Як працює Monobank: огляд бета-версії мобільного банку

Читати на RU

17 жовтня творці українського mobile-only банку Monobank оголосили про запуск бета-тестування. А минулого тижня перші клієнти, які оформили попереднє замовлення, почали отримувати свої картки. Кореспондент AIN.UA також обзавівся однією з них і поспішив протестувати новинку. Розповідаємо, як працює Monobank.

Для початку нагадаємо, що monobank – це дебютний проєкт компанії Fintech Band, яку запустили Дмитро Дубілет, Олег Гороховський і Михайло Рогальський після звільнення з «ПриватБанку». Monobank зробили спеціально для Universal Bank – по суті це окремий мобайл-продукт банку зі своїм брендом і умовами (вони вигідніші, ніж в інших українських банків, завдяки відсутності інфраструктури).

Тарифи Monobank на запущені послуги вже відомі, з ними можна ознайомитися тут. Якщо судити з відгуків у соцмережах, клієнтів найбільше цікавлять кешбек, розстрочка і процентні ставки за кредитами. Про це поговоримо пізніше.

Але одна з найголовніших переваг у тому, що, як стверджують розробники, клієнтам «Монобанку» не доведеться робити те, що так дратує в інших банків – ходити до відділень і сидіти в чергах. У Monobank немає відділень – замість них тепер ваш смартфон. І з його допомогою можна зробити абсолютно все – від відкриття рахунку до його закриття.

Редакція AIN.UA перевірила, наскільки це відповідає дійсності.

Як працює Monobank: оформлення картки

Для бета-тесту Monobank мені надали посилання для скачування з Play Market (у мене Android 6.0.1). Насамперед додаток запропонував оформити картку. Загалом процес зайняв близько 10-15 хвилин.

Як відомо, для того, щоб відкрити рахунок у будь-якому банку, необхідно надати фінустанові свої документи: паспорт з усіма відмітками, ІПН, якщо ви підприємець – податкові звіти. Навіть в інноваційному «ПриватБанку» необхідно йти у відділення і надати всі документи особисто.

Monobank цього не вимагає. Замість походу до відділення, користувачеві пропонують сфотографувати документи. Процес досить кропіткий – додаток сам визначає ФОКУС і робить знімок автоматично, якщо документ правильно вмістився у фреймі.

Как работает Monobank-1
Як працює Monobank

Але як Monobank дізнається, що це ваш паспорт і він справжній? Справжність документів перевірив кур’єр, який доставив мені карту прямо додому. Він звірив їх з наданими фото, і тільки після цього мені відкрився доступ до додатка.

Після того, як паспорт та ІПН успішно сфотографовані, Monobank вимагає надати інформацію про ваше місце роботи і доходи. Нагадаємо, з вересня банки можуть вимагати у клієнтів документи про джерело коштів – до цього їх зобов’язує постанова НБУ. І Monobank – не виняток. Вам буде потрібно ввести інформацію про сферу діяльності, розмір зарплати, а якщо ви приватний підприємець – сфотографувати і надіслати свою податкову декларацію.

Інформація про доходи потрібна в тому числі тим, хто хоче оформити кредит. Monobank готовий надати до 100 000 грн кредитних коштів на період до 62 днів без відсотків у разі своєчасного погашення (якщо прострочити погашення кредиту, відсоткова ставка становить 3,2%). Зазвичай я не користуюся кредитними послугами банків, але вирішила оформити собі символічний ліміт у 1000 грн заради експерименту. Щоб отримати кредит, потрібно заповнити анкету в додатку. І тут мені довелося розговоритися.

Как работает Monobank-2
Як працює Monobank

Після того, як ви видали Monobank всю свою таємницю, останній крок – замовити картку. Тут клієнтам доступні дві опції: доставка кур’єром додому або видача в одній із фізичних точок у вашому місті (найближчу можна вибрати зі списку). Після цього застосунок застигає в очікуванні – оживе він тільки тоді, коли вам принесуть картку і ви її активуєте.

Как работает Monobank-3
Як працює Monobank

Кур’єр «Монобанку» більше схожий на менеджера відділення, а не оператора доставки. Він дає коротку інструкцію з користування карткою, перевіряє документи і дає добро на активацію програми в моєму смартфоні.

Monobank оживає, вимагає сфотографувати картку і задати PIN (також можна як пароль на вхід у додаток встановити відбиток пальця). При цьому можна виставити поріг, після перевищення якого PIN будуть запитувати: наприклад, під час оплат понад 500 грн.

Перед відходом кур’єр дає останні настанови: «Ми рекомендуємо не викладати в інтернет фотографії картки, де б проглядався її номер, оскільки в таких сервісах, як Amazon і eBay його може виявитися достатньо для списання коштів».

І його вказівки не безпідставні: на сьогодні картка Monobank є в обмеженої кількості бета-тестерів, а люди люблять хвалитися рідкісними обновками. Тому в перші ж дні з моменту старту видачі карт люди захоплено постили їхні фотографії. На жаль, номерів я не розгледіла – вмовляння співробітників подіяли. Ось, до речі, моя карта. Я ще не встигла опублікувати її у Facebook і активно працюю над цим.

Как работает Monobank-4
Чорна карта і наліпки з котиками упаковані в стильний чорний конверт, від якого так і віє преміальністю.

Варто зазначити, карта має дійсно стильний вигляд. Матова, без будь-яких дизайнерських надмірностей. Схожа на Monzo, тільки не червона, а чорна.

Як працює Monobank у смартфоні

Додаток лаконічний і всупереч очікуванням, зовсім не нагадує «Приват24». Плоский дизайн, перемикачі, організація елементів UI… Утім, у застосунку можна знайти деталі, знайомі й за іншими сервісами, які Дубілет згадував в інтерв’ю для AIN.UA.

Насамперед я дізнаюся, що кредит мені схвалили і я вже можу ні в чому собі не відмовляти.

Как работает Monobank-5

Серед послуг поки тільки найбільш затребувані: p2p-перекази, поповнення мобільного, оплата за інтернет, комунальні та бюджетні платежі, штрафи і, звісно ж, онлайн-ігри. Усе можна оплатити в кілька кліків.

Как работает Monobank-3-6
Як працює Monobank

Поповнити мобільний можна не тільки собі – для цього потрібно просто вибрати номер із телефонної книги.

Якщо вам знадобиться готівка, зняти її можна в будь-якому найближчому банкоматі: карта банкоматів є всередині додатка, комісія за зняття особистих коштів – 0,50%, кредитних – 4%. Якщо ж без сторонньої допомоги не розібратися, можна поставити своє запитання телефоном, хоча в XXI столітті так ніхто не робить. Тому Monobank пропонує підключити собі швидкий контакт техпідтримки в одному з популярних месенджерів (у чаті обіцяють не флудити). Особисто мені найбільше подобаються стікери в Telegram, тому вибір очевидний.

Как работает Monobank-7
Як працює Monobank

Кешбек і розстрочка

І нарешті те, що хвилює більшість наших читачів – кешбек. Насамперед пропонується вибрати дві категорії, в яких ви хотіли б отримувати повернення коштів. Для кожної з них відсоток кешбеку індивідуальний, наприклад, для «Краси» та «Розваг» – 10%, а для медикаментів – 5%. Якщо ви вже обрали категорії, змінити їх можна лише через місяць, тому обирайте правильно.

Зарахування коштів відбувається миттєво після здійснення транзакції в категорії. Я оплачую покупку і моментально бачу кревні 10% від суми на кешбек-рахунку. Перевести їх на рахунок і перевести в готівку можна буде, коли я накопичу тут щонайменше 100 грн (але не більше ніж 500 грн на місяць).

Як працює Monobank

До слова, підтвердження транзакцій відбувається майже так само, як і під час оплати через «Приват24», тільки без необхідності підтверджувати транзакцію. Списання і зарахування коштів відбувається миттєво.

Розстрочки в Monobank поки що немає, але для неї є заготовлена вкладка. У застосунку йдеться, що ця послуга буде доступна вже в листопаді, і з її допомогою можна буде оформити розстрочку в будь-якому звичайному або інтернет-магазині. «Для цього не потрібно спілкуватися з кредитним брокерам або продавцем – просто залиште заявку в застосунку», – йдеться на сторінці сервісу. Така послуга є і в інших банків, різниця лише в тому, що в застосунку Monobank вона буквально завжди під рукою – у кікері на головній. Тариф – 2% на місяць за користування послугою.

Як працює Monobank

Чого не вистачає у Monobank

Картка Monobank оснащена NFC-чипом, тому з її допомогою ви можете оплатити покупки безконтактно. Але смартфоном це зробити не вийде. Для мене це недолік, оскільки я вже звикла ефектно розплачуватися за проїзд у метро або каву в McDonalds легким дотиком телефону до терміналу. Утім, за словами Дмитра Дубілета, така опція в розробці і з’явиться в Monobank трохи пізніше.

Багато інших сервісів, які є у «ПриватБанку», у Monobank поки що в планах. Дубілет коротко перерахував, чого слід очікувати насамперед:

«З великого:

  • Розширення бази одержувачів комунальних та інших платежів.
  • Регулярні платежі (але не такі, як у «Приваті», буде крутіше).
  • Депозити.
  • Android Pay.
  • Квитки.
  • QR-скан для платежів.
  • Валютні картки.

З фіч:

  • Розширення виписки: логотип магазину/аватарка одержувача/відправника, точка на карті здійснення операції і багато інших няшок.
  • Розширення функціоналу управління бюджетом (там, де зараз гарний пайчарт).
  • Розумний пошук за випискою.
  • Виставлення інвойсів

і багато чого ще, чого не хочеться завчасно розкривати», – підсумував він. Приблизні терміни впровадження поки не розкриває.

Короткий підсумок

Один день користування Monobank показав, що у «Приват24» дійсно намітився конкурент у плані мобільності та зручності. Він ще не обріс усіма тими можливостями, які пропонує «ПриватБанк« у своєму мобільному банкінгу, але є переваги, які дуже сильно підкуповують.

  • По-перше, це кешбек.
  • По-друге, юзабіліті – додаток працює швидко і плавно (незважаючи на те, що в компанії попереджали про можливі баги), кількість кліків і форм для заповнення в ньому зведена до мінімуму – це стає зрозумілим вже на етапі введення PIN-коду.
  • По-третє, Monobank – це новий чорний український фінтех. На картку просто приємно дивитися і тримати в руках. Не дивно, що людям, які отримали її одними з перших, так хочеться скоріше розповісти про це в соцмережах. Fintech Band примудрився організувати собі безкоштовну рекламу.

Тим часом Олег Гороховський розкрив проміжні підсумки двотижневого бета-тесту: 5 500 активних карт, 130 000 000 грн кредитних лімітів, 50 000 – успішних операцій. «Але черга ще тисяч на 50, і це ми кампанію навіть близько не починали», – додає Дубілет. Звісно, порівняно з 5,5 млн користувачів «Приват24» і понад 20 млн клієнтів «ПриватБанку», цифри не вражають. Але не будемо забувати, що «Привату» вже 25 років, а Monobank тільки готується вийти з бети. За словами Гороховського, це станеться вже 6-10 листопада.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук