Депутати зобов’язали ФОП 2-4 групи переходити на касові апарати: кого це торкнеться

Читати на RU

10 вересня депутати проголосували за пакет законів про використання касових апаратів (РРО) у торгівлі. Їхні норми, зокрема, передбачають, що на касові апарати мають переходити всі інтернет-магазини, а для фізосіб-підприємців у сфері торгівлі з оборотом до 1 млн на рік встановлюється перехідний період до 2021 року. Редакція AIN.UA попросила юристів прокоментувати: яких саме ФОП торкнуться норми законопроєкту.

Коментар підготувала Юлія Гудименко, юрист Axon Partners:

Що з РРО зараз?

РРО зобов’язані використовувати ФОП на єдиному податку 2-4 груп у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з доходом понад 1 млн на рік.

Що зміниться?

Обмежень за розміром доходу більше не буде.

З 1 січня 2021 року всі ФОП на єдиному податку 2-4 групи будуть зобов’язані використовувати РРО або ПРРО незалежно від доходу. Для дев’яти категорій ФОП ці правила почнуть працювати вже з дати набрання чинності законом (через 6 місяців після дати його публікації).

Кого торкнуться нововведення щодо РРО?

Ці правила, як і раніше, стосуватимуться суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, які розраховуються в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг).

Юрист також уточнила, що мається на увазі у формулюванні проєкту закону про «всі ФОП 2-4 групи незалежно від обраного виду діяльності”:

«Жоден із проєктів не вносить змін до преамбули і статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Формулювання «незалежно від обраного виду діяльності» в п. 53 Перехідних положень ПК України, в редакції Проєкту №1073, що встановлює пільговий період для деяких категорій ФОПів, існувало завжди в п. 296.10 ст. 296 ПК України.

Фактично пункт 53 Перехідних положень, у редакції Проєкту № 1073, дублює чинний абзац 3 п. 296.10 ст. 296 ПК України (у проєкті його вилучено) та доповнює його обмеженнями за терміном (з 01 січня до 31 грудня 2020 року), а також винятками за видами діяльності.

Таким чином, усі ФОП, які розраховуються в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані з 2021 року використовувати РРО та ПРРО, незалежно від розміру їхніх доходів.

Ці правила не торкнуться:

  • ФОП на єдиному податку 1 групи;
  • суб’єктів господарювання, які розраховуються в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів з рахунку платника на рахунок отримувача, без використання електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо;
  • суб’єктів господарювання, чия діяльність не підпадає під Класифікатор ДФС (переважно, це виробники).
  • суб’єктів господарювання, чия діяльність підпадає під дії винятків, передбачених ст. 9 Закону; суб’єктів господарювання, чия діяльність підпадає під дію винятків, передбачених ст. 9 Закону. 9 Закону;

Якщо ви ФОП в IT або, наприклад, дизайнер – це вас не торкнеться.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук