У Львові побудують будинок для айтішників із дешевими квартирами, серверною та сонячними батареями

Читати на RU

Львівський IT-кластер запустив незвичайний проєкт: планування і зведення будинку на 72 квартири, які зможуть купити тільки IT-фахівці, причому майже за собівартістю. У місті, за оцінками експертів кластеру, проживає близько 10 000 IT-співробітників, а з огляду на трудову міграцію в західну столицю у зв’язку з ситуацією в країні, ця цифра зросла ще сильніше. За словами CEO кластера Степана Веселовського, наразі близько 1300 співробітників львівських IT-компаній потребують «поліпшення житлових умов». Розповідаємо докладніше про будинок для айтішників.

Веселовський визнає, що будинок на 72 квартири не вирішить житлову проблему в місті, але принаймні приверне до неї увагу. Він зазначає, що один із напрямів діяльності кластера – промо Львова як IT-центру, щоб місто стало привабливим для IT-професіоналів з інших регіонів. «Ми не розраховуємо розв’язати житлову проблему, збудувавши будинок на 72 квартири, скоріше – створити прецедент, який покаже лояльність міста до людей такої професії», – каже Степан.

дом для айтишников -1

Минулого року керівництво кластера звернулося з такою ініціативою до міської ради, і ідею підтримав мер міста. Львівська влада бере участь у проєкті як партнер і безкоштовно надала земельну ділянку. Проєкт реалізовують за принципом кооперативного будівництва.

Генерального підрядника ще не обрали – наразі будинок на етапі розробки проєкту (вона триває близько півроку). За оцінками кластера, будівництво розпочнеться у вересні-листопаді, а сам будинок зводитиметься 12-18 місяців.

дом для айтишников-2
Дім для айтішників

Проєкт є неприбутковим, квартири продаватимуться за собівартістю. Житло в будинку зі знижкою приблизно в 30% зможуть купувати співробітники IT-компаній, які входять до кластера.

Сам будинок буде з великими балконами для релакс-зони, у ньому буде серверна, мітинг-рум, дитяча кімната, велосипедний паркінг, підземний паркінг, експлуатований дах (тераса), підключений швидкісний інтернет. Крім того, будинок проєктується так, щоб із часом повністю відмовитися від газу і перейти на альтернативні джерела енергії.

Нагадаємо, нещодавно редакція публікувала добірку 19 навчальних YouTube-каналів із веб-розробки російською мовою. Якщо ви вирішили стати веб-розробником, але не знаєте, з чого почати, пропонуємо піти найпростішим і найпоширенішим способом – вчитися на YouTube.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук