Спільнота програмістів «Котани» запускає безкоштовні курси з JavaScript у Києві, Харкові та Львові

Читати на RU

Одразу в трьох містах України програмісти-ентузіасти зі спільноти Kottans запускають безкоштовні курси з фронтенду (JavaScript). Навчання стартує у квітні на базі місцевих IT-компаній: у Києві – в офісі Cogniance, у Харкові – SmartJS.Academy, а у Львові пропозиція надійшла одразу від двох компаній і викладачі поки не визначилися. У групи набиратимуть по 30 осіб. Подати заявку можна вже зараз на сайті спільноти.

курсы по JavaScript-1
Курси з JavaScript

Щоб потрапити на курси з JavaScript, потрібно виконати тестове завдання. За словами представника «Котанів» Артема Сичова, тестові завдання можна розв’язати, спираючись на базові шкільні знання і просунуте вміння гуглити. Матеріали для навчання також доступні у відкритому доступі на GitHub, тож усі охочі можуть вчитися самостійно.

Курс розрахований на тих, кому цікаве програмування, хто хоче рости і розвиватися. На Frontend-курсі студенти отримають вступні знання з HTML/CSS, базові з JS, знайомство з React, Angular, Ember, Node, Building API, Testing in JS тощо. Усі теоретичні відомості закріплюватимуться практичними заняттями. Курс триватиме кілька місяців. Заняття проходять 2-3 рази на тиждень вечорами.

курсы по JavaScript-2

Це не перші безкоштовні курси Kottans. Раніше програмісти вже провели чотири курси Ruby/Ruby on Rails, курси з C#/.NET і Erlang. І фронтенд (JavaScript) уже викладали двічі. За словами Артема, приблизно 50% студентів уже працюють в IT на момент вступу, однак після закінчення курсів багато хто змінює технологію, з якою працює. Ще приблизно 30% – студенти.

«Наші випускники працюють у Google, Amazon, eBay, Materialise, RailsReactor, Aejis, RubyRiders, беруть активну участь у житті ком’юніті, беруть участь у конференціях, організовують їх», – розповів Сичов. За його словами, конкурс зазвичай становить приблизно 10 осіб на місце. На останній курс спільноти з C# надійшло 400 заявок, з яких відібрали 30 студентів. Утім, до кінця зазвичай доучуються лише 10-15 осіб.

Трохи історії: Kottans зародилися 2012 року як зустрічі хлопців, які вивчали Ruby. «Мені було дуже нудно вивчати програмування самому вдома. Написав оголошення на DOU. На першу зустріч прийшло двоє людей. Але на другу вже шестеро (половина з них досі є активними учасниками)», – розповів Артем. Пізніше до команди приєдналися програмісти з RubyGarage, які поділилися своєю навчальною програмою, і в приміщенні однієї з IT-компаній Києва запустили перший курс. Сайт і концепція з’явилися вже в процесі, у 2013 році. Один із перших тренерів спільноти Михайло Бортник називав соратників «котани» – і було вирішено це узаконити.

Місія Kottans – розвивати IT в Україні. «Навчання не відбувається у вакуумі. Коли ділишся знаннями – отримуєш безцінний досвід, сам проходиш усі етапи: підготовки лекцій, читання лекцій, перевірки завдань. Завдання ми перед собою ставимо велике – навчити хлопців думати, показати, що цікавого відбувається у сфері, зацікавити в розвитку, влитися в ком’юніті», – пояснив Сичов. Багато студентів у підсумку приєдналися до спільноти. Їх посвятили в «котани», і тепер вони самі викладають уже нові курси.

Ініціатива некомерційна й існує за рахунок часу та грошей членів спільноти. Сьогодні, за словами Артема, у команді 20 активних учасників. Щоб стати «котаном», недостатньо пройти курс і подружитися зі спільнотою. Потрібно «повернути» витрачений на тебе час: допомогти створити програму нового курсу, допомагати новачкам розібратися, побути куратором на наступному курсі в кількох людей або організувати власну освітню ініціативу.

Викладацький склад, як і самі курси, постійно змінюється. «Тренери – розробники високого класу, які дуже затребувані. Багато хто за останній рік виїхав за кордон. Тепер «котани» є і в Англії, і в Німеччині, і в Америці», – пояснив Артем. У планах Kottans на осінь – запустити перший курс у Сан-Франциско. За словами Сичова, там у спільноти вже є деякі домовленості.

Нагадаємо, українська IT-академія «ШАГ» відкриває філію в США. Філія розміститься по сусідству зі штаб-квартирами Microsoft, Google, Amazon і Expedia.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук