Українці тепер можуть дізнатися онлайн, кому належить земля та нерухомість

Читати на RU

Відсьогодні українці отримали можливість шукати житло та земельні ділянки за прізвищем людини. Міністерство юстиції відкрило доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, доступ до якого можна отримати на офіційному сайті відомства через «Кабінет електронних сервісів«. Для цього потрібно лише зареєструватися в системі, повідомив у себе в Facebook депутат Верховної Ради Мустафа Найєм. AIN.UA розповідає, кому Як перевірити кому належить нерухомість

Як перевірити кому належить нерухомість

«Тепер кожен громадянин, зареєструвавшись на сайті сервісу, може отримати відомості про майнові права на нерухоме майно за (1) адресою, (2) реєстраційними номерами об’єкта нерухомості, (3) кадастровим номером земельної ділянки, а також (4) ідентифікаційними даними фізичної чи юридичної особи», – пише чиновник.

Тобто інформацію можна отримати не тільки за об’єктом нерухомого майна, а й за прізвищем власника. Таким чином, пройшовши процедуру реєстрації в системі, користувач зможе дізнатися, якими квартирами, будинками, ділянками володіє будь-який громадянин України. Утім, за даними користувачів, ця інформація надається платно.

кому принадлежит недвижимость-1
Як перевірити кому належить нерухомість

У коментарях до запису Найєма користувачі зазначають, що на ділі сервіс працює з перебоями, а інформація про будинки і квартири часто неправильна.

кому принадлежит недвижимость-2
Как проверить кому принадлежит недвижимость

Нагадаємо, Мін’юст оголосив про запуск низки електронних сервісів ще у квітні поточного року. Уже тоді через електронний сервіс міністерства можна було отримати довідки та виписки з майнових реєстрів, однак пошуку за прізвищем на той час не було.

По суті ті самі відомості, що й на сервісі Мін’юсту, можна отримати іншим шляхом і безкоштовно. Відсьогодні Держслужба з питань геодезії, картографії та кадастру відкриває доступ до реєстру. Про це повідомляється на офіційному сайті відомства. Послуга доступна через публічну кадастрову карту map.land.gov.ua. Однак для доступу до інформації користувачеві доведеться ідентифікуватися через ЕЦП або BankID.

кому принадлежит недвижимость-3
Як перевірити кому належить нерухомість
кому принадлежит недвижимость-4

Система автоматично опрацьовує запит і надає відомості про права власності на землю та дату їх придбання. Тобто можна просто знайти ділянку, що цікавить, на карті й отримати інформацію про її власників. У Facebook уже знають, чиї володіння піддадуться перевірці в першу чергу…

Там же можна замовити виписки про нормативну грошову оцінку землі. За даними відомства, це одна з найбільш запитуваних адміністративних послуг, які надає землевпорядна служба. Утім, після замовлення виписку потрібно чекати три дні й отримати в роздрукованому вигляді в будь-якому з 660 центрів адміністративних послуг по Україні.

«Держгеокадастр надає 16 адміністративних послуг. До кінця року половина з них буде переведена в електронний формат, а до 1 липня 2016 року 100% послуг будуть доступні онлайн», – обіцяють чиновники.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук