Квартира за криптовалюту: перша угода в Україні

Читати на RU

Квартира за криптовалюту – в Україні вперше офіційно уклали угоду з купівлі нерухомості. Як зазначають у Державному агентстві з питань електронного урядування, це перша у світі електронна трансатлантична угода з обміну нерухомості на криптовалюту Etherеum з використанням смарт-контракту блокчейна Etherеum. Сума угоди в еквіваленті – $60 000 (близько 212,5 ETH). Супроводжувала угоду з українського боку юридична фірма «Юскутум», з американського – Velton/Zegelman.

Господар квартири Марк Гінзбург (проживає в Нью-Йорку) продавав квартиру в Києві через представника. Платформою для угоди став стартап Propy у Кремнієвій долині. Покупцем, за даними The Wall Street Journal, виявився Майкл Аррінгтон, засновник TechCrunch (а також – advisor у Propy). Столичну квартиру поміняли на суму в криптовалюті згідно з договором міни, уклавши смарт-контракт.

Квартира за криптовалюту-1

Перед тим, як укласти угоду через блокчейн, сторони уклали смарт-контракт. Адреса смарт-контракту відображається в договорі, який вноситься безпосередньо до реєстру нерухомості і в блокчейн Etherеum.

«Ми запропонували суспільству форму легальної угоди, де можна за українським законодавством перепрописати свої зобов’язання в крипті. Це ще один канал для продажу нерухомості», – каже керуючий партнер «Юскутум» Артем Афян.

Продавець і покупець на платформі Propy завізували контрактний намір, на підставі якого криптовалюту перевели на депозит. Після цього юристи підготували необхідні документи щодо угоди купівлі-продажу, було замовлено акти оцінки нерухомості, виписано довіреності сторонам, також проведено нотаріальну угоду. Після внесення до реєстру змін у праві власності з нього отримали виписку. Його, зі свого боку, занурили в систему, що дало можливість розблокувати смарт-контракт і переказати продавцю потрібну суму.

«У майбутньому кожна людина в будь-якій країні світу зможе купувати нерухомість у будь-якій іншій країні в електронній формі в режимі 24/7, і водночас усі дані про угоду будуть записані в блокчейн. Покупець отримає електронний сертифікат права власності, який буде надійно захищений технологією блокчейн. Весь процес угоди буде автоматизовано смарт-контрактом», – вважає Костянтин Ярмоленко, радник глави державного Агентства електронного урядування України.

Близько місяця тому в США відбулася угода з купівлі будинку за біткоїни. Про першу успішну операцію з продажу житлової нерухомості за криптовалюту в Данії 2016 року оголосив блокчейн-стартап Coinify.

Нагадаємо, нещодавно ми публікували витяги з дослідження про криптовалюти університету Кембриджа: дані про гаманці, біржі, майнінг.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук