СБУ вилучила 130 серверів у харківського SteepHost: в офлайн пішла тисяча сайтів

Читати на RU

Учора співробітники СБУ в Харківській області провели обшук і вилучили серверне обладнання та роутери у харківського дата-центру SteepHost. Дата-центр надає послуги хостингу, а також здає сервери в оренду. За словами глави компанії Андрія Кисельова, загалом силовики вилучили близько 130 серверів, через що близько 1000 сайтів пішли в офлайн. Причина візиту СБУ – справа про фінансування тероризму.

Обшук і вилучення техніки проводилися під час розслідування кримінальної справи за ч. 2 ст. 110-2, що стосувалася фінансування так званих ЛНР і ХНР через сервіс change-wm.com. Слідство встановило, що сервери, «на яких розміщується автоматизована система для розповсюдження матеріалів, у яких присутні заклики до збору грошей на ЛНР і ХНР», розміщуються в дата-центрі SteepHost.

SteepHost-1
uhvala_kharkiv4

За словами директора дата-центру, співробітники харківського СБУ «грубо і безцеремонно» зайшли в приміщення і зажадали дані за IP-адресами. «Ми погодилися, але потім вони зажадали негайного доступу до білінгової системи. Ми відмовили і після цього вони сказали, що виносять усе, – розповідає директор компанії. – Співробітники СБУ неодноразово погрожували працівникам дата-центру, кажучи про те, що, мовляв, у нас тут і «Альфа» в автобусі, тож не жартуйте з нами, і показували свої маски та спецзасоби».

Також, за словами Кисельова, під час вилучення сервери не були опечатані, а серійні номери – не переписані. При цьому, були вилучені навіть сервери клієнтів, які орендували приміщення у дата-центру.

Власник сайту «Фан Партія« (там збиралися фанати серіалів і зірок) Андрій Приходько, який є клієнтом дата-центру, сайт перестав працювати вчора вдень. «Наш сайт був досить відвідуваним і відомим як альтернатива соціальним мережам. Жодної політики там не було, і бути не могло – тільки особисті дані людей і результати їхньої фанатської творчості», – каже він.

Глава SteepHost також повідомив, що адвокати компанії зараз працюють над скаргами в прокуратуру і СБУ, а також позовами до суду.

Нагадаємо, тиждень тому співробітники СБУ вилучили сервери великого хостера і реєстратора Nic.ua. Наразі компанія спілкується з представниками СБУ з приводу повернення обладнання, але поки що прогресу в цьому напрямку мало.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук