У Х обговорюють організацію Ukraine DAO – що сталося (оновлено)

У соцмережі Х обговорюють діяльність організації UkraineDAO, що збирала значні кошти через NFT-аукціон та донати. Організація була створена незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. У користувачів викликає стурбованість структура організації, непрозорий розподіл коштів та централізований контроль над ними.

UPD. Організація Ukraine DAO відреагувала на ситуацію. Зокрема наголосили, що не є фондом і: «якщо вас хтось переконав, що крипта на гаманці належить громаді – це не так. Вона належить спільноті Ukraine DAO, і саме спільнота Ukraine DAO вирішує, яку ініціативу підтримати, Про написано у нас на сайті, розділ Governance».

Водночас X-спільнота негативно відреагувала на коментар організації, наприклад про те, що Ukraine DAO «посилають на статут на сайті тільки коли зручно».

Чим відома Ukraine DAO?

Організацію створили як колектив, «який використовує силу технологій Web3 та онлайн-спільноти для захисту України від російського вторгнення». Зазначається, що вони вже пожертвували понад $7 млн у криптовалюті, зокрема на підтримку Збройних сил України через організацію «Повернись живим», уряду України та фонду OutRight Ukraine Fund.

Це вся доступна інформація щодо цілей та завдань UkraineDAO. Детально про те, як працюватиме DAO, які конкретні цілі та місії він має, або хто і як їх досягатиме не розповідають. Водночас вказані засновники: Альона Шевченко, Steve та Matthew Bunday.

UkraineDAO швидко привернула увагу громадськості наприкінці лютого 2022 року, коли картини війни в Україні заполонили новини всіх каналів. Особливо через NFT-аукціон із зображенням українського прапора, який підхопили ЗМІ.

Цифровий артоб’єкт, що відповідає стандарту ERC-721, був проданий на аукціоні за 2173.6 ETH.

Ці транзакції були зареєстровані в блокчейні Ethereum і сягають 2133,05 ETH. Надлишок із пулу ставок повернувся учасникам аукціону.

Кошти були розподілені між чотирма благодійними організаціями, але було незрозуміло, як DAO визначило суми та отримувачів.

Окрім того, видані під час аукціону токени $LOVE не використовуються для управління DAO, що зробило б рішення організації прозорими та відображали б думку більшості учасників. Насправді призначення токена $LOVE досі незрозуміле. Можливо, вони необхідні лише для того, щоб показувати частку володіння NFT.

Сайт UkraineDAO рекламує три завершених збори коштів, але жоден з них не містить дат, цілей, методів, учасників, організаторів. Це різко контрастує з роботою більшості благодійних організацій, які допомагають Україні.

Ці кошти можна побачити в гаманці UkraineDAO як два щомісячних платежі по 2500 USDC на особистий гаманець Альони Шевченко.

Вона активно захищалася, заявивши про повну підтримку та відсутність скарг з боку українського уряду щодо управління DAO зі збору коштів. Вона також повідомила, що використає $5000 для оплати оренди, щоб залишатися незалежною від впливу спонсорів.

Нова критика

Користувачка X з ніком @hamulator 3 березня 2024 року звернула увагу на гаманець UkraineDAO і запитала про велику кількість транзакцій. Зокрема, про донат $500 000 Outright International, а також про $358 451, які досі знаходяться на рахунку UkraineDAO. Користувачка зазначила, що протягом року не надходили донати на рахунок, де на залишку більше ніж $358 000, і запитала про звітність щодо витрат.

Деякі користувачі підтримали @hamulator і зажадали більшої прозорості від UkraineDAO.

Зокрема, користувач X під ніком @skvol також висловив свою стурбованість діяльністю UkraineDAO. Він зазначив, що одна з ключових осіб, яка брала участь у зборі коштів, зникла з DAO, а частина зібраних коштів досі не передана фонду «Повернись живим», як було обіцяно на початку. Окрім того, одна з учасниць DAO, без відома та згоди інших, призначила собі зарплату з коштів організації та закрила коментарі, щоб унеможливити обговорення.

Відповідь

Відповідь Альони Шевченко полягає в тому, що рішення приймаються спільнотою, і наголошується, що більшість коштів передали офіційним благодійним організаціям. Зокрема, вона відповіла, що:

  • Рішення щодо діяльності DAO приймаються спільнотою (3 з 5), а не одноосібно.
  • Спочатку команда не була впевнена, чи можна донатити на армію, і хотіла допомогти МКЧХ.
  • Згодом вони переконали решту команди підтримати ЗСУ, і $600 000 було перераховано фонду «Повернись живим».
  • З весни 2022 року фокус діяльності UkraineDAO змістився на інші сфери.
  • @cryptodrftng відмовилася брати участь у публічній трансляції з @hamulator.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук