Як Україна тролила Росію гіфками з «Сімпсонів»: інтерв’ю із командою акаунту України в Twitter

12458
19

Державний PR та SMM не завжди говорить нудною мовою канцеляриту. Іноді офіційні акаунти українських державних установ потрапляють у новини по всьому світі завдяки почуттю гумору та вдалому обігруванню вірусних тем. Один з недавніх прикладів: у Twitter уже більше року існує офіційний акаунт держави Україна. Його контент — переважно поза політикою, присвячений українській історії та краєвидам.

Днями український інтернет збурився тим, що президент Росії Володимир Путін на зустрічі із новообраним президентом Франції Еммануелем Макроном назвав росіянкою княжну Анну, дружину французького короля Генріха I, доньку київського князя Ярослава Мудрого та шведської королівни Інгігерди.

Twitter-акаунт України обіграв цю тему, йому відповів офіційний акаунт Росії, згадавши за «єдині народи», між ними зав’язалася суперечка, яка завершилася на гіфці із «Сімпсонів» (відомий момент з серіалу, де посол РФ раптом міняє табличку з «Росія» на «СРСР».

Цей Twitter-батл привернув увагу багатьох світових ЗМІ, де почали з’являтися новини у стилі Twitter d’oh-plomacy: Ukraine mocks Russia with Simpsons GIF. Редакція AIN.UA зв’язалася із Яремою Духом — координатором команди, що веде офіційний Twitter-акаунт України, щоби поговорити про особливості державного SMM.

Ярема Дух, фото — Артем Жуков

Хто веде офіційні акаунти України у Twitter?

Офіційні акаунти України у Facebook, Instagram та Twitter веде команда з трьох осіб — це Олег Науменко, Артем Жуков і я. Ми стартували з червня минулого року і є комунікаційною командою Адміністрації президента, за підтримки УКМЦ. Деколи залучаємо МЗС. Ці соцмережі — не основна наша робота: я от, до прикладу, займаюся нашими контактами із іноземними медіа для Президента та заступників Голови АП.

Як вирішуєте по контенту: що публікувати, що коментувати, що ігнорувати?

Ми позиціонуємо ці акаунти як аполітичні, вони радше про життя країни, історію, культуру та музику. Як правило, наш контент — це красиві картинки природи та архітектури, лінки на сучасну музику.

На які вірусні штуки реагуєте (безвіз, Євробачення і т.д.)? Маєте затверждувати контент чи ви вільні у креативі?

Наш Twitter, як і Facebook, Instagram, існують не для того, щоб тролити Росію 🙂 Ми просто розповідаємо про життя країни — хтозна, може хтось вирішить приїхати саме після кількох веселих твітів.

Щодо контенту, то ми досить вільні, проте самі розуміємо, що є певні рамки, коли ти пишеш від імені держави. Якщо контент стосується міжнародної політики, то показуємо колегам у МЗС. Щоправда, вітальні листівки малюємо самі і без погоджень 🙂

Ось, наприклад, минулого тижня вітали грузинів:

Якщо переходити до історії з Анною — як швидко вирішили написати про це? Як дійшли до «Сімпсонів»?

Десь ввечері Артем написав щось типу «Ей, ви бачили, що там Путін сказав про Анну Ярославну?» (тут важливий момент — нас всього лиш троє і всі речі ми вирішуємо спільно і консенсусом). Ми з Олегом спочатку трошки скептично поставилися до цього, якраз усі добиралися додому і вирішили відкласти реакцію вже на ранок.

Я пригадав мем, у якому різні старі церкви та монастирі Києва, а в той час у Москві — ліс. Разом написали текст і зробили картинку, твітнули та зафейсбучили. Чесно кажучи, я не очікував, що росіяни щось відпишуть. Але через 5 годин вони розродилися твітами про «один народ» і «давайте жити дружно». У нас тут 2/3 команди магістри історії і я теж цікавлюся тою штукою, тому паралелі із СРСР одразу намалювалися.

«Сімпсони» — це один із наших улюблених серіалів. Олег написав: «А пам’ятаєте серію, де посол Росії перевертає табличку на СРСР?», а Артем її одразу знайшов. Мені лишалося просто натиснути кнопку «tweet»:).

Які результати для акаунту?

Приріст за добу — 5 тисяч фоловерів. Impressions — 5,6 мільйона, аудиторія ще росте. Що важливо, це майже самі іноземці, і власне це та аудиторія, котра нам першочергово потрібна. Для порівняння, органічний приріст у місяць у нас був 900-1200 осіб (ми не купуємо реклами).

Ми не міряємо, чи допомогли ми потролити зовнішню політику чи ні. Якщо є кілька людей, які дізналися про Україну і стали цікавитися нашою країною, народом та історією — це найкращий результат для нас. Щодо Росії, то краще б вони зосередили увагу на дотриманні міжнародного права, а не інформаційній війні і кібератаках.

Оставить комментарий

Комментарии | 19

Поиск