За посилки дорожчі за 100 євро з 1 липня потрібно платити ПДВ. Як це працює і що потрібно знати

Читати на RU

З 1 липня 2019 року в Україні змінюються правила ввезення посилок з-за кордону. Якщо раніше товари вартістю до 150 євро не оподатковувалися, то з 1 липня 2019 року одержувачу доведеться заплатити ПДВ за посилку, що коштує дорожче 100 євро.

Розповідаємо, як це працюватиме на практиці.

Нові правила ввезення: чому змінюється ліміт

Таким чином держава хоче боротися із сірим імпортом товарів в Україну.

Зниження ліміту для безмитних посилок з-за кордону прописано в законопроєкті №9260, який український парламент ухвалив у листопаді минулого року. Цей захід є заміною так званої норми «про три посилки» (кількість безмитних посилок до 150 євро обмежувалася трьома на місяць), з реалізацією якої виникла проблема: чинного рішення для контролю за кількістю посилок так і не вигадали. Тому вирішили просто знизити ліміт.

Раніше пропонували ще радикальніші зміни до законодавства, відомі як «22 євро«, однак через хвилю опору з боку представників бізнесу законопроєкту не дали ходу.

Скільки потрібно буде платити за посилки українцям

Як пояснив AIN.UA директор «Нова Пошта Інтернешнл» Юрій Беневітський, процедура митного оформлення посилки з 1 липня не змінюється. Змінюється тільки поріг безмитного ввезення посилок з-за кордону – його буде знижено зі 150 до 100 євро.

«Це означає, що всі міжнародні посилки вартістю понад 100 євро будуть оподатковуватися. Зокрема, для посилок від 100 до 150 євро нараховуватиметься ПДВ 20%, а якщо вартість посилки перевищує 150 євро – нараховується ввізний податок 10% + ПДВ 20% на суму перевищення безмитного ліміту і податку».

Для фізичних осіб сума податку визначатиметься на основі фактурної вартості, зазначеної в товарному чеку, рахунку на товар.

Скільки потрібно буде платити за ввезений товар підприємцям

Нові правила ввезення твердять, що юридичні особи та фізичні особи-підприємці не платитимуть податок, якщо сумарна вартість товару не перевищує 150 євро.

Сума податку визначатиметься на основі митної вартості товару (як правило, це ціна товару, зазначена в договорі).

«Наприклад, якщо в договорі поставки зазначено, що компанія купила за кордоном товар за 1000 євро, то саме з цієї вартості буде розрахована сума податку», – пояснював раніше Віктор Грабовський, юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери».

А якщо ціна товару вказана неправильно?

Якщо вартість товару встановити неможливо, оскільки вона ніде не зазначена, або зазначена ціна товару, на думку митного органу, не відповідає дійсності, митний орган визначить таку вартість на основі ціни на ідентичні або подібні товари.

Тобто, якщо особа завозить посилку, вартість якої втричі більша за зазначену на самій посилці, то податок доведеться платити в три рази більшому розмірі.

правила ввоза-1

Кому і де потрібно буде сплачувати податок

Платежі прийматимуть оператори поштового зв’язку та експрес-перевізники, які здійснювали доставку товару з-за кордону. Вони ж візьмуть на себе оформлення декларацій. Вони ж перераховуватимуть ПДВ до бюджету. При цьому перерахований ними до бюджету податок буде включено до вартості послуг доставки відправлення.

Як нововведення позначиться на бізнесі та простих українцях?

На думку Беневітського, зміни вплинуть на середній чек і вартість покупок за кордоном. Кількість міжнародних покупок гарантовано зменшиться.

«Наразі у нас з усієї кількості імпортних посилок щомісяця, в середньому 7% перевищують поріг у 100 євро», – зазначив він.

Ціни зростуть, економічний ефект для економіки буде негативним, вважає експерт.

Як запровадження нового ліміту позначиться на роботі служб доставки та поштових операторів?

Зміни спричинять більше паперової роботи для співробітників поштових операторів і митних органів. На думку Беневітського, зміни в законодавстві можуть також спровокувати більше втручання в їхню роботу або перевірок з боку держави.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук