Альтернативи Google. «Я повністю відмовився від сервісів компанії. Чим я користуюся і чому зважився на це

Читати на RU

Журналіст Нітхін Кока вирішив повністю відмовитися від Google і всіх його сервісів. Щоб їх замінити, йому довелося півроку шукати і тестувати гідні альтернативи Google. Про те, чому він пішов на такий крок і як у підсумку домігся повної незалежності від Google, взявши під контроль власні персональні дані, Нітхін описав у колонці на Medium. Редакція AIN.UA наводить адаптований переклад.


Останні 6 місяців у мене видалися нелегкими, тому що в цей період я робив усе, щоб повністю відмовитися від послуг лише однієї компанії – Google. Те, що мало б стати найпростішим завданням, у реальності займало нескінченну кількість годин на дослідження і тестування. Але я це зробив – сьогодні я повністю звільнився від Google і став частиною «гугл-фрі”-меншини західного цифрового світу. Facebook я, до речі, теж не використовую.

Я написав гайд для всіх, кому цікаво, як я позбувся Google-залежності і якими альтернативними сервісами його замінив. Я не технар і не програміст, але моя робота журналістом вимагає приватності та серйозного ставлення до проблем безпеки в інтернеті.

Наголошу, що мій вибір – суб’єктивний, під час вибору альтернатив я орієнтувався на власні потреби й уподобання, фінансові можливості та сприйняття юзабіліті. Представники нижче перерахованих програм мені не платили.

Але для початку, я хотів би роз’яснити причини, які привели мене до відмови і пошуку альтернативи Google.

Навіщо це все?

Я не ненавиджу Google. Не так давно я міг би навіть назвати себе його фанатом. Уперше я відкрив для себе цей приголомшливий пошуковик у 90-х, коли ще навчався в школі. Google був приємною альтернативою Yahoo, Altavista, Ask Jeeves. Сервіс реально допомагав людям знаходити те, що їм потрібно, в ті далекі часи безладу в мережі та гівенної індексації.

Незабаром Google перестав бути просто пошуковиком і перетворився на постачальника послуг, багато з яких мені подобалися. Я був одним із перших користувачів Gmail у 2005 році, коли приєднатися можна було тільки за інвайтами. Коли Google представив інструмент Calendar у 2006-му, він був революційно простий і зручний. Запущені в 2007-му Google Docs теж були чудові. На своїй першій роботі я заохочував колег усе робити за допомогою Google – його таблиць, документів, презентацій тощо.

Як і багато інших, я став жертвою всюдисущості Google. З пошуку народилася пошта, потім документи, за ними аналітика, фотографії та десятки інших сервісів, пов’язаних між собою. З компанії, яка надає послуги, Google перетворився на капкан, який відловлює інтернет-користувачів і робить на них гроші.

Google вкоренилася в наше життя, як жодна інша корпорація в історії. Перестати використовувати сервіси інших технологічних гігантів не так вже й складно. Досить просто покинути платформи Apple, Amazon, Facebook і перестати користуватися низкою їхніх продуктів – і все, ти вільний.

З Google набагато складніше. Google вбудований скрізь. Не важливо, що у вас у руках – смартфон, ноутбук або планшет – скоріше за все просто зараз на пристрої запущено щонайменше один сервіс Google. Google став синонімом пошуку, карт, пошти, інтернет-серфінгу, операційної системи на смартфонах. Він також надає свої сервіси іншим компаніям. Наприклад, Uber використовує Google Maps. Сьогодні Google – це одне слово багатьма мовами, яке зрозуміле всім. І цим ознаменувалося його світове панування.

Ми всі почали використовувати Google, тому що так чи інакше компанія полегшувала наше життя. Але тепер ми не можемо піти, тому що Google стала «програмою за замовчуванням».

Але правда в тому, що альтернативи Google є. За півроку пошуків, проб і досліджень, я підібрав низку застосунків і сервісів, які можуть замінити всі продукти Google, які я використовував, не втручаючись при цьому в моє приватне життя. На мій подив, деякі з них виявилися навіть кращими.

Ви можете завантажити всі свої дані через Google Takeout: листування за останні 10 років, події з календаря, документи. А потім залити все це в хмару ваших альтернативних сервісів – і вуа-ля – усе ваше цифрове життя знову з вами, незважаючи на те, що ви більше не дружите з Google.

альтернативы Google-1

Безкоштовні альтернативи Google

Проблема більшості безкоштовних альтернативних сервісів у тому, що вони недостатньо інтуїтивні. Я не гік. У мене є сайт, я розумію, як працювати у WordPress і взагалі «досвідчений користувач ПК», але я не використовую командний рядок і не вмію програмно прописувати запити. Я вибрав найдоступніші.

Пошук

DuckDuckGo і Startpage – два пошуковики, які не збирають особисті дані користувачів та інформацію про запити. Сьогодні вони замінили мені Google-пошук.

Інші альтернативи: їх небагато, враховуючи, що Google відвоював 74% світового пошукового ринку. Є ще Ask.com, Bing зрештою…

Браузер

Нещодавно Mozilla Firefox серйозно оновився і став значно кращим за ранню версію. Це продукт неприбуткової організації, який працює таким чином, щоб не порушувати приватність користувачів. Не бачу причин користуватися Chrome.

Інші альтернативи: Opera і Vivaldi краще уникати, оскільки вони використовують Chrome як основу. Мій другий браузер – Brave.

Чати

Jitsi Meet – опенсорсна альтернатива Google Hangouts. Його можна використовувати прямо в браузері або завантажити додаток. Він швидкий, безпечний і працює майже на будь-яких ОС.

Інші альтернативи: Zoom став популярним серед IT-професіоналів, але більшість можливостей у ньому платні. Ще один опенсорсний застосунок із хорошим захистом – Signal, з нього також можна дзвонити. А ось Skype користуватися не рекомендую – жахливий інтерфейс і непрозорі умови щодо даних.

Карти

Here WeGo – швидше завантажується і знайде майже все те саме, що й Google Maps. Є недоліки з покриттям по деяких країнах, наприклад, Японії.

Інші альтернативи: OpenStreetMap, класний проект, але є прогалини у функціональності. У мене якось не вийшло знайти в ньому адресу в Окленді.

Класні, але платні альтернативи Google

Не варто забувати, що більшість сервісів Google безкоштовні тому, що компанія монетизує їх через ваші дані. Для сервісів, які цього не роблять, єдиний спосіб вижити – стягувати плату з користувачів. І я готовий платити за свою приватність, хоча розумію, що цей вибір – не для всіх. Нижче представлені альтернативи Google.

Я бачу це так: раніше, щоб надіслати листа, потрібно було заплатити за марку. Це не так уже й дорого, зате на пошті ніхто не прочитає твого листа.

Пошта

ProtonMail розробив екс-науковець із CERN у Швейцарії – країні, в якій дуже високо цінується приватність кожної людини. Найбільше в ProtonMail мене підкуповує інтуїтивність, якої немає в інших поштових сервісах, що не збирають користувацькі дані. Інтерфейс схожий на Gmail, з ярликами, папками і цим усім. І переживати за свої дані не потрібно.

Є й безкоштовна версія, але там маленький обсяг сховища – лише 500 МБ. Я купив 5 ГБ з VPN-надбудовою.

Інші альтернативи: Fastmail не так сильно заточений на приватність, але інтерфейс у нього крутий. Ще є Hushmail і Tutanota, схожі на ProtonMail.

Найбільша проблема при переході на альтернативу з Google у мене виникла саме з електронною поштою. До того, як осісти на Gmail у 2004 році, я регулярно міняв пошту на різних сервісах, таких як Hotmail, Mail.com, Yahoo Mail і давно забутий Bigfoot. Тому що інакше я б потонув у спамі. Gmail цю проблему розв’язав, запровадивши інновацію, яка назавжди змінила підхід до електронної пошти – спам-фільтри!

Сьогодні email – це ключ до інтернету. Щоб відкрити Facebook, банкінг і взагалі будь-який додаток, потрібно вказати свою електронну пошту. І коли ти змінюєш поштовий клієнт, потрібно апдейтити свою електронну адресу в кожному сервісі.

Тут-то мене і чекав сюрприз. Сьогодні не у всіх сервісах можна так просто змінити прив’язану пошту. У деяких мені довелося закрити старий акаунт і завести новий, а потім вручну перенести в нього свої дані. Інші змусили мене спілкуватися з техпідтримкою і робити запит на зміну email, а це купа бездарно витраченого часу. Але що найсмішніше, деякі прийняли зміни, а потім продовжили слати повідомлення на мою стару пошту на Gmail. Мені довелося дзвонити і пояснювати з ними.

У підсумку мені довелося тримати незакритим мій Gmail-акаунт, паралельно використовуючи новий на ProtonMail, просто щоб переконатися, що важлива пошта не втрачається. Це і стало основною причиною, чому перехід зайняв у мене цілих 6 місяців.

Сумно, що у 2002 році змінити пошту було простіше, ніж у 2018-му. Не завжди технології крокують уперед.

Календар

Fastmail Calendar напрочуд крутий. У його пошуках я зробив несподіване відкриття: продукти Google настільки всюдисущі, що стартапери перестали створювати їм альтернативи. Протестувавши парочку посередніх календарів, які мені вдалося знайти, я дійшов висновку, що вбудований у Fastmail – найнормальніший.

Більш «технічні»

Тут знадобиться трохи технічних знань або доступ до власного хостингу.

Google Docs, Drive, Photos і Contacts

NextCloud – повнофункціональний, надійний опенсорсний додаток з інтуїтивним інтерфейсом. Але для його встановлення знадобиться свій хостинг. У мене він є – для сайту. Тож я швидко встановив NextCloud, використовуючи Softaculous на панелі C-Panel мого хоста. Вам знадобиться HTTPS-сертифікат, який я отримав безкоштовно на Let’s Encrypt. Звісно, не так просто, як відкрити Google Drive на своєму обліковому записі, але й не так складно, щоб уже зовсім.

Я також використовую Nextcloud як альтернативу Google сховищу фотографій і контактів, синхронізуючи його з моїм телефоном через CalDev.

Інші альтернативи: OwnCloud і Openstack теж опенсорсні. Є ще платні Dropbox і Box, незалежні сховища, які не монетизують ваші особисті дані.

Google Analytics

Matomo – інша назва Piwic – аналітична платформа на власному хостингу. Не настільки функціональна, як Google Analytics, але дає гарне базове розуміння про потоки трафіку на сайт із приємним бонусом: дані про цей трафік ви не даруєте Google.

Інші альтернативи: Чесно кажучи, їх дуже мало. OpenWebAnalytics – ще один опенсорсний проєкт, є і парочка платних, таких як GoStats і Clicky.

Android

LineageOS + F-Droid App Store.

Як не прикро, але світ смартфонів буквально розділився на два табори: Google Android і Apple iOS. Парочка адекватних альтернатив, таких як Blackberry OS і Mozilla Firefox OS, більше не існують.

Тож єдина опція – Lineage OS: опенсорсна версія Android, яка з повагою ставиться до персональних даних користувачів. Встановити її можна в обхід сервісів і додатків Google. Для встановлення знадобиться трохи технічних навичок, оскільки процес інсталяції дещо з перепідвипідвертом, але працює система добре і вірусів, які приходять слідом за Android, у ній немає.

Інші альтернативи: PureOS виглядає багатообіцяюче, як і UbuntuTouch.

Отже, чи достатньо хороші ці альтернативи Google?

Деякі навіть кращі. Jitsi Meet працює м’якше, пропускна здатність у нього більша і вона краще уживається на альтернативних платформах, ніж Hangouts. Firefox стабільніший і менш ресурсомісткий, ніж Chrome. У календарі Fastmail краще реалізована інтеграція за часовими поясами.

Інші – просто адекватна заміна. У ProtonMail є більшість функцій, які подобалися мені в Gmail, але не вистачає корисних інтеграцій, наприклад, планувальника для листів Boomerang, який я раніше використовував. Також у ньому немає книги контактів, але для цього я користуюся Nextcloud, яка відмінно справляється зі зберіганням контактів, файлів і заміток. Але у Nextcloud немає того багатого функціоналу для редагування, як у Google Docs. Поки я не знайшов йому повноцінну заміну, яка була б мені по кишені. Є Collabora Office, але для неї мені потрібно апгрейдити свій сервер, чого я поки зробити не можу.

Деякі змушують іти на жертву. Piwic – це Google Analytics для бідних, у ньому немає безлічі детальних звітів та інших функцій. DuckDuckGo загалом хороший, але для специфічних пошукових запитів часто видає нерелевантні результати. StartPage іноді не сприймає запити на не англомовний контент.

Кілька ресурсів, які не підійшли мені, але можуть сподобатися вам

Деякі для мене надто складні, а на деякі не вистачило терпіння і часу.

  • Localization Lab – детальний список опенсорсних або заточених на анонімність проектів.
  • Framasoft – повний набір переважно опенсорсних альтернатив Google, але більшість із них французькою.
  • Restore Privacy – теж непоганий список альтернатив.

Я не сумую по Google

Ба більше, я почуваюся вільним. Є щось особливе в усвідомленні того, що ти сам контролюєш свої особисті дані.

Якщо ми не зможемо відмовитися від продуктів Google, значить, ми втратили ту маленьку супер-силу, яка була у нас, як у споживачів.

Я б хотів, щоб Google, Facebook, Apple та інші техногіганти перестали сприймати користувачів як належне. А ще я хочу, щоб нові гравці могли з’являтися і конкурувати так само, як одного разу Google вийшла на ринок зі своїм пошуковим інструментом, конкуруючи з Altavista і Yahoo. Або Facebook – протиставивши свою соціальну мережу MySpace і Friendster. Інтернет був найкращим місцем тоді, тому що у нас був вибір.

Сьогодні далеко не всі хоча б намагаються пробувати альтернативні продукти, тому що ми звикли «гуглити». Ми не міняємо пошту, тому що це так складно. Ми навіть не пробуємо альтернативи Facebook, тому що тут усі наші друзі. Я розумію це.

Не обов’язково повністю відмовлятися від Google, але можна дати хоча б шанс альтернативним продуктам. Вони можуть вас приємно здивувати і нагадати, чому ви так любили інтернет у нульових.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук