Як влаштована перша в Україні безоплатна школа програмування без учителів – фоторепортаж з UNIT Factory

Читати на RU

Цієї весни в Києві оголосили про запуск школи без вчителів і лекцій UNIT Factory. Тут безплатно навчають програмування та суміжних спеціальностей за системою французької школи «42». Щоб потрапити до школи, жодних спеціальних знань не потрібно – тільки мотивація і здатність мислити нестандартно. Перший набір охочих уже відбувся: на сьогодні в школі вже навчаються близько 250 студентів. Кореспондент AIN.UA одним із перших побував у стінах навчального закладу і поспішає поділиться з читачами побаченим.


У травні 2020 року представники холдингу UFuture повідомили про закриття безкоштовної школи програмування UNIT Factory. Причиною закриття в K.Fund назвали «несприятливу економічну ситуацію». У цей проєкт було інвестовано близько $5 млн.


UNIT Factory-1
Школа UNIT Factory в Києві

У чому особливість школи

Школа «42» була заснована 2013 року у Франції як приватна школа програмування. У ній навчання проходить peer-2-peer, тобто в режимі колаборації – тут немає викладачів, студенти вчаться самі, допомагаючи один одному. Немає ні оцінок, ні лекцій, ні конспектів. Навчання відбувається у вигляді роботи над проектами і просування від одного до іншого. За такою моделлю навчатимуть програмістів і в UNIT Factory.

UNIT Factory-2
Французскька 42

На сьогодні у французькій «42» навчається близько 3000 студентів. Як повідомив її засновник Ніколя Садірак, її випускники надзвичайно затребувані – на кожного з них у Франції шикується черга в середньому з 11 роботодавців. Досвід «42» перейняли й американці – незабаром неподалік від Сан-Франциско відкриється така сама школа на 1000 студентів.

UNIT Factory стала першою школою, що працює за такою моделлю в Україні. Поки що вона розрахована на 300 студентів, проте в планах збільшити їхню кількість до 800 вже до наступного року, і поступово – до 2000 осіб до 2020-го. Для цього в будівлі школи вже ведуться будівельні роботи.

UNIT Factory-3

Вступити до школи може будь-хто охочий віком від 18 до 30 років. Навчання в UNIT Factory безкоштовне. Єдине, що за це вимагають з випускників – протягом наступних щонайменше трьох років залишатися працювати в Україні.

UNIT Factory готує кваліфіковані IT-кадри за сімома спеціальностями:

  • Менеджер IT-проектів;
  • Архітектор програмного забезпечення;
  • Архітектор мереж;
  • Веб-розробник;
  • Розробник мобільних додатків;
  • Спеціаліст з IT-безпеки;
  • Розробник відеоігор.

Що являє собою київська UNIT Factory

Київська UNIT Factory – це триповерхова будівля з металу та скла.

Навколо будівлі школи – велика територія. Тут уже незабаром зведуть ще кілька будівель, але про це трохи пізніше.

UNIT Factory-4

Керівник київської школи Валерія Заболотна розкрила кілька цікавих цифр за результатами першого набору в UNIT Factory. За її словами, вже за перші півтора тижні після анонсу в школу надійшло понад 11 000 заявок від охочих навчатися за інноваційною системою.

Потім був тривалий процес відбору, який зайняв майже півроку. Спочатку всі кандидати пройшли онлайн-тестування, яке дозволяє перевірити, чи здатні вони мислити креативно. Після онлайн-тестування найкращих кандидатів запросили до школи, де в ігровій формі перевіряли їхні здібності до командної роботи, реакцію і підхід до вирішення завдань.

Зрештою з понад 13 000 кандидатів 630 пройшли на третій етап відбору – так званий «басейн».

«Басейн» – це як перше випробування на міцність. Студентів одразу занурюють у завдання з основ програмування і дивляться, як вони справляються. Вчитися їм доведеться самим – за доступними гайдлайнами або просто знаходячи відповіді на свої запитання в інтернеті. Ті, хто впорається найкраще, і стануть тими 300 спартанців – студентами школи.

Нині в UNIT Factory добігає кінця третій «басейн», у якому беруть участь приблизно 250 осіб. Перші два відбори вже завершилися, а по закінченню третього розпочнеться безпосередньо навчання. Воно відбуватиметься за тією ж моделлю peer-2-peer: зробив сам – допоможи іншому. Також студенти стажуватимуться в реальних проєктах у IT-компаній – партнерів UNIT Factory. Свою участь уже підтвердили великі аутсорсери, зокрема компанія Luxoft. Також на презентації школи були помічені представники української стартап-біржі, коворкінгів та IT-компаній.

У міру виконання проєктів студенти отримуватимуть рівні. Після досягнення 16-го рівня при бажанні вже можна випускатися зі школи і шукати роботу, оскільки отримана підготовка на цьому етапі відповідає рівню джуна. Однак у школі студентам рекомендуватимуть дійти до 21 рівня, по досягненню якого він може вважатися кваліфікованим розробником рівня middle.

UNIT Factory-5

Після закінчення програми випускникам видаватимуть два сертифікати: один про закінчення київської UNIT Factory, другий – про проходження програми французької школи «42», відомої в усьому світі.

Загалом програма розрахована приблизно на три роки, проте студенти вільні проходити її у власному темпі. Ідеологи школи вважають, що якщо людині потрібно більше часу, щоби вникнути в програму й успішно її пройти, потрібно дати їй цей час. «Усі люди різні і підхід до навчання у всіх індивідуальний», – зазначила Валерія Заболотна.

Працює школа в режимі 24/7, щоб студенти можуть прийти сюди займатися в будь-який зручний для них час – навіть уночі. До четвертої години вечора тут битком, але, як повідомив AIN.UA адміністратор UNIT Factory Флорін Бічер, вночі комп’ютерна зала теж не пустує.

Администраторы UNIT Factory Флорин и Сергей
Адміністратори UNIT Factory Флорін та Сергій

До слова, сам Флорін є випускником саме французької школи «42», як і інші адміністратори. Він вступив до неї в рамках першого партнерського набору з України й успішно закінчив за півтора року. За освітою Флорін економіст, тож програмування для нього – абсолютно нова віха в його житті.

Зараз Бічер та інші українці-випускники працюють адміністраторами в київській школі – слідкують за тим, щоб у студентів було все необхідне, за працездатністю всіх систем тощо. Однак допомагати студентам у розв’язанні задач їм заборонено – ті все мають робити самі.

У комп’ютерному залі встановлено 180 комп’ютерів Mac, за якими можуть навчатися студенти. У них є доступ до бази даних із проєктами, і вони вільні самі вибирати собі завдання. Є внутрішня система, в якій можна подивитися, які столи зайняті і ким.

За більшістю комп’ютерів працює по двоє, а то й троє людей – кандидати третього басейну шукають прийоми розв’язання задач спільно. У цьому, власне, і полягає основна ідея моделі навчання peer-2-peer.

Поки що в школі одночасно можуть займатися тільки 180 осіб, проте в будівлі UNIT Factory вже тривають будівельні роботи з розширення навчального простору, щоб до 2017 року в школі могло навчатися в 2,5 рази більше студентів. Тому на сайті UNIT Factory триває прийом заявок від усіх охочих.

На другому поверсі вже майже готовий загальний зал, у якому студенти зможуть займатися зі своїми комп’ютерами. Тут також проводять заходи. Наприклад, минулого тижня для учасників третього басейну читав лекцію топ-менеджер Google.

Крім навчальних локацій, є кухня з усім необхідним. Сюди студенти можуть приносити свою їжу, але для тих, хто не встиг про це подбати, є вендингові автомати зі снеками.

Також добігає кінця будівництво окремого UNIT Cafe – на поточний момент тут ведуться останні оздоблювальні роботи.

Відпочити та відволіктися студенти можуть в ігровій кімнаті. Тут є відеоігри та крісла-мішки для релаксу.

Bionic Hill 2.0?

UNIT Factory – це благодійний проєкт фонду K.Fund Василя Хмельницького, який є першим етапом значно масштабнішого проєкту – створення технопарку UNIT Park. По суті це реінкарнація .IOnic Hill, який Хмельницькому так і не судилося втілити в життя через проблеми із земельною ділянкою. UNIT Park зведуть на території Київського мотозаводу (вул. Сім’ї Хохлових, 8), тут же відкрилася школа програмування.

Плани Хмельницького амбітні – створити тут інноваційну екосистему, в якій навчатимуться і працюватимуть представники нової економіки України. Його фонд K.Fund планує інвестувати в цей проєкт від $100 до $400 млн.

Як повідомив Хмельницький на презентації UNIT Factory, уже найближчими місяцями на території мотозаводу побудують Центр розвитку технологічних компаній (Technology Companies» Development Center, TCDC). Офіси тут зможуть знімати малі та середні IT-компанії. За словами Хмельницького, вже є 30 молодих компаній, які мають намір влаштуватися тут наступного року. Також K.Fund обіцяє реконструювати низку будівель на території, в яких розмістяться українські та зарубіжні R&D.

Василий Хмельницкий и Николя Садирак
Василій Хмельницький і Ніколя Садирак

Діяльність TCDC забезпечуватимуть керуюча компанія, консультаційна рада, юридична фірма «Юскутум», університет Bionic Univercity, а також дві високотехнологічні лабораторії VR Lab (Crytek) і Smart City Lab.

А наостанок пропонуємо здійснити віртуальну екскурсію UNIT Factory:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук