавців, а також залучити у сферу українського фрілансу зарубіжних інвесторів. При цьому ми сподіваємося представити Україну в топі найкращих міжнародних ресурсів подібної тематики».

Proffstore-1

Що відбувається на українському ринку фрілансу

Основний тренд ринку фрілансу як у світі, так і в Україні – стабільне зростання. За оцінками експертів біржі Elance, до 2020 року фрілансери становитимуть 60% усього світового ринку праці, а оборот ринку віддаленої роботи сягне $46 млрд.

Українські фрілансери користуються популярністю за кордоном завдяки професіоналізму та дуже конкурентними розцінками на свої послуги. За даними тієї ж Elance, у 2014 році Україна посіла третє місце у світі за заробітками фрілансерів. При цьому внутрішній український ринок фрілансу перебуває на початковій стадії і має великий потенціал для швидкого розвитку.

Якщо на світовому ринку фрілансу найбільша частка – за технологічними спеціальностями, то в Україні більшість – дизайнери. Опитування, проведене Proffstore, показало, що дизайнерів серед вітчизняних «дистанційників» 34%. За ними йдуть технологічні фахівці (25%) і ті, хто працює з текстами (17%).

Примітно, що у зв’язку з кризовою ситуацією в економіці багато хто тільки пробує себе як фрілансер – майже половина опитаних працюють віддалено менше року. Виконання замовлення в середньому триває не більше двох тижнів і найчастіше виконується фрілансером самостійно. Водночас зростає кількість фріланс-команд, які працюють спільно, проте їхня частка поки що відносно невелика – на рівні 15%. Proffstore бачить великі перспективи саме для таких команд.

Що пропонує Proffstore

Головний мінус роботи з фрілансерами для підприємців – відсутність ефективних інструментів контролю. Цей фактор може призводити до зриву термінів і негарантованої якості. Невисокі витрати на послуги віддалених співробітників зазвичай виправдовують можливі ризики, особливо якщо бюджет проєктів не дуже великий. Але як бути з великими проєктами, зрив яких дуже боляче вдарить по будь-якому бізнесу?

Біржа Proffstore бере на себе відповідальність за мінімізацію ризиків замовників. Система рейтингів, підтверджені портфоліо фахівців, система безпечних угод і арбітраж зменшують ризики роботодавця, який працює з фрілансерами безпосередньо. Спеціально для проведення арбітражу Proffstore наразі збирає своєрідний клуб експертів – спеціалістів у різних галузях, які в разі суперечки між роботодавцем і фрілансером виноситимуть колективне рішення…

Є у Proffstore і справді унікальна послуга – Premium IT-management (PIM). Замовникам, які розміщують на біржі проєкт із бюджетом понад $10 тис., Proffstore надаватиме персонального менеджера. Менеджер підбере під поставлене завдання команду з програмістів, дизайнерів, верстальників та інших необхідних фахівців. Він же візьме на себе оформлення документів, організацію брифінгів та інтерв’ю, складання техзавдання і поетапну звітність про виконану роботу. Наразі Proffstore курирує десять таких робочих команд із фрілансерів загальною чисельністю майже 100 осіб.

Створити профіль фрілансера на Proffstore може будь-який користувач, але команда біржі проводить сувору модерацію розміщених оголошень, щоб відфільтрувати неналежний контент. Зареєстровані фрілансери можуть брати участь у різних акціях з цінними призами – сертифікатами на проходження курсів іноземних мов, тренінгів тощо.

До квітня 2015 року сайт біржі працює в тестовому режимі, але послуга Premium IT-management вже доступна – достатньо зробити заявку електронною поштою або телефоном.

Дізнатися більше

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук