Як розвивається український YouTube: актуальна статистика і топ-15 вітчизняних відеоблогерів

Читати на RU

YouTube запустився в Україні майже три роки тому. Відтоді вітчизняний сегмент сервісу сильно виріс за активністю як аудиторії, так і творців контенту. Виявляється, з усіх європейських країн саме глядачі з України проводять найбільше часу на YouTube. І між іншим, одразу два українські канали увійшли до топ-100 YouTube-каналів світу! Такі дані оприлюднили на конференції «Цифрове перетворення України» представники відеосервісу. Більше цифр і подробиць про український YouTube – нижче.

Український сегмент YouTube на карті Європи та світу

За словами менеджера з розвитку YouTube в Україні та країнах СНД Анни Граділь, команда YouTube оцінює успіх партнерів на платформі не тільки за кількістю переглядів їхніх роликів, а й за часом, який користувачі проводять на їхніх каналах. Ця метрика точніше показує зацікавленість і лояльність глядача до контенту.

украинский YouTube-1

Україна з року в рік входить до топ-10 країн Європи за кількістю годин на YouTube. Якщо порівняти Україну з більшими ринками, такими як Росія, Польща, Німеччина, то наші глядачі дивляться онлайн-відео (як на YouTube, так і на інших майданчиках) більше й частіше. Близько 40% українських онлайн-користувачів дивляться відео в інтернеті щодня.

YouTube користується величезною популярністю серед молодої аудиторії. Але не всі знають, що люди в категорії 25-34 роки сьогодні проводять на платформі стільки ж часу, скільки й аудиторія віком 13-24 роки. Для рекламодавця це можливість отримати величезне охоплення аудиторії як серед школярів і студентів, так і серед молодих професіоналів і сімей.

90% відео, яке дивляться українці, це розважальний та освітній контент. Якщо порівнювати Україну з іншими країнами, то ми частіше дивимося онлайн-відео, щоб дізнатись щось нове та залишатись у курсі подій. Дуже приємно, що українці постійно займаються своїм розвитком.

Якщо говорити про глобальну статистику, то в списку топ-100 каналів YouTube є два канали з України. Це канали, які стали популярними не тільки на нашому ринку, а й загалом у російськомовному сегменті YouTube.

украинский YouTube-2

Також примітно, що українці більше, ніж інші нації, покладаються на онлайн-ресурси, коли потрібно дізнатись про продукт та ухвалити рішення про покупку. Відповідно не дивно, що в українському сегменті YouTube дуже багато контенту присвячено технічним оглядам, розпакуванням продуктів і товарів.

Відеоблогери

Про успіхи українських відеоблогерів розповіла Віра Сливинська, керівник відділу продажів і маркетингу найбільшої в Україні мультиканальної мережі Agency of Internet Rights (AIR). У світі мережа AIR – на 17 місці, що також досить непоганий результат.

Український AIR є сертифікованим партнером YouTube, і займається технічною підтримкою, розвитком і монетизацією YouTube-каналів. До мережі підключено понад 16 000 каналів, переважно з України та Росії, але є блогери і з інших країн світу. Щомісяця в Україні канали мережі збирають 220 млн переглядів і 1,5 млн переглядів у всьому світі.

Понад 7000 блогерів з України підключені до AIR. «Це творчі особистості, яким є що сказати світу. Як правило, все починається з хобі, яким люди діляться зі своїми друзями, знайомими, а потім і з усіма іншими. Згодом це стає постійною, майже професійною діяльністю. У результаті, для багатьох відеоблогерів їхній канал перетворюється на основне джерело доходу», – розповіла Віра.

Статистика за YouTube-каналами AIR

Аудиторія українських блогерів у гендерному сенсі непропорційна – тут значно більше чоловіків. Глядачі перебувають у найрізноманітніших країнах. Переважно в Росії (45%). На Україну припадає 15% глядачів. Цікаво, що досить активно відео дивляться люди зі США та Німеччини.

украинский YouTube-3

Що дивляться українці? Та те ж саме, що і в усьому світі. Насамперед вони приходять на YouTube за розважальним контентом. Найбільша категорія – дитячий контент. Також доволі популярними є відео гумористичного характеру, комп’ютерні ігри, огляди технологій і гаджетів, а також суспільно-політичні програми на таких YouTube-каналах, як «Громадське» та Espresso.TV.

украинский YouTube-4

Тепер докладніше за категоріями. За оглядами гаджетів і технологій лідирує канал «Китай рулит». Він спеціалізується на розпакуванні посилок з Китаю, в яких можуть бути абсолютно різні речі, але в основному, все-таки якісь технологічні новинки. На другому місці канал «Розетки«, а на третьому F.ua.

украинский YouTube-5

Огляди комп’ютерних ігор сьогодні популярні в усьому світі, і Україна – не виняток. Найпопулярніший «летсплеєр» у СНД – хлопець з-під Дніпропетровська EeOneGuy, у якого на сьогодні майже 5 млн підписників.

украинский YouTube-6

Примітно, що серед українських геймінгових каналів дуже багато тих, хто спеціалізується на грі Minecraft.

Категорія «зроби сам» доволі різноманітна, але найпопулярніші блогери спеціалізуються на різноманітних фізичних експериментах, наприклад, вибухах, запусках ракет тощо. Вони досить популярні не тільки в Україні, а й у світі. На канал Kreosan навіть звернуло увагу поважне видання The New York Times – вони взяли інтерв’ю в його авторів, хлопців із Луганська.

украинский YouTube-7

Дитячий контент українських блогерів доволі успішно конкурує з відео, створеним у професійних студіях, за кількістю переглядів і часу, який глядачі проводять на цих каналах. Переважно це відео, в яких дітки граються різними іграшками. Серед українських каналів лідирують брат і сестра Mister Max (4 роки) і Miss Katty (2,5 роки), у яких на двох понад мільйон підписників.

Українські б’юті-блогери – це, в основному, молоді дівчата, але є серед них і зрілі жінки.

Сливинська зазначила, що українські блогери роблять доволі якісний контент, постійно підвищуючи власні стандарти. Це призводить до зростання їхньої популярності – переглядів, кількості підписників, часу перебування на каналі, і відповідно, приносить їм більше заробітку.

Можливості для бізнесу

Підписники «ютюберів» – це, по суті, споживачі товарів і послуг. Компанії та бренди можуть звертатися до них через відеоблогерів. Тому що відеоблогерам довіряють, у них є чітка спеціалізація, вони розмовляють з аудиторією однією мовою, а завдяки YouTube Analytics завжди можна отримати вимірюваний результат.

Як саме компанія може співпрацювати з блогерами:

  • Інтегруватися в контент (продакт-плейсмент, огляди продукції, спонсорство каналів, промоакції).
  • Залучати блогерів до створення каналів компаній і брендів на YouTube.
  • Організовувати відеоблогінг-тури.

Нагадаємо, на конференції «Цифрове перетворення України» своїм досвідом просування бізнесу на YouTube поділився Владислав Чечоткін – засновник і СЕО найбільшого онлайн-гіпермаркету України «Розетка».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук