Як продовжити електронний підпис для податкової в онлайні: тест сервісу ДФС

Читати на RU

В конце 2018 года Государственная фискальная служба представила сервис для продления срока действия электронной подписи (ЭЦП), которую выдает Аккредитованный центр сертификации ключей при налоговой (АЦСК ИДД ГФС). Теперь вместо того, чтобы идти в налоговую с бумажными документами, продлить подпись можно в онлайне за пару минут. Редактор AIN.UA протестировала сервис. 

Наприкінці 2018 року Державна фіскальна служба представила сервіс для продовження терміну дії електронного підпису (ЕЦП), який видає Акредитований центр сертифікації ключів при податковій (АЦСК ІДД ДФС). Тепер замість того, щоб іти в податкову з паперовими документами, продовжити підпис можна в онлайні за кілька хвилин. Редактор AIN.UA протестувала сервіс.

Для того, щоб користуватися сервісом, потрібно завантажити софт від АЦСК «ІІТ Користувач ЦСК-1«. З назви не дуже зрозуміло, для чого він, але загалом це програма для управління електронним цифровим підписом. Тут також можна підписувати файли, змінювати паролі для ключа тощо.

Електронний цифровий підпис – це, по суті, зашифрований ключ, який дає змогу власнику підписувати документи від себе особисто, від ФОП або посадової особи компанії так само, як він би зробив це звичайним аналоговим підписом. ЕЦП генерується акредитованими центрами видачі таких ключів, АЦСК ІДД ДФС – один із них. ЕЦП від податкової потрібно подовжувати кожні кілька років, вони потрібні для того, щоб здавати в податкову звітність або вносити зміни в реєстраційні дані компанії або ФОП. У користувачів ЕЦП зберігається на флешках або дисках комп’ютера у вигляді файлу Key-6.dat разом зі службовим файлом Key-11.dat.

Щоб згенерувати собі за допомогою цієї програми новий ключ замість старого, термін якого спливає, користувач має перевірити спочатку:

  • Чи є у нього чинний сертифікат ключа (чи є ще час до закінчення терміну його дії). Ще до встановлення софту це можна перевірити, приміром, залогінившись у «Кабінеті платника податків”: після зчитування ключа сайт зазначить дані щодо ключа та строк його дії.
  • Чи не змінювалися дані власника ключа – ім’я, адреса, код ЄДРПОУ тощо.

Якщо з цим усе гаразд, можна починати генерувати новий ЕЦП. Податкова підготувала інструкцію про те, як це зробити (наводимо її наприкінці), але в процесі можуть виникнути певні складнощі.

У меню праворуч потрібно вибрати пункт «Сертифікати і СВС», а потім – «Сформувати новий сертифікат”:

Програма ще раз запитає, чи хоче користувач сформувати новий сертифікат:

Після згоди потрібно обрати шлях до поточного ключа та ввести чинний пароль до нього.

Після цього буде запропоновано на підпис договір про надання електронних послуг. Це договір між користувачем і центром сертифікації, під час продовження ЕЦП щоразу потрібно укладати новий договір.

У наступному вікні програма дає лінк на реєстраційні дані користувача, а також попросить вказати контакти і пошту, перевірити секретне питання, яке використовується для голосової авторизації. Якщо реєстраційні дані змінювалися – за допомогою цієї програми продовжити ключ не вдасться. Останні два пункти – про включення телефону і пошти в сертифікат, а також про його публікацію – можна змінювати:

Вибираємо, куди буде генеруватися новий ключ – на поточний носій або на новий. У новому вікні перевіряємо, щоб у зазначеному полі вказувався шлях до встановленої програми АЦСК. За замовчуванням там прописується C:\Program Files\Institute of Informational Technologies\Certificate Authority-1.3\End User, однак, якщо під час встановлення програми користувач міняв її розташування, потрібно вказати цей новий шлях.

Якщо обрано варіант збереження на поточний носій, система запропонує ввести пароль. Якщо ключ зберігається на новий носій, у наступному вікні потрібно вибрати, куди запишеться ключ, а також ще раз ввести пароль (паролі до ключів можна змінювати в цій самій програмі, за вкладкою «Особистий ключ» → «Поміняти пароль захисту особистого ключа», за стандартною процедурою зміни пароля).

Після цього з’являється інформація про сформований сертифікат. У наступному вікні натискаємо кнопку «Завершить», сертифікат буде створено.

Перевірити сертифікати та терміни їхньої дії можна в цій же програмі, за вкладкою «Переглянути сертифікати». Перелік можливих помилок, які можуть виникнути під час генерації ключа, можна подивитися тут, на стор. 72.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук