Обшук Divan.TV – у компанію заявилася київська поліція

Читати на RU

До редакції AIN.UA надійшов анонімний лист, у якому повідомляється про обшук Divan.TV. Обшук проводять співробітники ГУ УМВС у Києві, а приводом стало використання піратських копій фільмів американських правовласників. Відкрито кримінальне провадження і компанії загрожує кримінальна відповідальність. Кілька джерел підтвердили AIN.UA цю інформацію.

У листі повідомляється, що інформацію надав один зі співробітників компанії, з яким він уже протягом двох годин не може зв’язатися. Зі співзасновником і главою Divan.TV Андрієм Колодюком у редакції зв’язатися також не вийшло – нас зустрічав автовідповідач. Ні до кого зі співробітників компанії наразі додзвонитися також не вдалося. Однак анонімні джерела підтвердили AIN.UA інформацію про те, що в офісі дійсно перебувають співробітники правоохоронних органів.

Тим часом, сайт Divan.TV працює нестабільно.

Раніше компанія брала участь у серії судових розглядів, які стосувалися прав на контент. Компанія довго і наполегливо судилася з медіа-групами, а у квітні цього року нарешті оголосила, що з більшістю підписано мирову. Divan.TV вдалося домовитися з «1+1», сторони підписали договір про співпрацю та врегулювання всіх судових спорів, які раніше виникали між ними. А в листопаді минулого року «Диван» домовився про співпрацю зі StarLight media.

Але навесні цього року судові тяжби почалися по-новому: компанія подала в суд і зажадала вибачень за зловмисний наклеп від компанії «Медіа Група Україна». До речі, за даними одного з джерел, причиною перевірки в Divan.TV стала саме заява одного з українських телеканалів про порушення їхніх авторських прав.

UPD: Сьогодні засновник Divan.TV Андрій Колодюк написав короткий коментар до інциденту, утім, доволі розпливчастий: «На превеликий жаль, учора створено прецедент зупинки роботи будь-якого легального сервісу телебачення. Це питання виживання цілої галузі економіки і бездіяльності влади по боротьбі з реальним піратством (нелегальними гравцями), яке завдає шкоди економіці понад 1 млрд гривень на рік». Деталі про вчорашній візит міліції в офіс компанії Андрій пообіцяв розповісти пізніше, сьогодні на прес-конференції.

UPD2: Столична прокуратура опублікувала прес-реліз про «викриття факту інтернет-піратства». Назву компанії не вказують, проте до релізу додано фотографії інтерфейсу Divan.TV.

Divan.TV-1
Фото: Прокуратура міста Київ

У релізі йдеться, що у провайдера, викритого в піратстві, вилучено обладнання. Компанію звинувачують у трансляції не тільки неліцензійного контенту, але також каналів, заборонених на території України. Очевидно, йдеться про російські телеканали.

Divan.TV-2
Обшук Divan.TV

Нижче наводимо повний текст заяви правоохоронців:

«Працівники прокуратури Дарницького району міста Києва спільно з Управлінням по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України та слідчими столичної міліції викрили протиправну діяльність одного з інтернет-провайдерів, який, порушуючи законодавство, незаконно транслював фільми й телепередачі без ліцензійних договорів.

Так, 17 вересня 2015 року під час обшуків в офісних приміщеннях зазначеної фірми було вилучено комп’ютерну техніку, а також серверне та мережеве обладнання, що використовувалося для нелегальної трансляції теле- та кінопродукції відомих іноземних компаній. Розмір матеріальних збитків, завданих правовласникам унаслідок незаконної діяльності провайдера, встановлюється. Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 176 (порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального кодексу України.

Також під час досудового розслідування перевіряються факти щодо причетності цієї компанії до трансляції телеканалів, заборонених на території України згідно з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Досудове слідство триває».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук