Із січня платитимуть ЄСВ навіть ті ФОПи, які не отримують дохід

Читати на RU

Новий рік принесе українським підприємцям не тільки подарунки під ялинку, а й зміни податкового законодавства. На початку грудня в парламенті ухвалили закон про зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Якщо президент його підпише, фізособи-підприємці (ФОП), які не отримують доходу, повинні будуть здавати не тільки порожні декларації, а й платити ЄСВ. Йдеться про підприємців, які під час простою у справах перейшли з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Ця зміна міститься в п. 33 законопроєкту – у пропозиціях до Закону «Про збір та облік єдиного внеску» в п. 2 ч. 1 ст. 7, де словосполучення «має право» для ФОП, який не отримав дохід і розраховує для себе ЄСВ, змінюється на «зобов’язаний».

ЕСВ

Редакція AIN.UA попросила юристів прокоментувати цю зміну до законодавства.

Юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Тетяна Бережна:

«Дійсно, 1 січня 2017 року набудуть чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які вплинуть на правила сплати єдиного соціального внеску ФОПами. На сьогодні і до кінця року зареєстровані ФОПи, які не отримують доходи у звітному місяці, не зобов’язані сплачувати ЄСВ. Однак з нового року ФОПи, зокрема й ті, які «показують нулі», повинні платити ЄСВ у розмірі 704 гривні на місяць.

Щоб у новому році не платити ЄСВ «з повітря», ФОПам без доходів потрібно припинити державну реєстрацію як фізичної особи-підприємця до 1 січня 2017 року.

Однак не варто забувати, що на сьогодні закон, яким вносяться такі зміни, ще не підписаний Президентом України, а його остаточна редакція ще не опублікована».

Юрист ICF Legal Service Валерія Митюшина:

«Новий Закон у п. 33 передбачає зміни у сплаті єдиного соціального внеску (ЄСВ) фізичними-особами підприємцями (ФОП). Підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також належать до 2 та 3 груп спрощеної системи оподаткування, зобов’язані будуть здійснювати сплату ЄСВ у розмірі, не меншому за розмір мінімального страхового внеску. Через збільшення мінімальної заробітної плати до 3 200 грн з 1 січня 2017 року, мінімальний місячний ЄСВ становитиме 704 грн.

Якщо ФОП, які перебувають на загальній системі, не мали доходу або зазнали збитку за місяць/частину місяця, вони все одно зобов’язані будуть сплатити ЄСВ (наразі за вказаних обставин вони мають право на звільнення від сплати ЄСВ). Зобов’язання сплачувати ЄСВ незалежно від наявності доходу становитиме незручності для деяких категорій ФОПів (приміром, для підприємців, які «сплять» і тимчасово призупинили свою діяльність).

Для ФОП, які належать до першої групи спрощеної системи оподаткування, держава встановила належну до сплати суму ЄСВ за себе в розмірі не менше 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 грн на місяць. Ці місяці (періоди здійснення підприємницької діяльності) зараховуватимуться до страхового стажу для нарахування пенсій пропорційно до сплаченого ЄСВ.

Однак новий Закон містить і позитивні нововведення для бізнесу: ФОПи, які перебувають на загальній системі та є інвалідами або пенсіонерами за віком і отримують у законодавчо встановленому порядку пенсії або соціальну допомогу, будуть звільнені від сплати ЄСВ за себе (нагадаємо, що раніше подібне звільнення поширювалось лише на ФОПів-інвалідів та ФОПів-пенсіонерів, які перебувають на єдиній системі оподаткування)».

Нагадаємо, раніше ми публікували статтю Наталії Радченко, партнера податкової практики «Юскутум», про те, як компаніям працювати з ФОП.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук