Чому я перестав переживати з будь-якого приводу і вам раджу

Читати на RU

Дарій Форокс, автор книжки Massive Life Success і засновник онлайн курсів Procrastinate Zero написав на Medium пост про те, що робити з проблемами і як менше хвилюватися.

Між днем, коли я вирішив звільнитися з останньої роботи, і днем, коли я подав заяву про звільнення, минуло майже 3 місяці. У цей час я багато хвилювався. Я вирішив втілити в життя своє бажання стати професійним письменником, але все це було страшенно страшно.

Мене постійно відвідували думки на кшталт «а що, якщо я не зможу оплачувати свої рахунки?» та «а що, якщо в мене не вийде?», але виявилось, що розв’язання цих надмірних турбот простіше, ніж я очікував.

Багато хто з нас турбується про все: роботу, стосунки, гроші, здоров’я. Деякі побоювання реальні, але більшість зовсім не потрібні. Незалежно від того, що саме вас турбує, відповідь тіла завжди однакова – ваш рівень кортизолу підвищується. А підвищений рівень кортизолу – це те, чого ви точно не хочете. Кортизол компрометує імунну систему, через що ви стаєте більш сприйнятливими до хвороб.

Дослідники також виявили зв’язок між кортизолом і діабетом, остеопорозом та серцево-судинними захворюваннями. Крім того, стрес і страх може викликати депресію, біполярний розлад, панічний розлад і вигорання. Час зрозуміти: якщо ви не перестанете турбуватися, ви помрете. І це кажу не я, це говорить ваше тіло.

Протягом останніх півтора року, я вивчав занепокоєння, стрес, страх і тривогу майже щодня. Я навіть написав книгу про те, як ви можете жити без стресу. Мої висновки? Не намагайтеся зняти стрес і занепокоєння, а викорінюйте їх.

«Страх перемагає більше людей, ніж будь-що інше у світі», – Ральф Волдо Емерсон.

Полегшення не працює

Ось що робить більшість людей, коли відчуває стрес і занепокоєння:

  • зриваються на партнері або родині;
  • п’ють алкоголь, вживають наркотики, або і те, і інше;
  • нестримно дивляться телевізор або серіали;
  • грають у відеоігри;
  • їдуть кудись у відпустку;
  • проводять усю ніч на вечірці;
  • займаються сексом.

Якщо чесно, як довго ці речі змушують вас забути про свої турботи? 10 хвилин, півгодини, день? Щойно ви повертаєтеся до реальності вашого життя, там на вас чекають занепокоєння і стрес.

Це рішення – відволіктися від свого життя – не працює, але все ж багато хто з нас продовжує так робити. Я читав багато книжок і наукових робіт про цю проблему. Деякі називають причиною надлишок вільного часу, інші ж кажуть, що це через особливості культури, а треті вважають, що ми так влаштовані.

Відверто кажучи, не настільки важливо зрозуміти всі «чому». Ми просто маємо дивитися на факти – люди надто багато турбуються і це може зруйнувати життя. Важливіше зосередитися на позбавленні тривог.

«Ніколи не дозволяй майбутньому турбувати тебе. Якщо знадобиться, ти зустрінеш його тією ж зброєю, яка сьогодні захищає тебе від сьогодення», – Марк Аврелій.

Перетворіть переживання на конструктивний процес

Найчастіше ми турбуємося про майбутнє. Це звучить приблизно так: «А що, якщо…

  • вона більше мене не любить?
  • я втрачу роботу?
  • я не зможу оплатити свої рахунки?
  • я не здам цей іспит?
  • я не отримаю підвищення?
  • мій бізнес не вистрелить?»

І тоді ми уявляємо наслідки. Це звучить приблизно так: «Мені доведеться…

  • бути самотнім;
  • знайти нову роботу;
  • позичити гроші в батьків;
  • кинути навчання, тому що я не впорався;
  • працювати на цій посаді ще рік;
  • соромитися, тому що всі вважають мене невдахою».

Тоді ми думаємо: «Я не можу впоратися з цим» – і, врешті-решт, вирішуємо, весь світ котиться під три чорти. Якщо ваш розумовий процес має приблизно такий вигляд, як описано вище, то вами керують переживання.

Існує досить просте рішення – самоконтроль, який перетворює занепокоєння на конструктивний процес. У дослідженні 2002 року, проведеному Szabo & Lovibond, студентам було запропоновано записувати свої турботи. Результати цього дослідження показали, що ви можете перетворити тривоги на конструктивний процес, зосередивши увагу на пошуку вирішення ваших проблем.

«Потрібно вивчити правила гри. А потім, потрібно почати грати краще за всіх», – Альберт Ейнштейн

Як я використовую самоконтроль для позбавлення від переживань

Я людина прагматична і вважаю, що медитація і подібні речі – не для мене. Це занадто незбагненно. Замість цього, я віддаю перевагу практичному підходу, і ось як я це роблю:

  1. Відкриваю будь-який додаток для створення нотаток і пишу про всі речі, які мене турбують.
  2. Постійно оновлюю список речей, за які турбуюся, додаю нові елементи. Варто записувати всі проблеми, навіть дрібні.
  3. Думаю про вирішення всіх виявлених проблем. Наприклад, якщо фінансове становище створює занепокоєння, необхідно створити план, щоб більше заробити або менше витрачати.
  4. Починаю втілення в життя придуманих рішень. Щоденне виконання однієї справи наближає до вирішення передбачуваної проблеми.
  5. Нарешті, я не турбуюся про речі, над якими в мене нульовий контроль. Їх просто треба прийняти.

Цей процес зосереджений на дії. Він змушує визначити навички, необхідні для подолання виявлених проблем. Проблеми не зникають самі по собі. Нині я не турбуюся, бо довіряю своїй здатності обробляти все, що мені підкидає життя.

Тому що знання, навички та характер є єдиними речами, які ніхто не може у вас забрати. Кожна хвилина, яку ви проводите, вивчаючи щось нове, – це добре проведений час. Незалежно від того, що з вами відбувається, треба вірити у свою здатність знаходити вирішення проблем. Можете почати просто зараз.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про шість переваг байдикування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук