Уроки програмування на YouTube – 19+ каналів

Читати на RU

Якщо ви вирішили стати веб-розробником, але не знаєте, з чого почати, пропонуємо піти найпростішим і найпоширенішим способом – вчитися на YouTube. Тут можна знайти безліч корисної інформації, причому абсолютно безкоштовно. Вам усе розкажуть (іноді навіть доступною людською мовою), а головне – покажуть. Ну а щоб ви не загубилися в нескінченних відео, безладно розкиданих неосяжним відеохостингом, пропонуємо почати з добірки найкорисніших каналів, яку бувалі веб-розробники збирають на GitHub. AIN.UA зібрав уроки програмування на YouTube – 19+ каналів.


У 2021 році редакція AIN.UA вирішила оновити цей текст. Тепер ми пропонуємо подивитися уроки програмування на YouTube не тільки російською, а й англійською мовою.


Уроки програмування на YouTube

GOOGLE DEVELOPERS

Канал від компанії Google. Фахівці сфери розповідають про веб-розробку додатків і платформ. Крім того, на каналі регулярно з’являються записи конференцій і заходів компанії, є огляди на оновлення сервісів і гаджетів Google.

TREEHOUSE

Канал ведуть професійні викладачі – представники школи технологій. Вони викладають навчальні записи у сфері веб-розробки на HTML, CSS, JavaScript, Ruby, PHP, WordPress, а також додатків на iOS і Android.

LEVELUPTUTS

Відеоуроки з розробки від Скотта Толінскі та Бена Шаффа з американської дизайн-студії Q LTD. Простими словами вони розповідають про Meteor, Sass, Stylus, Polymer 1.0, а також HTML5, CSS, WordPress, Drupal, Magento.

phpacademy

Вузькоспеціалізований канал, присвячений PHP. За допомогою відеоуроків можна вивчити не тільки ази, а й поглиблено вивчити мову.

Уроки программирования на YouTube-1

DEVTIPS

Канал у форматі щотижневих шоу-уроків. Вчителі зачіпають теми CSS, HTML5, RWD, а також розповідають про актуальні новини зі світу технологій. Також ведучі запрошують відомих розробників та інших фахівців сфери для персональної бесіди.

Уроки програмування на YouTube російською

Sorax

На цьому каналі можна знайти послідовні відеоуроки та подкасти з веб-розробки на JavaScript і CSS, а зовсім для новачків – базові знання про те, з чого почати навчання веб-програмування, а також загальну інформацію. Канал розбитий на блоки, у кожному з яких представлено навчальні відео за темою, що дуже зручно для тих, хто починає навчання з нуля. Уроки тривають по 10-20 хвилин.

Webtheory

На цьому каналі можна навчитися програмувати на HTML, CSS, CoffeeScript, jQuery, а також створити сайт з нуля під cms DLE. Усі відеоуроки зручно розсортовані за категоріями і тривають від 10 до 20 хвилин. У кожному уроці автор відео показує найосновніші прийоми програмування обраною мовою, а також розповідає необхідну теорію в стислому викладі, зрозумілому навіть для людей нетехнічних спеціальностей. Крім того, канал і самі відео досить стильно і якісно оформлені з візуальної точки зору.

Ілля Кантор

Тут є навчальні відео з Node.js, Express, Socket.io. Автор веде свій канал досить давно, і для людей, які навчаються з нуля, він може здатися складним для сприйняття. У відеоуроках використовується багато спеціалізованої термінології, незрозумілої для початківців. Тому, перш ніж занурюватися в нетрі каналу Іллі Кантора, краще спершу обзавестися бекграундом і хоча б вивчити теорію.

Loftblog

Цей канал створений за образом і подобою популярних гумористичних відеоблогів – тут вас не тільки навчать програмувати на JavaScript, jQuery, CSS і HTML, а й також розкажуть новини, пожартують, прочитають реп і зроблять ще багато чого заради підписок, переглядів і лайків. Благо, всі відео акуратно розсортовані – уроки окремо, огляди окремо.

Уроки программирования на YouTube-2

Веб-стандарти

Це канал для більш-менш успішних фахівців. Тут публікують доповіді з сучасних фронтенд-технологій, корисні посилання, лайфхаки і туторіали. З нуля на цьому каналі програмувати не навчать, зате допоможуть тримати ніс за вітром, що завжди корисно в такій стрімко розвиваючій сфері, як веб-розробка.

RubyScreencastsRu

Скрінкасти з Ruby і Ruby on Rails представлені на каналі трохи хаотично, добре, що в назві кожного відео вказується номер епізоду. Утім, уже з перегляду стартового відео можна зробити висновок, що «новачкам тут не місце». Для ефективного навчання на каналі вам доведеться обзавестися базовими знаннями з Ruby, вивчити термінологію і більш-менш вільно в ній орієнтуватися, якщо ви хочете встигати за польотом думки автора скрінкастів.

Magisters | Навчання сучасним професіям

На цьому каналі перелік дисциплін найширший: HTML5, CSS3, JavaScript, Bootstrap, PHP, Python, а також багато чого іншого, не пов’язаного з веб-розробкою. Канал підходить для початківців, усі уроки тут розбиті за розділами. Автор знайомить глядачів як із практикою, так і теорією, розжовуючи її зрозумілою для «чайника» мовою, тому «труднощів перекладу» виникнути не повинно.

Уроки программирования на YouTube-3

Master-CSS

Майстер Серьога навчить своїх підписників робити сайти на PHP, HTML, а також малювати їх у Photoshop. Його уроки являють собою коротенькі тренінги, в рамках яких за 5-10 хвилин він встигає показати той чи інший прийом у розробці. Відео розбиті за категоріями, а лекції Серьога читає доволі неформально і з ентузіазмом, примудряючись не тільки розслабити, а й зацікавити глядача.

AutoLineX

Автор каналу знайомить своїх підписників з премудростями PHP, HTML, CSS, jQuery, а також створює пізнавальні огляди. Канал сподобається новачкам ще й тим, що автор починає з самого-самого початку – навіть не основ, а встановлення необхідного для вивчення мови програмного забезпечення.

Knowcity

Тут ви знайдете корисні уроки з ActionScript 3.0, HTML, CSS, PHP, Javascript, jQuery та багато чого іншого. Канал годиться для вивчення з нуля, однак потрібно приготуватися до того, що деякі відео записані в нижчій якості. Автор веде блог ще з 2011 року і поступово виправляється, проте основи основ доведеться слухати крізь перешкоди та скрегіт.

uWebDesign

На цьому каналі містяться огляди, подкасти та відеоуроки з WordPress, CSS, Sass – утім, новачкові буде складно винести з нього структуровані знання. Канал більше підходить для тих, хто вже має базове уявлення про веб-дизайн і хоче підвищити свою майстерність.

Webformyself

Андрій Бернадський з товаришами вчать на своєму каналі розробляти сайти з нуля на CSS і HTML, а заодно розкрутити його і почати заробляти. Проєкт містить масу корисних навчальних статей і відеоуроків із сайтобудування і стане в пригоді не тільки новачкам, а й більш-менш досвідченим веб-розробникам.

TechnologiesWeb

Тут знайдуться туторіали з Ruby, Javascript, SQL, CMS тощо. Матеріалу на каналі дуже багато, в ньому нескладно заплутатися. При цьому, не всі розділи добре структуровані, тому новачкам, ймовірно, краще для початку обзавестися базисом, перш ніж занурюватися в цей неосяжний басейн знань.

HexletUniversity

Канал вільного онлайн-університету Hexlet.ru публікує курси та лекції з JavaScript, Java, Computer Science. Матеріалу тут більш ніж достатньо, лекції читає Рахім Давлеткалієв – викладач і розробник, на рахунку якого сотні освітніх подкастів і відео-роликів з IT-спеціальностей.

JSPirates

«Приблизно щотижневий відео-подкаст про Node.js», – так самі автори описують свій канал. А ще тут є уроки з JavaScript. Для новачків канал навряд чи стане корисним, а ось вже досвідченим фахівцям, можливо, буде що почерпнути.

Procode

Канал орієнтований на тих, хто хоче навчитися кодити, але не знає, з чого почати. Тут є відеоуроки програмування на HTML5, а також туторіали зі створення простеньких ігор із докладними інструкціями та корисними порадами.

404fest

Канал не для новачків, а для вже бувалих веб-дизайнерів. Тут публікують доповіді конференцій і це чудове місце, щоб познайомитися з колегами і дізнатися щось нове. Можна слухати доповіді та ставити доповідачам запитання або спілкуватися в кулуарах з цікавими людьми. Творці каналу обіцяють приємну і дружню атмосферу.

WebMarik | Відеоуроки

Досить нішевий канал із фреймворку JQuery Mobile, Yiiframework. Прокладати собі шлях у веб-розробку з цього каналу – задумка, приречена на провал. Але для тих, хто вже в професії і хоче освоїти нові фреймворки, канал може стати вельми корисним.

WebDesignMaster

Канал про те, як зробити сайт. Уроки веб-дизайну, HTML-верстки для новачків і просунутих користувачів. У своїх уроках автор докладно розповідає про те, як зробити сайт, про всі тонкощі процесу створення дизайну сайту, і показує на наочних прикладах, як це роблять професійні розробники. Усі відео розбиті за категоріями та чітко структуровані, тому плутанини в процесі навчання виникнути не повинно.

Раніше на AIN.UA виходила добірка з 17 навчальних YouTube-каналів з інтернет-реклами російською мовою. У ній представлені канали про SEO, SMM, контекстну рекламу та багато іншого від українських і зарубіжних фахівців.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук