PayPal в Україні? Компанія оновила політику – що це означає

Читати на RU

Наприкінці березня компанія PayPal розіслала повідомлення про те, що з 10 травня змінить політику щодо деяких юридичних угод. Користувачі звернули увагу на те, що в таблиці відправки/прийому міжнародних платежів серед країн, які можуть виступати одержувачами, з’явилася Україна. Чи означає це, що PayPal готується розвернутися на нашому ринку? PayPal в Україні? Редакція AIN.UA розбиралася в ситуації.

Що написано в повідомленні PayPal

В оновленні політики, серед іншого, компанія змінила деякі тарифи, зокрема на так звані Personal Payments або особисті платежі (виплати друзям або членам сім’ї). Нижче наведено таблицю тарифів, яка викликає низку запитань.

PayPal в украине

У рядку «Відправлення або отримання міжнародних платежів» Україну представлено як серед країн-відправників, так і серед країн-одержувачів у рамках регіону Europe II (до нього входить, зокрема, Україна). Однак регіон Europe II вказано через союз or/або (Europe I or Europe II) з іншими регіонами, такими як США, Канада і Західна Європа.

У повідомленні компанії йдеться про те, що на сьогодні особисті платежі недоступні в більшості країн, і зміна тарифів зачіпає лише ті регіони, в яких вони доступні.

Activity

Country of Sender

Country of Recipient

Personal Payments Fee when Payment Method is exclusively Balance or Bank

Personal Payments Fee when another Payment Method is used to fully or partially fund the payment, including a credit or debit card. If you use another Payment Method to partially fund the payment, the Fee will be pro rated.

Sending or Receiving Domestic Payments

Where Available

Where Available

Free

3.4% + Fixed Fee

Sending or Receiving International Payments

Iceland, Monaco, Croatia, Moldova, Montenegro, Macedonia, Ukraine, Andorra, Albania, Bosnia and Herzegovina

United States, Canada, Northern Europe*, Europe I**, or Europe II***

1.99 EUR

1.99 EUR + 3.4% + Fixed Fee

Any other country

3.99 EUR

3.99 EUR + 3.4% + Fixed Fee

Any Other Country

Any Other Country

4.99 USD

4.99 USD + 3.4% + Fixed Fee

Однак деякі користувачі припустили, що це означає, що з 10 травня PayPal запустить прийом платежів в Україну.

Що кажуть у PayPal:

Редакція AIN.UA звернулася із запитом до Метта Коморовскі, генерального менеджера PayPal у регіоні Північна і Центральна Європа, але на момент підготовки матеріалу коментаря не було.

UPD1: Через два дні варшавський офіс PayPal надав відповідь на наш запит такого змісту:

«Ми цінуємо ваш інтерес до PayPal, але нам нічого оголошувати в Україні на найближче майбутнє. Ми розуміємо, що у вас більше запитань щодо цього, але, на жаль, це єдина відповідь, яку ми маємо наразі».

Що кажуть представники ініціативи PayPal for Ukraine:

22 березня один із кураторів ініціативи Ілля Кенігштейн писав Комаровскі, чи є новини про експансію PayPal в Україну та отримав відповідь: «Ми дуже цінуємо вашу наполегливість. На жаль, нічого нового повідомити не можемо».

«Це була остання відповідь у рамках нашого довгого листування від PayPal про те, що стосовно України вони нічого не планують робити», – підкреслив Кенігштейн.

Він не зміг відповісти на запитання, про що свідчить згадка України серед країн-одержувачів в оновленій політиці PayPal, однак припустив, що якби в компанії справді вживали заходів щодо запуску вхідних платежів в Україну, Комаровскі не став би цього приховувати.

Про те, що PayPal все ще не планує заходити в Україну, написав і Пилип Духлій. Він закликав президента України Петра Порошенка посприяти просуванню цієї справи, оскільки в НБУ з цим поки що нічого не вийшло.

За словами Духлія, саме НБУ гальмує прихід PayPal в Україну, оскільки наполягає на обов’язковій реєстрації іноземних платіжних систем в Україні. Водночас відповідно до «Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншого боку», Україна імплементує директиву (ЄС) 2015/2366, де в пункті 11 статті 9 зазначено, що реєстрація платіжного сервісу в одній із країн ЄС дає змогу вести діяльність і в інших країнах Угоди без додаткових реєстрацій.

«Невизначеність цього питання на рівні постанов НБУ та законодавства є одним із чинників нерозширення функціоналу PayPal в Україні», – підкреслює Духлій.

Що кажуть у НБУ:

Редакція AIN.UA надіслала запит до прес-служби НБУ, але на момент підготовки матеріалу так і не змогла отримати відповідь.

За даними одного з джерел редакції, такий запуск не може відбутися без угоди з боку НБУ, а оскільки Нацбанк останнім часом не робив жодних анонсів, найімовірніше, нічого не змінилося. «Якби PayPal збирався заходити в Україну, хтось із чиновників це б уже розповів – згадайте історію з Ryanair і як багато про це говорили. Тут було б так само», – зазначає співрозмовник AIN.UA, який побажав не називати своє ім’я.

Оновлено: Як повідомили AIN.UA в НБУ, відомство не володіє жодною інформацією про повноцінний запуск PayPal в Україні. Компанія не зверталася до відомства з цього приводу. Водночас у Нацбанку наголосили, що не бачать перешкод із боку держави для повноцінної роботи PayPal або іншої міжнародної системи інтернет-розрахунків.

«Нормативно-правові акти НБУ не містять заборон щодо виведення коштів із міжнародних систем інтернет-розрахунків на рахунки користувачів, продавців товарів, відкриті в українських банках. Водночас ухвалення рішення щодо можливості виведення коштів із системи на банківські рахунки резидентів України залишається безпосередньо за міжнародною системою інтернет-розрахунків. Одночасно повідомляємо, що Національний банк постійно працює над удосконаленням нормативно-правової бази та спрощенням процесів входу нових гравців на ринок», – йдеться в коментарі НБУ.

Минулого тижня відбулася зустріч із представниками парламентського Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, на якій обговорювали необхідні зміни до наявних законів, що регулюють платіжний ринок. Національний банк очікує, що незабаром відповідні законодавчі зміни будуть винесені на розгляд парламентаріїв. Також НБУ працює над впровадженням європейських стандартів регулювання платіжного ринку та імплементації норм євро-директиви PSD2.

Навесні 2016 року відбулися переговори між керівництвом НБУ та менеджментом PayPal. За їхніми результатами стало зрозуміло, що PayPal не планує розширення функціоналу для громадян України. Після цієї зустрічі PayPal надав офіційний коментар такого змісту:

«Ми вдячні за інтерес до послуг PayPal, який ми бачимо з боку українських користувачів. Ми зустрічалися з представниками НБУ на конференції eCommerce Trends у Варшаві – так само, як і з представниками низки інших країн. Нам повідомили, що українська влада і бізнес-спільнота розглядають важливі кроки щодо приведення законодавства про електронні платежі у відповідність до міжнародних стандартів. Ми поділилися з НБУ інформацією про те, як працює PayPal. На даний момент у нас немає планів, про які ми готові повідомити».

Як сьогодні працює PayPal в Україні

Сьогодні PayPal доступний для українців, але тільки для надсилання грошей. Тобто ми можемо з його допомогою відправляти платежі за кордон (наприклад, щось купувати на e-bay), але не можемо приймати з-за кордону. І для тих, хто продає товари на американських та європейських маркетплейсах, як-от той самий eBay чи популярний серед рукодільників Etsy тощо, це велика проблема, оскільки зароблені на них гроші можна виводити лише через PayPal. Udemy та Skillshare також виплачує інструкторам гроші через PayPal, а ще сервіс використовують фріланс-біржі.

Наразі українцям, які заробляють продажем товарів або послуг за кордоном, доводиться діставати свої кревні через посередників, сплачуючи додаткові комісії. Запуск вхідних PayPal-платежів в Україну вирішив би це питання. Тому в співтоваристві так вболівають за будь-які ініціативи, пов’язані із заманюванням PayPal у нашу країну. Втім, поки що всі вони безуспішні, оскільки компанія відкрито заявляє свою незацікавленість у місцевому ринку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук