iPhone або Google Pixel: чому я відмовився від Apple і не пошкодував. Відгук колишнього фана iPhone

Читати на RU

Збираєтеся купити новий телефон і не бачите варіантів? Якщо не iPhone 7, то що? Galaxy Note 7 вибухають, «китайці» – навіть найдорожчі – якось несолідно… Але вибір є, причому навіть для найзавзятіших Apple-фанів. Еліот Джей Стокс користувався винятково iPhone протягом дев’яти років, поки не усвідомив, що Apple уже не торт. Спочатку він перейшов на сервіси Google, а тепер зважився на зовсім вже кардинальні зміни – замість нового iPhone він купив новий смартфон від Google – Pixel. Про те, що йому найбільше в ньому подобається, Еліот докладно розписав на Medium. І про те, що не подобається – теж. iPhone чи Google Pixel?

iPhone или Google Pixel -1
iPhone чи Google Pixel

Кілька місяців тому я опублікував пост, у якому критикував Apple і хвалив Google. У ньому я хотів втілити в слова зрушення між двома IT-гігантами і, відповідно, зрушення, яке повільно, але вірно відбувається в моєму мозку, так само як і в головах інших Apple-фанів.

Незабаром після того поста Apple представила iPhone 7, і я очікувано зловив себе на байдужості до цієї новини. Ще приблизно за місяць Google представив Pixel – свій довгоочікуваний крок до повної інтеграції софта й апаратної складової. Я вирішив не бути голослівним і підтвердити свої наміри грошима: я передзамовив Pixel замість iPhone.

Pixel вийшов трохи більше тижня тому, і багато хто запитує мене, як я з ним справляюся. Тож ось вам кілька початкових спостережень від iOS-користувача з дев’ятирічним стажем.

Випереджаючи ваші зауваження, зазначу, що деякі з моїх висновків стосуються винятково Pixel, деякі – усіх Android-смартфонів, деякі – особливостей операційної системи Android у цьому конкретному варіанті. Досі я не був користувачем Android, тому прошу мене пробачити, якщо якісь із моїх висновків здадуться вам наївними.

10 речей, які мені вже подобаються

  1. Реально фантастична камера

Камера була головною причиною, через яку я змінив екосистему. Точніше, я вже давно хотів поміняти свій смартфон на модель із кращою камерою, але та, що в iPhone 7, недостатньо хороша, щоб утримати мене на iOS (у 7+ класна камера, але я не хочу такий величезний телефон).

Звісно, якою б не була камера, ви все одно фоткаєте на телефон, але це найкраща камера на смартфоні з усіх, які я коли-небудь бачив, як за результатами, так і за юзабіліті. Вона дуже швидка і вміє робити багато штук через Google Photos, наприклад створювати миттєві анімації з набору фотографій.

Я очікував, що мене дратуватиме необхідність щоразу вимикати HDR+ при відкритті камери, але цього не сталося. Здебільшого тому, що режим HDR+ справді дає змогу робити якісніші фото (до того ж HDR+ робить лише одну фотографію, на відміну від режиму HDR на iPhone).

iPhone или Google Pixel -2
iPhone чи Google Pixel

В Apple мене завжди дратував їхній алгоритм усунення шуму, по-моєму, в Google він набагато м’якший. І хоча в iPhone 7 об’єктив f/1.8, який у теорії дає змогу краще передавати глибину різкості та захоплювати більше світла, ніж об’єктив f/2 у Pixel, фотки, зроблені на Pixel, усе-таки мають яскравіший вигляд.

2 Акуратний домашній екран

Думаю, це справедливо для всіх Android, але мені так подобається, що все легко налаштовується: я можу розмітити на основному екрані найголовніші додатки, а всі інші тримати акуратно захованими в лаунчері, відсортованому за алфавітним порядком. Як на мене, це значно приємніший UX, ніж на iOS, на якому для кожного застосунку, який ти завантажуєш, потрібно шукати позицію і/або папку. Якщо ви – як я, і не любите захаращувати простір, вам теж припаде це до смаку.

  1. Глибока інтеграція Google

Google, вбудований практично в усе, що ви робите на своєму телефоні – це дуже корисно. Наприклад, я захотів записати номер електрика, який побачив на дверях припаркованого мікроавтобуса. Я набрав номер і скинув до першого гудка, щоб внести в список контактів, але не встиг я почати вводити назву компанії, як Google його мені видав, ідентифікувавши за номером.

  1. Просунутий асистент

Одним із найбільших моїх розчарувань на iOS була Siri. Справа навіть не в тому, що вона постійно неправильно розуміє запити, а скоріше в тому, що вона тупить, коли справа доходить до взаємодії з іншими додатками. З Google Assistant таких проблем немає. Я можу сказати: «OK Google, відтвори-но мені «The Healing Bowl» на Spotify», і він перенаправить мене на правильний альбом у застосунку Spotify і почне відтворення (до речі, я нещодавно купив Amazon Echo, який уміє робити те ж саме, але він часто неправильно розуміє імена).

Google Assistant дуже швидкий і точний. І це робить його найкращим ШІ, який я коли-небудь зустрічав. Наприклад, попросіть його знайти якогось актора на ім’я, а потім запитайте: «У яких фільмах він знімався» – асистент знає, що йдеться все про того ж актора. Вражаюче.

  1. Найкращий центр повідомлень з усіх, що я бачив

Я не впевнений, чи такий він на всіх Android-смартфонах або тільки на Pixel, але центр повідомлень чудовий. Його можна налаштовувати під себе (ну природно), так що ви можете розмістити найбільш часто використовувані налаштування в зоні швидкого доступу. І прямо з центру повідомлень можна робити взагалі багато всього, наприклад, відправляти в архів email. Дуже зручно.

  1. Можна використовувати Facebook Messenger замість стандартного SMS-клієнта

Мінус один додаток для текстових повідомлень на моєму телефоні – це дуже добре. От би вони ще вміли управлятися з повідомленнями з WhatsApp…

  1. Перемикання між додатками супер швидке

Ніколи б не подумав, що одного чудового дня стану розцінювати подвійний клік по кнопці Home на iOS як найповільніший спосіб перемикатися між повідомленнями, але контраст із кнопкою перемикання на Android разючий. Усі запущені додатки під рукою – як відкриті вкладки в браузері Chrome, а ще тут є кнопка «очистити все» – нічого подібного на iOS ніколи не було.

  1. Android просто має гарний вигляд

Як я писав у попередньому пості, єдина версія Android, яка могла б мене зацікавити (і зацікавила), – та, в якій немає всяких примочок і скінів, встановлених виробниками смартфонів інших марок. І цей чистий прогугловський Android на Pixel – усе, про що я мріяв.

Я був здивований тим, наскільки красивими можуть бути Android-додатки. Навіть незважаючи на те – або навіть завдяки тому, що вони не так сильно абстрагувалися від принципів Material Design.

Хороший приклад – Flamingo. Я думав, мені буде не вистачати Tweetbot, який є тільки для iOS, але ні – Flamingo набагато кращий за рідний додаток Twitter, особливо якщо ви ведете кілька акаунтів. Ах так, у Gmail матеріальний дизайн!

  1. Навряд чи ви його впустите

Я відразу купив чохол, тому що падіння телефону неминуче. Але Pixel сам по собі добре лягає в руку і стійкий у ній, можливо, завдяки текстурованій задній панелі. Боки теж досить ребристі, щоб телефон не вислизав.

А тепер згадаємо iPhone. Мені ні в життя не втримати його (від 6 покоління і новіше) в руці без кейса. Це все одно що намагатися утримувати шматок масла.

  1. Чарівна анімація і напрочуд приємні звуки

Це нюанс, але анімація чарівна. Починаючи від свайпінга за повідомленнями до введення пароля під час ручного розблокування, є багато маленьких і миленьких переходів. Це складно описати – потрібно побачити. Завдяки їм вся ОС справляє враження моторної та чуйної – з чим iOS ніколи по-справжньому не справлялася.

Може вся справа в новизні, але Pixel звучить по-справжньому добре. Не пригадаю, щоб у мене був телефон, який я не ставив на режим вібрації вже за кілька днів після купівлі, але всі звукові сигнали в Pixel у мене досі працюють на повній гучності. Особливо мені подобається звук блокування.

Я розумію – це деталі, але знаєте, саме в них таяться маленькі задоволення, які надовго прив’язують вас до інтерфейсу.

iPhone чи Google Pixel? 7 речей, які мене здивували

  1. Не все в Google однакове

Google Assistant позиціонується як один із козирів на Pixel, і він хороший, а згодом, природно, стане ще кращим. Але Google Assistant відрізняється від додатка Google, який причаївся зліва від головного екрана. Вони і поводяться по-різному, що дивно. Ще дивно, що інтерфейс Google Assistant схожий на чат-бота, але з ним доводиться розмовляти – просто набрати текст не можна. Не те щоб це катастрофа, але є що допилювати.

Ах, ну і якщо вже ми заговорили про нерівність іпостасей Google, згадаю, що не всі функції на телефоні сумісні з G Suite. Наприклад, я можу попросити Google Assistant внести записи в календар, але тільки в моєму постійному Gmail-акаунті, а не в G Suite, який я використовую зі своїм доменом для всього, що стосується роботи. Це додає трохи головного болю, але я сподіваюся, підтримку G Suite додадуть у найближчому майбутньому. Зате перемикання між акаунтами працює дуже швидко.

2 Відсутність індикаторів на іконках додатків

Тут на іконках додатків не з’являються індикатори, що повідомляють про те, скільки у вас, наприклад, пропущених повідомлень. Можливо, це і не потрібно, коли є такий просунутий центр повідомлень (і міні-іконки, які з’являються у верхній частині екрана як такі індикатори), але завсіднику iOS ще потрібно до цього звикнути.

  1. Батарея

Pixel потрібно заряджати щодня, що трохи засмучує. Зате заряджається він дуже швидко.

  1. Клавіатура

Якщо ви користувалися відмінною клавіатурою Google на iOS, ви відчуєте себе як вдома. Або ні. Тут і неймовірно точні та прозорливі передбачення, і набір жестами теж є, але не покидає якесь відчуття потворності порівняно з клавіатурою Google на iOS.

  1. Я не сумую за iOS-екосистемою

Це був один з основних аргументів на користь переходу на Android. Тому що практично у будь-якого додатка, який я використовував на iOS, був Android-аналог. Єдину заміну, яку мені довелося зробити, це перейти на Flamingo (див. вище) замість Tweetbot і Google Play Music замість Vox (щоб завантажувати музику, яка недоступна на стрімінгових сервісах).

  1. Екран, можливо, трішки занадто яскравий

Екран прекрасний і може похвалитися практично відчутним зображенням, але іноді ця відчутність занадто нав’язлива. Наприклад, на апельсини не можна дивитися без темних окулярів. Будьте обережні, коли заходите на Etsy.

  1. Відсутність фізичної кнопки Home

Не те, щоб я страждав через це, але програмна кнопка передбачає необхідність наявності цієї кнопки на екрані завжди-завжди. Тобто доводиться жертвувати екранним місцем, що особливо болісно, коли йдеться про повноекранні додатки, на кшталт камери.

Дві речі, які мені не подобаються

  1. Розташування сенсора відбитка пальця

Багато в чому розміщення цього сенсора в задній частині телефону логічне – це природне місце розташування вашого пальця, коли ви завантажуєте телефон. І сам сенсор дуже швидкий і точний. І свайпити по ньому для виклику повідомлень дуже зручно. Але що якщо я хочу розблокувати телефон, не взявши його в руки – просто коли він лежить переді мною на столі? Мені доведеться натиснути кнопку ввімкнення і ввести пароль. Не катастрофа, але цей нюанс дав мені зрозуміти, як часто я натискав кнопку Home на своєму iPhone, щоб просто поглянути на сповіщення.

  1. М’язова пам’ять

Виявилося, що дев’ять років користування iOS не минули безслідно, і в мене виробилася м’язова пам’ять, яку важко ігнорувати. В основному вона бере своє, коли йдеться про свайп-жести, але ще складніше користуватися іншою клавіатурою: я постійно тисну «назад», хоча хочу натиснути delete. Але це не камінь у город телефону – це просто одна з труднощів, з якою доведеться зіткнутися при переході.

iPhone чи Google Pixel? Перші висновки

Рано говорити про те, чи зможе Pixel утримати мене на боці Google і що він кращий, ніж iPhone. Я ніколи не намагатимуся дати точну відповідь на це питання – це суто індивідуально і залежить від того, що конкретно для вас важливо в телефоні. Мої «за» можуть бути вашими «проти» і навпаки.

Що я точно можу сказати – хоч і з оглядкою на те, що це результат лише тижня користування – особисто мені Pixel дуже сподобався. Він не ідеальний, але я поки що не сумую за своїм iPhone. У Pixel чудова камера, він дуже швидкий і дуже розумний (і в майбутньому буде тільки розумнішати). Не думаю, що коли-небудь скажу, що Android як операційна система перевершує iOS – але конкретно ця Android, запропонована Google спеціально для цього конкретного обладнання? Ну-у-у…

Деякі кажуть, що Google Pixel – найкращий телефон, який можна купити. Принаймні сьогодні я не буду з цим сперечатися.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук