МВС відкрило онлайн-доступ до реєстру власників автомобілів

Читати на RU

Сьогодні, раніше запланованого терміну, на сайті МВС відкрили доступ до реєстру власників автомобілів. Послуга працює на платформі iGov. Її планували запустити пізніше, але на сайті відомства випадково увімкнули банер і багато хто встиг замовити послугу. Сервіс поки працює в тестовому режимі, і не завжди добре – за повідомленнями ЗМІ, користувачі, навіть залогінившись, не отримують інформацію. У МВС обіцяють, що сервіс повноцінно запрацює в четвер, 17 грудня 2015 року.

Реєстр власників автомобілів дає змогу перевірити, які автомобілі належать конкретному громадянину. Для цього потрібно залогінитися через BankID або за допомогою електронного підпису, задати прізвище, ім’я та по батькові (вводити прописом), а також дату народження. У відповідь на пошту прийде виписка з реєстру про те, які транспортні засоби зареєстровані на цю людину. Відповідь обіцяють надавати протягом дня.

Послугу запустили для боротьби з корупцією, щоб журналісти та активісти отримали доступ до інформації про майно політиків. Але МВС відкриває доступ до інформації про майно всіх громадян.

У 2018 році Міністерство внутрішніх справ відкрило доступ до реєстру власників автомобілів. Загалом у реєстрі – 8 407 358 машин. Машини з реєстрацією можна перевірити за номерами.

реестр владельцев автомобилей-1

Раніше, щоб отримати інформацію про власника машини, був потрібен запит на сайті МВС і проходження ідентифікації. Тепер інформація повністю відкрита. Щоб нею скористатися, достатньо запустити Opendatabot у месенджері (FacebookViberTelegramSkype) і ввести дані з номерного знака. Також можна завантажити реєстри за 2013-2017 роки на Порталі відкритих даних.

До числа відомостей входять:

  • характеристики машини;
  • дата реєстрації;
  • інші транспортні засоби власника;
  • інші машини, яким за останні 5 років присвоювався цей номерний знак.

Крім цього, Opendatabot проаналізували кількість найпопулярніших моделей за кількістю реєстраційних дій за останні 5 років. Лідирують Daewoo Lanos, Volkswagen Transporter, Renault Kangoo, Chevrolet Aveo і Volkswagen Caddy.

Портал Texty.org.ua створив інтерактивний графік для перегляду реєстраційних відомостей. Можна відфільтрувати автомобілі за областями, типом, маркою, кольором та іншими характеристиками. Там же зазначено, що у 2017 році зареєстрували 64 655 автомобілів 2017 року випуску.

Нагадаємо, днями президент оголосив, що з 1 січня наступного року можна буде отримати посвідчення особи громадянина України (внутрішній паспорт) у вигляді пластикової картки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук