НБУ написав новий закон про валюту: що це означатиме для громадян і бізнесу

Читати на RU

Нацбанк України представив громадськості проект закону «Про валюту». Це рамковий законопроєкт, тобто документ, що закладає загальні принципи майбутнього регулювання, а не визначає конкретні механізми. Конкретні правила визначатимуться майбутніми рішеннями НБУ. У НБУ кажуть, що новий закон про валюту позбавить ринок багатьох обмежень, скасує низку непотрібних чинних документів.

Основний принцип, за яким працюватиме нове законодавство – «свобода проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено». Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами та нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть проводитися без обмежень.

У НБУ підготували презентацію про принципи роботи нового законодавства про валюту. Окремо цікавий пункт 3, який стосується дозволу інвестувати за кордон у валюті, і пункт 4, що скасовує ліцензії, які потрібно отримувати зараз навіть приватним особам, щоб інвестувати за кордон. Для юросіб також буде цікавим пункт про те, що підприємствам не загрожуватимуть санкції за порушення строків розрахунків за експортними та імпортними операціями.

закон о валюте-1

Українська гривня збереже функцію грошей, залишиться єдиним законним способом оплати товарів і послуг. Але згідно з новою концепцією, іноземну валюту можна буде використовувати для іноземних інвестицій, пов’язаних з ними операцій, банківських послуг тощо.

Ще одна концептуальна відмінність нового закону від чинних – процедури матимуть не дозвільний характер, а повідомний – для цілей статистики, на кшталт розрахунку платіжного балансу. Приміром, якщо зараз потрібно звертатися до НБУ за дозволом для валютних операцій, за новими правилами потрібно буде повідомляти регулятору, що операція відбулася.

Що стосується переказу коштів в іноземній валюті за кордон, новий проєкт не передбачає для цього обмежень. Згідно зі ст. 8 проєкту, «транскордонний переказ коштів здійснюється в національній та іноземній валюті без обмежень», але це потрібно декларувати. Згідно зі ст. 9:

  • Якщо валютні цінності (гривні, валюту, банківські метали) переказує фізособа в еквіваленті понад 10 000 євро, цей переказ потрібно вказувати в податковій декларації;
  • Юрособи можуть переказувати за кордон валютні цінності без обмежень суми, але з обов’язковим декларуванням у податкову службу.

Марія Репко, заступник голови Центру економічної стратегії, у статті на «Економічній правді» склала наочну таблицю – які загальні принципи валютного регулювання діють зараз, і які діятимуть після ухвалення законопроєкту:

У НБУ зазначають, що якщо парламент ухвалить новий закон, їм знадобиться півроку, щоб привести у відповідність до нього регуляторні документи.

Нагадаємо, з 3 липня набула чинності нова постанова НБУ: українські громадяни можуть інвестувати до $50 000 на рік за кордон зі свого банківського рахунку в українському банку. Одразу після того, як норма набула чинності, відбулася перша угода за цими правилами: українські громадяни придбали акції Facebook Inc. і BMW AG.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук