Кому який пакет: на що вистачить 1 ГБ мобільного інтернету, а на що потрібно більше

Читати на RU

З появою 3G в Україні мобільний інтернет перестав бути повільним і неповноцінним придатком до смартфона, а став таким же робочим інструментом, як і Wi-Fi. Швидкість 3G-з’єднання практично не поступається бездротовому інтернету, коли мова йде про веб-серфінг, роботу в додатках і навіть перегляд відео та прослуховування аудіо. Однак у такому роздоллі можна зайти занадто далеко. Ми вирішили розібратися в тому, що користувач може собі дозволити і при цьому вписатися в 1 ГБ мобільного трафіку. Знаючи, на що вистачить 1 ГБ, можна легко вибрати необхідний тариф і оцінити свої потреби.

«1 ГБ – це багато чи мало?« – запитання, яке не має універсальної відповіді. Відповідь на нього залежить від низки характеристик. Ми виділили з них основні:

  • Який пристрій використовується під час роботи з мобільним інтернетом (смартфон або планшет);
  • Чи використовується мобільний інтернет для серфінгу через окремий пристрій, наприклад, ноутбук;
  • Наскільки активно людина користується пристроєм;
  • Які улюблені додатки користувача;
  • Чи дивиться користувач відео і чи слухає музику, використовуючи мобільний інтернет;
  • Чи перемикається користувач на Wi-Fi, коли з’являється така можливість.
на что хватит 1 ГБ-1

Більшість мобільних додатків створено таким чином, щоб оптимізувати трафік, який через них проходить. Наприклад, застосунок Facebook споживатиме менше мегабайт, ніж веб і навіть мобільна веб-версія. 1 ГБ – не так багато в масштабах десктопного інтернету, тож логічно, що такого об’єму не вистачить на те, щоб використовувати телефон як модем для комп’ютера. Зі смартфоном і планшетом ситуація інша.

на что хватит 1 ГБ-2

Щоб зрозуміти, наскільки багато трафіку споживають окремі додатки, можна звернутися до «Калькулятора використання даних», на якому можна порахувати, скільки годин Facebook або YouTube виллється в 500 Мб, 1 ГБ або 2 ГБ даних.

на что хватит 1 ГБ-3

Але це все теорія. Щоб зрозуміти, як реально користувачі споживають мобільний інтернет, ми попросили низку людей, які регулярно й активно «сидять» онлайн зі смартфона, надіслати дані щодо споживання мобільного інтернет-трафіку. На жаль, статистику зібрано тільки для телефонів на Android, оскільки iOS не віддає докладні дані щодо споживання мобільного трафіку. Однак навіть без iPhone статистика споживання залишається цілком репрезентативною.

на что хватит 1 ГБ-4
на что хватит 1 ГБ-5
mam1

У дослідженні брали участь люди найрізноманітніших професій, які, тим не менш, регулярно користуються мобільним інтернетом.

Отримані дані продемонстрували, що загальна структура витрат трафіку у всіх приблизно однакова. Соціальні мережі забирають від 40% до 70% усього споживання. Слідом за ними йдуть потокове аудіо або відео. Третій за затратністю – браузер.

Очевидно, що користувачі не витрачали мобільний трафік на перегляд великих онлайн-відео та онлайн-ігри.

Підбиваючи підсумки, можна дійти висновку, що чистого мобільного трафіку в розмірі 1 ГБ при 3G-з’єднанні на місяць вистачить на:

  • Необмежене використання месенджерів;
  • Активний перегляд соцмереж;
  • Періодичне прослуховування потокового аудіо;
  • Активний веб-серфінг;
  • Періодичне використання навігації (Google Maps);
  • Пару дзвінків по Skype або Viber;

Розрахувати точні величини практично неможливо, проте будь-який користувач, періодично переглядаючи статистику, без зусиль зможе знайти для себе оптимальний час використання тих чи інших додатків. З іншого боку, за тих самих умов, 1 ГБ трафіку не вистачить на:

  • Постійний перегляд роликів з YouTube;
  • Перегляд онлайн-відео, наприклад, серіалів (навіть однієї серії);
  • Онлайн-ігри з мінімально витратною графікою;
  • Часті дзвінки по Skype або Viber.
  • Постійне використання телефону як навігатора з підзавантаженням карт

З огляду на те, що більшу частину трафіку забирають соціальні мережі, варто звернути увагу на те, чи включено безлімітне використання соцмереж у тарифи вашого оператора. Певні тарифи всіх українських мобільних операторів включають безлімітне використання Facebook і Twitter. Крім цього, іноді дається ще й безкоштовний доступ до інших сервісів, на кшталт «Вікіпедії». Таким чином, можна збільшити «місткість» 1 ГБ більш ніж на 50%.

За великим рахунком, західні оператори вже давно зрозуміли, що боротьба за абонента в умовах наявності 3G-з’єднання розгортається не навколо кількості використовуваного трафіку, а навколо швидкості з’єднання. Тому з часом вартість одного мегабайта стає дедалі меншою і дедалі більша кількість сервісів, на кшталт соціальних мереж, перестають тарифікуватися зовсім. Найімовірніше, те ж саме чекає й на Україну.

Отже, 1 ГБ мобільного інтернету цілком достатньо для перегляду стрічки Facebook і VK, постингу фотографій в Instagram, листувань у Viber, WhatsApp та інших месенджерах, періодичного прослуховування аудіо та перегляду відео з YouTube у разі, коли Wi-Fi немає під рукою. Проте, маючи 1 ГБ у запасі, краще не гребувати можливістю підключитися до Wi-Fi там, де він є. А ще – не грати в онлайн-ігри і періодично поглядати, чи не вичерпався трафік.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук